Menu
El Mahdioui is 'Talent van de Toekomst'

El Mahdioui is 'Talent van de Toekomst'

Ashraf El Mahdioui is donderdagavond tijdens de traditionele schalenavond uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. De middenvelder uit de A-jeugd ontving op de Toekomst uit handen van Wim Jonk (technisch hart) de Sjaak Swart Trofee. El Mahdioui werd geprezen om zijn voetbalkwaliteiten, maar vooral om zijn wilskracht en werklust.

Ashraf El Mahdioui is volgens Wim Jonk ‘een bijzonder geval’. De speler maakt namelijk pas één jaar deel uit van de jeugdopleiding van Ajax, daarvoor speelde hij bij de amateurs van Zeeburgia. Jonk zag El Mahdioui toevallig, ergens in december 2012, spelen tijdens een oefenwedstrijd. De Volendammer keek er destijds van op dat de getalenteerde middenvelder nog niet bij een profclub speelde. Afgelopen seizoen sloot El Mahdioui daarom aan bij Ajax. In eerste instantie bij de Ajax A2, maar al vrij snel volgde de overstap naar de A1. Het talent heeft zelfs al een keer mee mogen trainen met de selectie van Frank de Boer.

,,Ashraf kwam van heel ander niveau maar heeft zich in een hele korte fase weten te ontwikkelen tot de speler die hij nu is. Dat is eigenlijk ongekend”, aldus Jonk. ,,Hij ging van drie keer trainen, naar vier keer trainen per week. Op een gegeven moment is hij zelfs extra gaan trainen, omdat hij op fysieke onderdelen nog tekort kwam. Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is binnen een jaar tijd een vaste waarde geworden in onder 18 en onder 19.”

A-junior Aschraf El Mahdioui is blij met zijn prijs. A-junior Aschraf El Mahdioui is blij met zijn prijs.

Wim Jonk somde op het podium de ene na de andere positieve (karakter)eigenschap van El Mahdioui op. Desondanks had hij ook een aanmerking. Op school moet het talent namelijk nog een periode afronden. El Mahdioui en Jonk sloten daarop de deal dat als dat niet lukt, de prijs voor Talent van de Toekomst door de pupil weer moet worden ingeleverd. ,,Je schoolprestaties zijn immers net zo belangrijk als je ontwikkelingen bij Ajax”, besloot Wim Jonk zijn lofzang.

El Mahdioui bedankte in zijn toespraak op zijn beurt onder meer, hoorbaar geëmotioneerd, ‘ontdekker’ Wim Jonk. ,,Mijnheer Jonk en ik hebben veel contact met elkaar. In de gesprekken die we voeren bespreken we wat goed gaat en wat beter kan. Ik luister graag naar zijn tips en ben hem ontzettend dankbaar.” Ook bedankte El Mahdioui in het bijzonder zijn trainer bij de A1, Orlando Trustfull en movement-trainer Freek de Boer.

El Mahdioui volgt Damon Mirani (2013), Mickey van der Hart (2012), Davy Klaassen (2011) en Christian Eriksen (2010) op. Ook Siem de Jong, Kenneth Vermeer, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en John Heitinga werden in het verleden uitgeroepen tot meest talentvolle speler van de Ajax-jeugdopleiding. ,,Ik had niet verwacht dat ik deze prijs zou winnen”, bekent El Mahdioui. ,,Ik hoop dezelfde stappen te kunnen maken als mijn voorgangers en zo snel mogelijk aan te sluiten bij het eerste elftal.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Onder grote belangstelling komt Aschraf El Mahdioui naar voren. Onder grote belangstelling komt Aschraf El Mahdioui naar voren.