Menu
'Eindelijk mag Fischer los gaan'

'Eindelijk mag Fischer los gaan'

Ajax won zondagmiddag eindelijk weer eens nadat de vier voorgaande competitieduels slechts drie punten opleverden. En dat de zege na een Champions League-wedstrijd tot stand kwam, was ook al een unicum dit seizoen, want tot dit weekeinde moest Ajax na een Europese ontmoeting steevast genoegen nemen met een gelijkspel. De ochtendkranten beschreven vooral de jonge verdediging van Ajax, het Deense talent Viktor Fischer en de bescheidenheid van PEC Zwolle, dat pas bij een 0-4 achterstand besloot te gaan voetballen. Een overzicht uit de maandagkranten vind je hieronder.

‘Ajax klaart klusje’, schrijft De Telegraaf boven het wedstrijdverslag PEC Zwolle - Ajax waarbij een vrolijke foto van Eriksen, Fischer en De Jong prijkt. ,,Dat het treffen met Manchester City zijn sporen had nagelaten, bewees Ajax' basisopstelling, waarin geen plaats was voor Christian Poulsen. De routinier blonk uit in de Champions League, maar kon met de kleine pijntjes worden gespaard. Zijn rol als controleur op het middenveld werd vertolkt door Eyong Enoh.” .. ,,Gedurende de eerste helft moet De Boer genoegzaam hebben geconstateerd dat Dijks, Schöne en Alderweirelds vervanger Joël Veltman hun geblesseerde collega’s uitstekend vervingen. ‘Doordat de ervaren spelers ziek, zwak of misselijk waren, hadden we een heel jonge ploeg. Maar Joël en Mitchell hebben het prima gedaan. Het hele elftal trouwens. We hadden controle, maakten goed diepte en kwamen snel op voorsprong. Als we het nog professioneler hadden uitgespeeld was 5-0 of 6-0 mogelijk geweest.”

‘Boerenjongetjes laten godenzonen begaan’ schrijft de Volkskant deze maandagochtend. Deze typering had de journalist niet zelf bedacht lezen we direct in het verslag. ,,Coach Art Langeler van PEC Zwolle had een zin ingestudeerd die hem kennelijk dusdanig beviel, dat hij deze zondag maar bleef herhalen. ‘We leken wel brave Zwolse boerenjongetjes tegen de godenzonen van Ajax’. Het klonk niet boos of teleurgesteld, daarvoor zei hij het een tikkeltje te opgewekt. Zo van: kijk mij eens iets leuk bedacht hebben. Maar niets was minder waar. Want wat moet je als trainer met een ploeg die pas na tachtig minuten begint te voetballen als er al een achterstand van 0-4 op het scorebord staat? Niet zoveel dus. PEC kwam nog terug tot 2-4 maar verloor zijn zesde thuiswedstrijd van het seizoen."

In Trouw is voor Ajax alleen ruimte in het algemene overzicht van eredivisieduels. ,,Ajax dankt de eerste zege in vijf competitieduels voor een groot deel aan de 18-jarige Viktor Fischer, die zijn eerste basisplaats met twee treffers en een assist bekroonde. De Amsterdammers bleven echter allesbehalve schadevrij op het kunstgras van PEC. Moisander voelde zich tijdens de warming up zo beroerd dat hij zich ziek afmeldde. De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of de rechterarm van Babel raakte uit de kom. En Alderweireld moest zich na 24 minuten met een bovenbeenblessure laten vervangen. De centrale verdediger zorgde in de negende minuut nog wel voor de openingstreffer."

Met twee doelpunten en een assist kon geen medium om Viktor Fischer heen. Het AD is echter de enige krant die ook de kop volledig op het Deense supertalent laat slaan: ‘Eindelijk mag Fischer los gaan’. ,,Na zijn debuut in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV bleef het lang stil rond Viktor Fischer. Bewust hield Ajax het Deense talent in de luwte. ‘Maar moeilijk was die periode wel’, bekende Fischer gisteren in Zwolle, waar de aanvaller met twee goals en een assist een hoofdrol had in de uitzege op PEC Zwolle: 2-4. De deur ging open en de vraag van teammanager David Endt was duidelijk. Of hij even wilde opschieten daar onder de douche, ‘want er stond een paar honderd man pers op hem te wachten.’ Viktor Fischer stond nog wat te dollen en verliet als één van de laatste de kleedkamer. De verlegen blosjes gloeiden op zijn jongensachtige toet, de haren waren keurig gekamd, maar de woorden vloeiden zelfbewust uit zijn mond. ‘Ze kunnen zeggen: hij is slim of technisch, maar als je mij vraagt wat ik het beste kan, dan is dat doelpunten maken’, zei Fischer met een stevige grijns."

Tekst en foto: Ajax.nl