Menu
Eiting: 'We willen publiek vermaken'

Eiting: 'We willen publiek vermaken'

Ajax A1 dendert met groots gemak door de eerste ronden van de UEFA Youth League. Nadat Schalke 04 twee keer glansrijk was verslagen, werd er in de tweede ronde korte metten gemaakt met Spartak Moskou, de kampioen van Rusland. ,,Uitgangspunt was om het publiek een mooie avond te bezorgen”, aldus uitblinker Carel Eiting.  

Voor Eiting was het niet lastig om de motivatie te vinden na de makkelijke 0-3-overwinning in Moskou: ,,Vooraf waren er twee dingen die we per se wilden neerzetten. Enerzijds een overwinning, en anderzijds een mooie avond voor het publiek. We wisten dat we al met anderhalf been in de volgende ronde stonden, maar we wilden ook de toeschouwers laten zien dat ze niet voor niets zijn gekomen.”

Vol onder druk
Ajax begon de wedstrijd dan ook goed: ,,In de eerste helft hebben we niks weggegeven en redelijk veel kansen gecreëerd. We speelden in een behoorlijk hoog tempo. De voorzetten kwamen er, al waren ze net niet goed genoeg. Dat was ook één van de aandachtspunten in de rust, want de bezetting was verder wel goed. We hadden ze vol onder druk.”

,,In de tweede helft hadden we minder energie. We wilden zo graag doorgaan en die 3-0 en die 4-0 maken. Daardoor liepen er teveel mensen voor de bal, en dan geef je ook teveel ruimte weg. Die 2-1 viel omdat de scherpte net ontbrak, en ook de kansen die we daarna nog weggaven, kwamen er omdat sommigen niet meer de energie hadden om met hun man mee te lopen.”

Door de overwinningen op Spartak Moskou plaatst Ajax zich voor de play-offs. Deze wedstrijd zal worden gespeeld in februari en Ajax wordt hierin gekoppeld aan een nummer 2 uit de poulefase van de Youth League. Eiting en zijn medespelers volgen het verloop van het toernooi met veel interesse: ,,Voor de wedstrijd hebben we nog wat beelden gezien van andere wedstrijden. We weten dat elke tegenstander lastig is, maar ik denk ook dat niemand ons wil loten.”

Cerny en Van de Beek als voorbeeld
Een jaar geleden speelde Eiting in één van zijn eerste wedstrijden voor Ajax A1 een wereldpot tegen FC Barcelona. Zijn maatje op het middenveld, Donny van de Beek, was de grote man binnen het team. Nu is Eiting de vaste waarde, en zit Van de Beek met de selectie van Ajax 1 in Glasgow. Zal het carrière-pad voor Eiting een zelfde verloop kennen? ,,Het heeft niet veel zin om te kijken waar je volgend jaar staat. Dromen doet iedereen, ik ook. Het is aan mij goed te spelen en m’n ding te doen.”

Toch is het selecteren van Van de Beek en Vaclav Cerny een enorme stimulans voor iedereen in de A1: ,,Het is fantastisch om te zien dat Donny en Vaclav, waar ik vorig jaar elke dag mee trainde, de stap naar het grote Ajax 1 maken. Daar praten we over, dat is wat iedereen wil en iedereen naar streeft. Ik denk dat iedereen het elkaar verschrikkelijk gunt. Het is voor ons als jeugdspelers zoiets moois dat zij mee mogen, ik ben alleen maar trots en verschrikkelijk blij voor ze. Ik hoop dat ik ooit die stap mag zetten, dat zou fantastisch zijn.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst