Menu
Eindelijk winst voor Ajax in Alkmaar

Eindelijk winst voor Ajax in Alkmaar

Ajax heeft er 3,5 jaar op moeten wachten, maar zondag konden eindelijk weer eens drie punten uit Alkmaar worden meegenomen. Na een comfortabel ogende 0-2-ruststand, via goals van Siem de Jong en Daley Blind, maakten de Ajacieden het toch nog razend spannend. Uiteindelijk sleepte de koploper een 2-3-zege uit het vuur, waardoor de regerend kampioen de jagende concurrentie ook deze ronde achter zich laat.

Vitesse en PSV hadden eerder deze 27e speelronde al gewonnen en dus begon Ajax niet als koploper aan de provinciale derby met AZ maar als nummer twee. Winst was dus geboden tegen het zo geplaagde AZ, dat zichzelf voor aanvang op de veertiende plaats van de ranglijst terugvond.

Voor twee Ajacieden was het nóg meer dan een van de acht finalewedstrijden die Ajax rest tot het einde van het seizoen. Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthórsson keerden voor het eerst terug op Alkmaarse bodem sinds zij AZ voor Ajax inruilden. Voor de spits duurde het weerzien nog geen uur. Kort na rust wisselde Frank de Boer Sigthórsson voor Danny Hoesen. ,,Kolbeinn kan nog geen 90 minuten spelen. Ik was ook niet zo tevreden over hem, dus haalde ik hem er wat eerder uit. Daar ben ik blij om, want Hoesen viel goed in”, aldus De Boer na afloop.

In het eerste kwartier werd al duidelijk dat AZ niet of nauwelijks de speelstijl had aangepast ten opzichte van de bekerkraker tegen Ajax in de ArenA. De Amsterdammers verloren toen met 0-3. Terwijl Ajax geduldig probeerde de bal via combinatiespel bij doelman Esteban te krijgen, hanteerde AZ vooral de lange bal naar voren richting de rappe buitenspelers Beerens of Berghuis. Het Amsterdamse combinatiespel won het in de eerste helft van de Engelse variant.

In de twintigste minuut opende Siem de Jong de score nadat Toby Alderweireld een splijtende pass had verzonden naar De Jong. De aanvoerder, die zondag met een blauwe respect-aanvoerdersband speelde vanwege de actie ‘door voetbal verenigd’, schoot keurig raak: 0-1. Twee minuten later was de marge al verdubbeld toen Daley Blind niet dacht, maar deed. Hij scoorde met rechts de 0-2. De voorsprong had rap kunnen worden uitgebouwd, maar Viktor Fischer en De Jong faalden in de afronding. AZ zette daar wel mogelijkheden tegenover via Beerens en Lam, maar Kenneth Vermeer hield zijn doel schoon.

De Ajacieden klaarden de klus door in Alkmaar met 2-3 te winnen van AZ. De Ajacieden klaarden de klus door in Alkmaar met 2-3 te winnen van AZ.

Dat lukte hem niet kort na rust. AZ profiteerde optimaal van een corner, die voortkwam uit een situatie waarbij de bal niet geheel over de achterlijn leek te zijn geweest. De Alkmaarders profiteerden optimaal van de ietwat controversiële corner. Uit de hoekschop werkte Henriksen de bal over de doellijn: 1-2. De fans in het uitverkochte AFAS-stadion geloofden er weer in en ook AZ leefde op. ,, AZ toen de overhand”, analyseerde De Boer. ,,Gelukkig maakten we de 1-3. Toen hadden we weer het geloof; dan moet het 1-4 of 1-5 worden.”

Dat gebeurde niet. De wedstrijd was weer helemaal open en bleef dat ook. Ajax scoorde in de 59e minuut uit een van richting veranderde vrije trap van De Jong de 1-3. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Nadat Schöne in de 68e minuut invaller Hoesen wist te vinden, leek de vierde Amsterdamse goal in de maak. De inzet van de goed invallende Limburger ging echter net naast.

