Menu
EK ver weg voor Jong Oranje

EK ver weg voor Jong Oranje

Jong Oranje, met Anwar El Ghazi (foto) en Ruben Ligeon in de basis, faalde donderdagavond in Alkmaar tegen Jong Portugal. De Nederlandse beloften verloren met 0-2. Elders op de velden maakten andere Ajacieden tijdens hun jeugdinterlands een goede indruk. Zo vielen er veel Ajax-goals bij Oranje onder 19 en ook Vaclav Cerny was op dreef voor Tsjechië.

Alle ogen waren donderdagavond gericht op het Jong Oranje van voormalig Ajax-trainer Adrie Koster. In de play-offs voor een EK-ticket moest het team afrekenen met Jong Portugal. De Ajacieden Anwar El Ghazi (foto) en Ruben Ligeon stonden in de basis. Ondanks goede kansen in de eerste helft voor de thuisploeg was het Jong Portugal dat op slag van rust scoorde. Warner Hahn, doelman van PEC Zwolle en oud-Ajacied, moest zich vanaf elf meter gewonnen geven.

In de tweede helft, zonder Ligeon die was gewisseld voor Joshua Brenet, lukte het Jong Oranje niet een vuist te maken. In de 68e minuut wisselde Koster ook El Ghazi. Voor hem kwam Ola John. Op een paar kleine kansen na voor Oranje, was het vooral Jong Portugal dat indruk maakte. De Portugezen vertaalde dat in een tweede treffer, waardoor het voor Koster en de zijnen heel lastig wordt om op het Iberische schiereiland dit resultaat weg te poetsen en zo naar het EK te mogen.

Oranje o/19 denderde in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd met liefst 7-0 over de leeftijdsgenoten van Andorra o/19 heen. Liefst zes van de zeven goals werden door Ajacieden gemaakt. Abdelhak Nouri opende de score en trof later nogmaals doel, Donny van de Beek (2x), Richairo Zivkovic en Damian van Bruggen volgden zijn voorbeeld. Behalve deze scorende Ajacieden stond ook Jairo Riedewald in de basis. Leeroy Owusu viel gelijk bij de aftrap van de tweede helft in.

Vaclav Cerny was uitstekend op dreef bij Tsjechië onder de 19 jaar. De aanvaller van de A1 maakte in de openingswedstrijd van de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland de openingsgoal en gaf de assist voor de 2-0. Die eindstand was al bij rust bereikt.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Ed van der Pol