Menu
Elf feiten over IJsselmeervogels - Ajax

Elf feiten over IJsselmeervogels - Ajax

Ajax speelt donderdagavond in de achtste finales van de KNVB Beker tegen Topklasser IJsselmeervogels. In aanloop naar het bekerduel in Spakenburg zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax, IJsselmeervogels en de Amsterdamse verrichtingen tegen amateurtegenstanders op een rij.

* IJsselmeervogels is momenteel koploper in de Topklasse Zaterdag. De club uit Spakenburg heeft hetzelfde aantal punten als Kozakken Boys, maar koestert een beter doelsaldo.

* De bekerwedstrijd tussen IJsselmeervogels en Ajax op Sportpark De Westmaat is sinds maandag volledig uitverkocht.

* IJsselmeervogels bereikte de achtste finales van de beker dankzij overwinningen op achtereenvolgens FC Lienden, Helmond Sport en FC Emmen. Ajax, dat pas in de tweede ronde instroomde, versloeg achtereenvolgens FC Volendam en ASWH.

* IJsselmeervogels verwierf in 1975 landelijke bekendheid. De amateurs reikten tot de halve finale van de KNVB Beker. In de kwartfinale won IJsselmeervogels na strafschoppen van AZ. In de halve finale was FC Twente uiteindelijk met 6-0 te sterk. 'De Rooien' werden dankzij deze unieke prestatie uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

* Gert Kruys is trainer van IJsselmeervogels. De 52-jarige coach werkte eerder onder meer voor Cambuur Leeuwarden, FC Den Bosch, De Graafschap, FC Volendam en FC Dordrecht.

Siem de Jong maakte in het seizoen 2007-2008 tegen Kozakken Boys zijn officiële debuut als Ajacied. Siem de Jong maakte in het seizoen 2007-2008 tegen Kozakken Boys zijn officiële debuut als Ajacied.

* Ook in het seizoen 2011-2012 trof Ajax met VV Noordwijk een amateurploeg in het KNVB Bekertoernooi. In Noordwijk (1-3-winst) maakten liefst drie Ajacieden hun officiële debuut: Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn en Lesly de Sa.

* Het bekertreffen met WHC leverde Ajax’ grootste overwinning op in het KNVB Bekertoernooi. Op 23 december 2009 won Ajax in Zwolle met 1-14. Luis Suarez scoorde zes keer.

* In de zomer van 1984 presteerde IJsselmeervogels het 'onmogelijke'. De amateurs wonnen onder toeziend oog van zo'n 14.000 toeschouwers een oefenduel van Ajax. IJsselmeervogels was met 2-1 te sterk.

* De bekerwedstrijd tussen IJsselmeervogels en Ajax is ook een duel tussen de meest succesvolle amateurclub en de meest succesvolle profclub van Nederland. IJsselmeervogels werd in 2011 voor de zevende keer in de clubhistorie algeheel amateurkampioen.

* Ajax speelde in het amateurtijdperk zijn eerste bekerwedstrijd. Op 6 november 1904 was in Rotterdam Saturnus met 2-1 te sterk voor de Ajacieden.

* Ajax won de nationale beker tot nu toe 18 keer. De laatste bekerwinst dateert uit 2010.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst