Menu

EK-sites als paddestoelen uit de grond geschoten

Het Europees kampioenschap gaat 10 juni van start met vier Ajacieden (Grønkjær, Chivu, Lobont en Winter). De voorpret wordt per dag groter en de behoefte aan informatie over de teams groeit mee. De informatiestromen zullen op volle toeren gaan draaien. Alle gegevens over de Roemenen, de Denen en de Nederlanders zullen veelvuldig worden opgeslagen. Wij maakten een rondje langs de interactieve EK-velden en zetten de aardigste op rij. Foto's Louis van de Vuurst

De fraaiste is ongetwijfeld de officiele site van Euro 2000. De makers willen de records breken met het aantal hits per dag. De site is zeer goed verzorgd en zeer actueel. Jammer is het natuurlijk dat de voertaal van de organiserende landen niet in de site is opgenomen.

Een misser vinden wij dat er geen Nederlandstalige afdeling is. Frans, Engels, Duits en zelfs Spaans en Italiaans zijn de opties, waardoor vele Belgische en Nederlandse fans op zoek zullen gaan naar onofficiële pagina's over het voetbalspektakel. En ook die zijn er genoeg.

Maar eerst de bonden waar de Ajacieden voor spelen. Voor het laatste nieuws over Lobont en Chivu moet je bij de Roemeense voetbalbond zijn. Voor Grønkjær bij de Deense bond. Je dient dan wel de Roemeense en Deense taal machtig te zijn, want in het Engels zijn de sites niet. Voor Aron Winter kan je uiteraard terecht bij de KNVB.

De Nederlandse voetbalbond heeft een aparte oranjesectie binnen de site. Wie wil weten hoeveel interlands Bergkamp speelde, hoevaak hij scoorde en welke bondscoachen hij al heeft meegemaakt, vindt alle antwoorden. Uiteraard staat ook het laatste nieuws overzichtelijk bijeen.

Dennis Bergkamp in actie op het vorige grote toernooi, WK '98 Frankrijk, tegen Argentinie.

Wie een overzichtelijke linkpagina zoekt, vindt deze bij de ek2000.pagina, een dochter van startpagina.nl.

Een ander is Aanvallen.nl. De organisaties, spelers, media, spellen/quizen en pools, binnenlandse en buitenlandse sites, multimedia en messageboards. Elke fan kan zijn weg snel vinden.

Aardig is ook de drukke pagina van oranje.nl. Ontbijt Ter Duin, het programma van Kees Jansma, heeft een vast plekje, het Oranjenieuws is overzichtelijk en de interactieve onderdelen als een pool en veiling zijn ook vertegenwoordigd.

Kluivert was twee jaar geleden dolgelukkig tijdens het WK in Frankrijk.

Op de site EK-chat is informatie over Euro 2000 te vinden met links naar andere pagina's. Ook is er een chatplaats en een EK-discussie.

Een EK-website met de nadruk op interactiviteit is de Holland België EURO 2000. Er kunnen bijvoorbeeld standen en uitslagen worden voorspeld in de EK-pool, er is een kinderafdeling en een miss EK-verkiezing. De landelijke avondkrant NRC houdt een speciaal NRC Dossier EK 2000 bij dat discussies, nieuws, een inspraakpagina en items over veiligheid, het Nederlands elftal en geschiedenis bevat.