Maar hoewel Ajax heerste en AZ gebroken leek, was daar een kwartier voor tijd toch, volledig uit het niets, opnieuw de aansluitingstreffer van AZ. Topschutter Jozy Altidore was aan de bewaking ontsnapt, legde een lange weg af richting het Ajax-doel en schoof de bal langs Vermeer: 2-3. Zo werd het toch nog een spannende slotfase.

Christian Eriksen leek de winst binnen te hengelen, maar de Deen zag zijn fraaie lob net geen doelpunt worden door tussenkomst van Esteban. Het was daardoor nog lang billenknijpen voor de Ajacieden op het veld en in het uitvak. In het bezoekersvak kregen de Ajacieden bezoek van de geblesseerde Davy Klaassen; de aanvaller bekeek het duel tussen de Ajax-fans. Bijna ging het nog mis toen de jubilerende Viergever in zijn honderdste Eredivisieduel de gelijkmaker op zijn schoen had.

Hoe spannend het was bleek wel toen de hele Ajax-bank zich in de slotfase met de tijdwaarneming ging bemoeien. Maar na dik drie minuten blessuretijd floot Kuijpers voor het einde. Ajax won en nam de koppositie weer over. Nog zeven finales te gaan. ,,Je weet als je naar AZ gaat dat je normaal gesproken een lastige wedstrijd speelt. Dat is het ook geworden”, vond De Boer. ,,Bij 0-2 was het wachten op de 0-3 in plaats van op de aansluitingstreffer. Gelukkig viel de gelijkmaker niet. Ik ben wel tevreden. Zestig procent van de wedstrijd hebben we goed gespeeld, veertig procent minder.” De Ajax-trainer had nog een compliment over voor de gastheer: ,,AZ heeft laten zien dat ze niet op de plek staan, waar ze horen te staan.”

Houd Ajax TV in de gaten voor interviews met doelpuntenmakers Siem de Jong en Daley Blind plus trainer Frank de Boer.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong hielp zijn ploeg in de 20e minuut aan een 0-1 voorsprong. Siem de Jong hielp zijn ploeg in de 20e minuut aan een 0-1 voorsprong.
Twee minuten later tekende Daley Blind alweer voor de 0-2.. Twee minuten later tekende Daley Blind alweer voor de 0-2..
Na de doelpunten van Blind en De Jong leek Ajax, bij een 0-2 voorsprong, een zorgeloze middag tegemoet te gaan. Na de doelpunten van Blind en De Jong leek Ajax, bij een 0-2 voorsprong, een zorgeloze middag tegemoet te gaan.
Viktor Fischer startte opnieuw als linksbuiten. Viktor Fischer startte opnieuw als linksbuiten.
Oud-AZ'er Niklas Moisander streed ook in de lucht felle duels uit. Oud-AZ'er Niklas Moisander streed ook in de lucht felle duels uit.
Danny Hoesen was dik tien minuten na rust de vervanger van ex-AZ-speler Kolbeinn Sigthórsson. Danny Hoesen was dik tien minuten na rust de vervanger van ex-AZ-speler Kolbeinn Sigthórsson.
Christian Eriksen bewees zich zondag in Alkmaar vooral als voorbereidende aangever. Christian Eriksen bewees zich zondag in Alkmaar vooral als voorbereidende aangever.
Kenneth Vermeer hield ondanks enkele gevaarlijke momenten voor AZ, goed stand. Kenneth Vermeer hield ondanks enkele gevaarlijke momenten voor AZ, goed stand.
Ontlading bij Siem de Jong als de zege op AZ is veiliggesteld. Ontlading bij Siem de Jong als de zege op AZ is veiliggesteld.
Frank de Boer na afloop: 'Ik heb goede dingen gezien, maar ook minder goede dingen.' Frank de Boer na afloop: 'Ik heb goede dingen gezien, maar ook minder goede dingen.'