Menu
Elf Ajacieden simpel voorbij tiental ADO

Elf Ajacieden simpel voorbij tiental ADO

Elf Ajacieden rekenden zondag, in de laatste competitieronde voor de winterstop, vakkundig af met tien opponenten van ADO Den Haag. In een duel dat sterk werd beïnvloed door een vroege rode kaart hoefden de Amsterdammers niet eens tot het gaatje te gaan: 4-0. Als in de midweekse bekerronde ook AZ wordt verslagen, blijft Ajax ook in het nieuwe jaar op drie podia meestrijden om eremetaal.

Met de supporters van Ajax' harde kern nog op de omlopen (Vak410 en de F-Side betraden uit protest pas in de veertiende minuut hun vakken) stond ADO Den Haag na tien minuten al met tien man. Een onnozele en totaal onnodige charge van Ramon Leeuwin - twee benen vooruit inglijden op Christian Eriksen - werd door scheidsrechter Kevin Blom bestraft met rood. Elf Ajacieden hadden in het vervolg tachtig minuten lang de tijd om de Hagenaars naar de slachtbank te spelen. Met alle fans op hun stadionplek liet Eriksen de ArenA na negentien minuten voor de eerste keer juichen. Na een artistieke hakbal van Miralem Sulejmani op Nicolás Lodeiro drukte de jonge Deense spelmaker het Amsterdamse overwicht uit in cijfers: 1-0.

In de basiself van Frank de Boer was ook een plek weggelegd voor Ricardo van Rhijn. Na zijn uitdebuut in het bekertoernooi tegen VV Noordwijk beleefde de centrale verdediger tegen ADO zijn thuis- en competitiedebuut als Ajacied. Toby Alderweireld, normaal gesproken de rechtsbenige verdediger in het defensiehart, keek zondag geblesseerd toe. Naast Van Rhijn was ook Aras Özbiliz een opvallende naam in de basisploeg. De flankaanvaller nam de plek in van Lorenzo Ebecilio, die de afgelopen dagen ziek was. Derk Boerrigter tenslotte keerde als wisselspeler na blessureleed terug in de wedstrijdselectie. De linksbuiten bleef op de bank.

Invaller Dmitry Bulykin was trefzeker tegen zijn oude club. Invaller Dmitry Bulykin was trefzeker tegen zijn oude club.

Ajax kreeg voor rust voldoende kansen om meer afstand te nemen van de Hagenaars. Een mengeling van gemakzucht, onzorgvuldigheid en pech bij de thuisploeg stonden meer Ajax-treffers in de weg. De pogingen van Vurnon Anita (zijnet), Van Rhijn (kopbal naast) en Sulejmani (voorlangs) ten spijt. Het tiental van ADO kon het Amsterdamse overwicht slechts parreren met een enkele doelpoging van Tjarron Chery. De buitenspeler haalde verrassend uit, maar Kenneth Vermeer schermde de korte hoek uitstekend af. Verder dan gegroepeerd verdedigen kwamen de Hofstedelingen zondagmiddag niet in de ArenA. Tegenhouden was het voornaamste devies voor de mannen van trainer Maurice Steijn, in de voorbije weken toch uitstekend in vorm.

ADO Den Haag kwam in elk geval niet in de buurt van de prestatie die het afgelopen seizoen leverde. De uiteindelijke landskampioen werd tijdens de afgelopen voetbaljaargang liefst tweemaal geslachtofferd door de club uit Den Haag. De overdaad aan balbezit van Ajax (na 30 minuten 60 procent om 40 procent, later voerde Ajax het percentage nog verder op) illustreerde treffend de veldverhoudingen bij deze editie van Ajax - ADO.

