Menu
El Ghazi blijft gewoon zichzelf

El Ghazi blijft gewoon zichzelf

Het was een innerlijke strijd van trots en teleurstelling in het hoofd van Anwar El Ghazi. Moest de buitenspeler van Ajax zich nou gelukkig prijzen met zijn debuut voor het Nederlands elftal, of toch laten leiden door het drama van de uitschakeling voor het EK? ,,Ik heb er een goed en slecht gevoel aan overgehouden. Dat is logisch.”

De ontwikkeling van El Ghazi verloopt voorspoedig. De weg der geleidelijkheid kent zijn loopbaan niet, hij gaat met reuzenstappen vooruit. Soms moet El Ghazi zichzelf ook even in armen knijpen. Anderhalf jaar geleden kende nagenoeg niemand hem, en inmiddels is hij topscorer van de Eredivisie en international. Bij zijn eerste oproep voor het Nederlands elftal stond hij direct twee keer in de basis.

Televisie
,,Ik had niet op speelminuten gerekend en zeker niet verwacht dat ik meteen in de basis zou staan”, vertelt El Ghazi. ,,Het is heel mooi dat ik dit op mijn twintigste al mag meemaken. Echt een eer. Ik speelde nu met jongens die ik van vroeger van televisie kende.”

Een keerzijde was dat El Ghazi’s entree grotendeels ondersneeuwde in de misère rond het Nederlands elftal. ,,De druk was hoog, want er werd veel over gesproken”, vertelt de aanvaller. ,,Natuurlijk is de uitschakeling pijnlijk. Nederland hoort in mijn ogen bij de beste tien landen van de wereld en moet ieder groot toernooi van de partij zijn. Het is niet meteen een ramp, maar dat we er volgend jaar niet bij zijn, is wel heel vervelend.”

El Ghazi vindt het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen en aan te wijzen waar het fout ging. Toen hij werd opgeroepen stond het water Oranje al aan de lippen. ,,Het is lastig om daarover na één week te oordelen. Aan de inzet lag het niet, want we hebben alles gegeven. Natuurlijk is het geen excuus, maar het geluk was ook niet aan onze zijde. Met veel penalty’s tegen en eigen doelpunten.”

Goed ontvangen
Vergeleken met alle hectiek bij Oranje is het relatief rustig bij Ajax. El Ghazi vond het daarom lekker om in Amsterdam terug te keren. ,,De jongens hebben mij allemaal gefeliciteerd met mijn debuut en de ontvangst was goed. Het is nu zaak om de pijlen weer volledig op Ajax te richten. Wat er bij Oranje is gebeurd, kunnen we toch niet meer terugdraaien. Er breekt een mooie periode bij Ajax aan, met veel zware wedstrijden.”

Dat El Ghazi nu twee interlands achter zijn naam heeft en zijn ster rijzende is, verandert niets aan zijn persoonlijkheid. ,,Ik ben nog steeds dezelfde Anwar. Het enige wat ik moet doen is presteren en mijn voeten laten spreken. Ik wil lekker voetballen en laten zien wat ik kan. Als het iets minder gaat, dan is dat maar zo. Ik ga mezelf geen druk opleggen. Het gaat nu eenmaal met ups en downs in de voetballerij.”

Toch telt El Ghazi ook af en toe zijn zegeningen. ,,Ik ben hartstikke tevreden over hoe het nu gaat. Maar we moeten hard blijven werken en blijven investeren in onszelf. Ik doe mijn uiterste best en ook alle andere jongens werken keihard. We zijn echt een team geworden en weten elkaar steeds beter te vinden.”

Spitspositie
El Ghazi speelt bij Ajax vrijwel altijd op de vleugels. Bij absentie van Arek Milik is hij één van de kandidaten om als spits te fungeren. El Ghazi weigerde zich uit te spreken of hij bij Heracles Almelo op ‘9’ speelt, maar vertelde wel over zijn voorkeur. ,,Ik kan eigenlijk overal voorin uit de voeten. Ik zou zelfs op 10 kunnen spelen. De buitenkant heeft mijn voorkeur, maar in de spits of op 10 kan ook wel. Als ik maar voorin sta.”

Van het verrassend sterk presterende Heracles, zaterdag de opponent van Ajax, had El Ghazi al een aardig beeld. ,,Ik weet dat ze een goed team hebben. Met Darri, Tannane en Bel Hassani als gevaarlijkste spelers. Bel Hassani ken ik nog van mijn Sparta-tijd. Een heel goede voetballer. Hij heeft scorend vermogen, is technisch goed en kan van afstand schieten. Dat is een speler waar we voor moeten waken.”

En dan tot besluit: ,,Maar als we honderd procent inzet tonen, voorzie ik geen problemen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst