Menu

Eindelijk krijgt Ajax PSV in de ArenA op de knieën

De Amsterdam ArenA kolkte van opwinding na het laatste fluitsignaal. Ajax had PSV eindelijk op de knieën gekregen na een fraaie tweede helft. Met goed teamwork, de juiste spirit en mooie treffers was de regerend landskampioen afgetroefd. En dat mocht, historisch gezien, ook wel weer eens.

Het was Ajax op 22 januari 1995 voor het laatst gelukt om van PSV te winnen in eigen huis, maar eindelijk - zondag 8 februari 2004 - kwam de negatieve reeks ten einde. ,,Dan zijn we daar ook vanaf”, lachte trainer Ronald Koeman na afloop opgelucht. Aan de 2-1 overwinning van Ajax zat nog een ander feestelijk tintje, behalve de uitslag. Het was de honderdste competitiezege in de ArenA.

De topper tegen PSV was de elfde wedstrijd van het seizoen op eigen veld. Ajax leverde nog geen punt in. Aan de andere kant verloor PSV deze voetbaljaargang nog geen enkel uitduel. Negen wedstrijden eindigden in een Eindhovense zege, eentje bleef gelijk. Leuke cijfers voor de beladen Traditional die aan het einde van het seizoen wel eens van beslissende waarde geweest kan zijn.

,,Want als je kijkt naar vorig jaar hebben we de titel op de twee wedstrijden tegen PSV verloren”, bracht Koeman in herinnering. Ajax verloor toen zowel in Eindhoven als in Amsterdam. Dit jaar won Ajax een punt in de Brabantse lichtstad en vandaag dus drie in Amsterdam. Die zege was verdiend, al had het voor hetzelfde geld anders kunnen lopen.

In de eerste helft was Ajax, dat ten opzichte van het vorige duel tegen ADO Den Haag alleen in de spits was veranderd - Anastasiou debuteerde ten koste van Babel - nog de onderliggende partij. ,,PSV was beter”, vond Koeman ook. ,,Zij waren rustiger dan wij. Misschien is dat het verschil in ervaring.”

Nadat de Ajax-verdediging met een uitblinkende Johnny Heitinga spitsen Kezman en Vennegoor of Hesselink aan banden had weten te leggen, was het toch de Tukker die net voor rust scoorde. Uit een standaardsituatie: Van Bommel nam de - makkelijk gegeven - vrije trap en Vennegoor of Hesselink kroop razendsnel voor Julien Escudé en scoorde met het hoofd. ,,Dat is de kwaliteit van Vennegoor of Hesselink. Maar de standaardsituatie bleef gevaarlijk. Ook in de tweede helft”, vond Koeman.

Ajax speelde in de tweede helft echter een stuk beter dan het eerste bedrijf. Al kwam de ploeg heel goed weg toen Vennegoor of Hesselink een kans voor open doel op de paal wist te mikken. ,,Anders was het waarschijnlijk over geweest”, wist de Ajax-trainer. ,,Maar op eigen kracht hebben we het recht kunnen zetten.”

Zes minuten na rust was het raak. Een fantastisch schot van Wesley Sneijder, die zich zeer goed staande kon houden op het middenveld, vloog onhoudbaar in de kruising, 1-1. Direct na het doelpunt wisselde Koeman John O’Brien voor Rafael van der Vaart en moest Sikora geblesseerd van het veld. ,,Van der Vaart was tegen NEC nog ziek en daarna kampte hij met een bovenbeenblessure”, reageerde Koeman op zijn beslissing om de vice-aanvoerder niet in de basis op te nemen. ,, Ik was tevreden over het middenveld zoals het stond. We moeten nog heel wat wedstrijden spelen dit seizoen.”

Van der Vaart was gedreven, viel goed in en had nog bijna een doelpunt achter zijn naam gezet. Maar die eer viel Nicolae Mitea te beurt als invaller. De rappe Roemeen danste in de 61ste minuut op links langs zijn bewaker, schoot op doel en zag daar dat Waterreus zijn inzet pareerde. Echter niet goed genoeg, want Mitea was er als de kippen bij om de bal in de rebound alsnog tegen de touwen te jagen, 2-1. Euforie in de ArenA. Zal het dan eindelijk toch eens lukken? Maar er moest nog zo lang worden gespeeld. Hield dit jonge Ajax het nog bijna een half uur vol tegen de ervaren PSV’ers?

Het was spannend, zinderend. In de slotfase scoorde de Ajax-debutant Yannis Anastasiou nog, maar hij werd teruggefloten wegens vermeend buitenspel. ,,Ik ben zeer tevreden over hem”, aldus Koeman. ,,Hij speelde prima. De tweede helft beter dan de eerste, maar hij heeft meer gedaan dan we van hem verwacht hadden, gezien de korte termijn dat hij hier is.”

Ook in het laatste deel van het duel keerde doelman Maarten Stekelenburg de indraaiende bal van Kezman uitstekend en zag hij tot zijn opluchting dat de spits van PSV in de laatste minuut naast kopte na weer een goede voorzet van Van Bommel. Na een krappe drie extra minuten floot invaller Luinge, hij verving de zieke Wegereef, af. De Ajacieden vierden de bevrijdende zege alsof de landstitel werd binnengesleept en gooiden van vreugde hun shirts in het enthousiaste publiek.

,,Het is een teken van groei dat we hier na een 0-1 achterstand toch hebben gewonnen”, zei Koeman na afloop. ,,Maar ik denk niet dat de titelrace is gelopen. Wel als het net zo beslissend lijkt te zijn als vorig seizoen, maar we moeten nog naar Heerenveen en dat is ook niet makkelijk. Ik denk wel dat deze zege ons een impuls geeft en dat zij een tikkie hebben gekregen.”