Binnen het uur slaagde Theo Janssen er - eindelijk - in om het kolossale overwicht uit te drukken in een royalere voorsprong. Sulejmani speelde de middenvelder aan met een effectrijke bal, waarna Janssen een korte dribbel afrondde met een bekeken schuiver in de verre hoek: 2-0. In de daarna iets rommeliger wordende wedstrijd sprongen vooral de wissels in het oog. Eyong Enoh, Lodeiro en de duizelige Anita (na klap in gezicht) verlieten het veld. Thulani Serero, Dmitry Bulykin en Dico Koppers bewandelden als verse krachten de omgekeerde weg.

,,Je hoop dat het na de 2-0 nog swingender wordt’’, blikte Frank de Boer terug tijdens de persconferentie. ,,Maar we werden juist slordiger. Alsof het kaarsje uitging bij ons. Gelukkig kwamen er voor het publiek nog twee goals erbij. Maar na de 2-0 vond ik eigenlijk dat we tegen tien man Ajax-onwaardig speelden. Gelukkig hebben we eindelijk de nul gehouden en kreeg ADO verder geen kans.’’

Koud zes minuten in het veld hielp invaller Bulykin zijn ploeg ook aan de 3-0. Heel veel vernuft was niet nodig voor de intikker. De Russische Ajacied werd in stelling gebracht door de uitblinkende Eriksen. ADO was toen feitelijk al lang en breed kapot gespeeld. Net als Eriksen kon ook Sulejmani terugkijken op een uitstekend optreden. De Serviër tekende vlak voor tijd voor Ajax’ laatste competitietreffer in het kampioensjaar 2011.

,,2011 was heel wisselvallig. We zijn door blessures niet aan een vast team toegekomen’’, besloot De Boer. De Ajacied sloot het persmoment af met een vooruitblik naar de eerste competitieronde in het nieuwe jaar: ,,Als je de eerste wedstrijd van 2012 bij AZ wint, ziet alles er echt opeens heel anders uit.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax - ADO Den Haag en de reacties van Frank de Boer, Ricardo van Rhijn en Dmitry Bulykin

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

De nieuwe EK-bal, gesigneerd door de beide aanvoerders, wordt geveild voor 3FM Serious Request. De nieuwe EK-bal, gesigneerd door de beide aanvoerders, wordt geveild voor 3FM Serious Request.
Uit protest betraden Vak410 en de F-Side pas in de veertiende minuut het stadion. Uit protest betraden Vak410 en de F-Side pas in de veertiende minuut het stadion.
Ricardo van Rhijn maakte zijn thuisdebuut tegen ADO. Ricardo van Rhijn maakte zijn thuisdebuut tegen ADO.
Ajax' dappere krijger op het middenveld: Eyong Enoh. Ajax' dappere krijger op het middenveld: Eyong Enoh.
Christian Eriksen schoot Ajax in de negentiende minuut naar een 1-0 voorsprong. Christian Eriksen schoot Ajax in de negentiende minuut naar een 1-0 voorsprong.
Aras Özbiliz startte sinds lange tijd weer in de basis. Aras Özbiliz startte sinds lange tijd weer in de basis.
Theo Janssen verdubbelde de score na rust. Theo Janssen verdubbelde de score na rust.
De vreugde is groot na de 2-0 van Janssen. De vreugde is groot na de 2-0 van Janssen.
Kenneth Vermeer hield de nul tegen ADO. Kenneth Vermeer hield de nul tegen ADO.
Vurnon Anita verliet het veld voortijdig nadat hij een tik in zijn gezicht had gekregen. Vurnon Anita verliet het veld voortijdig nadat hij een tik in zijn gezicht had gekregen.
Nicolás Lodeiro werkte hard, maar scoorde niet. Nicolás Lodeiro werkte hard, maar scoorde niet.
Vreugde na de 3-0 van invaller Bulykin. Vreugde na de 3-0 van invaller Bulykin.
De Rus spaarde zijn oude club niet. De Rus spaarde zijn oude club niet.
Miralem Sulejmani bepaalde de eindstand op 4-0. Miralem Sulejmani bepaalde de eindstand op 4-0.