Menu
El Ghazi wil hogere cijfers halen

El Ghazi wil hogere cijfers halen

Van alle Ajacieden was het afgelopen trainingskamp misschien wel het zwaarst voor Anwar El Ghazi. Het Talent van het Jaar zit middenin de Ramadan en verzorgt zichzelf daardoor extra goed. Doelen heeft hij zich ook gesteld voor komend jaar: ,,Ik wil hogere cijfers halen. Elke wedstrijd móet minimaal voldoende zijn.”

De voorbereiding van Ajax is deze zomer al kort door de voorronde van de UEFA Champions League, maar die van Anwar El Ghazi is helemaal tot een ultrakorte verworden. De buitenspeler begon twee weken terug aan de Ramadan. In de praktijk betekent dat hij in Oostenrijk alleen van 21:20 tot 02:50 uur mag eten en drinken. ,,Het is niet makkelijk”, bevestigt El Ghazi in het spelershotel in Neustift. ,,Maar het geloof staat voor mij boven alles. Het is zwaar, maar ik heb een goed lichaam, waardoor ik het aankan. Ik heb in de vakantie drie weken goed rust genomen, waarna ik samen met mijn persoonlijke begeleider Tony Pengel begonnen ben met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik moest een voorsprong hebben op de andere spelers, zodat ik goed de Ramadan in kon gaan.”

Trainer Frank de Boer heeft geen moment heeft overwogen El Ghazi te weerhouden van het vasten. ,,Iedereen heeft z’n eigen overtuiging, dat respecteren wij”, zegt De Boer: ,,We houden bij hem wel rekening met belasting. Maar tot nog toe houdt Anwar zich prima in de moeilijke omstandigheden. Hij doet even hard z’n best als de andere jongens. Ik zie geen reden om bezorgd te worden.”

El Ghazi - hier met Ricardo van Rhijn - móet van zichzelf elk duel een voldoende halen.
El Ghazi - hier met Ricardo van Rhijn - móet van zichzelf elk duel een voldoende halen.

El Ghazi voelt zich gesterkt door hele staf en selectie van Ajax: ,,Iedereen rond het team heeft veel respect voor mij en dat doet mij heel veel goed. Ik hoef ook niet bij het avondeten te zijn. Ik ben Ajax en zeker ook de Ajax-kok heel dankbaar. Vanaf tien voor half tien maakt de kok van alles voor mij klaar. Ik eet veel eiwitrijke voeding, groenten en andere dingen die ik thuis ook eet. Ik drink zo’n vier tot vijf liter water en ga om twee uur slapen. Wel pak ik overdag wat uurtjes, zodat ik er goed tegenaan kan. Al merk ik dat als ik een actie maak, dat de kracht wegvloeit, omdat de energievoorraad niet wordt aangevuld. Ik moet nog twaalf dagen doorbijten. Dan is de Ramadan voorbij. Ik kijk wel uit naar de dag dat ik weer gewoon mag eten. Dan ga ik extra voor mijzelf trainen, zodat ik snel topfit ben.”

Want pas dan kan hij echt voluit gaan en zich verbeteren: ,Dit seizoen moet ik andere stappen gaan zetten dan vorig jaar. Ik moet een onmisbare speler van Ajax worden en daar ga ik alles aan doen. Ik moet nóg harder werken en mezelf dwingen naar perfectie te streven. Ik leef al jaren als een topsporter, maar ik moet nu constanter gaan presteren. Dat is het allerbelangrijkste. Vorig jaar was nog lang niet mijn beste seizoen. Ik heb best een aantal baggerwedstrijden gespeeld. Die moeten eruit. Dit seizoen wil ik beslissend zijn met veel assists en veel goals. Daar word ik op afgerekend.”

Voelt hij nu meer druk? ,,Vorig jaar was ik een nobody , niemand kende mij. Ik was een jeugdspeler die vanuit de A1 bij het eerste kwam. Nu heb ik een jaar in het eerste gespeeld en hebben ze mij leren kennen. Het publiek gaat meer van mij verwachten en dat mag ook. Daar moet ik op anticiperen. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan, dan is het realistisch dat ik stappen ga maken. Voor komend seizoen verwacht ik dat we als Ajax beter presteren dan vorig jaar. Dat we vanuit attractief voetbal prijzen gaan pakken.”

Zelf gokt hij ook op mooie goals: ,,Ik wil minimaal de trofee Doelpunt van de Maand van Ajax TV gaan winnen!”, belooft hij.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst