Menu
'Elke kans op een punt pakken'

'Elke kans op een punt pakken'

Frank de Boer heet voor aanvang van de Champions League-wedstrijd Ajax - Real Madrid alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Het is ongelooflijk maar waar: vanavond spelen we wederom tegen Real Madrid. Het is het derde achtereenvolgende seizoen dat we de grootmacht uit Spanje treffen in de UEFA Champions League.

Was iedereen bij Ajax drie jaar geleden dolblij dat na jaren eindelijk weer eens plaatsing voor de poulefase van dit toernooi werd gerealiseerd en ook dat Real Madrid een van de tegenstanders was, inmiddels zijn we dus op een punt gekomen dat Ajacieden mopperen: ‘Wéér Real Madrid...?’ Ik vind dat fantastisch. Zelf zei ik ook dat ik liever een keer Barcelona had getroffen. Het geeft aan dat het steeds beter gaat met Ajax. Maar helaas nog niet zo goed dat we vanavond ‘even’ drie punten gaan pakken. We hebben een loodzware poule, daar is iedereen het over eens. En de wedstrijd van vanavond is binnen de poule voor ons een van de moeilijkste.

Wel kunnen we vanavond zien of we geleerd hebben van ons vorige Europese avontuur. Zelf had ik vorig seizoen het gevoel dat er thuis tegen Real iets te halen was. Dat we nu in onze poule na één wedstrijd nog op nul punten staan, is geen schande. Maar we baalden wel enorm van het feit dat Borussia Dortmund met 1-0 van ons wist te winnen. Het is leuk als je, volgens de critici, met opgeheven hoofd het veld kunt verlaten. Maar uiteindelijk koop je er niks voor. Als we willen overwinteren in Europa, dan moeten we elke kans op een punt pakken. En die kans lieten we in Dortmund liggen, ondanks het goede spel.

Die wedstrijd krijgt dankzij het gedrag van enkele meegereisde supporters ook nog een vervelend staartje, zo liet de UEFA ons afgelopen week weten. Daarom doe ik ook op deze plek een oproep aan iedereen die vanavond het stadion betreedt, om de huisregels in acht te nemen en met name om geen vuurwerk af te steken.

Terug naar de tegenstander van vanavond. Wij zijn goed, maar Real Madrid is van wereldklasse. En niet op één positie, maar eigenlijk op alle posities. Zelfs als je gaat kijken wie er vanavond op de bank zitten. Desondanks blijven wij als technische staf benadrukken dat we moeten proberen ons eigen spel te blijven spelen. En scherper zijn in de omschakeling dan in voorgaande ontmoetingen. Balverlies tegen zulke tegenstanders betekent eigenlijk altijd direct gevaar.

Ik heb ervaring in het spelen van zulke wedstrijden en dat geldt zeker ook voor Dennis Bergkamp. Vanuit de staf proberen wij de spelers goed te prepareren. Wij houden onze spelers voor dat ze niet alleen moeten presteren, maar ook moeten genieten. Als jong jochie droom je ervan om profvoetballer te worden en helemaal om zulke wedstrijden te mogen spelen. Als je dat dan eenmaal bereikt hebt, moet je daar plezier aan kunnen beleven. Je moet respect hebben voor je tegenstander, maar geen ontzag. De spelers die het mentaal kunnen opbrengen om vrij te voetballen, zijn ook in staat om het Real Madrid lastig te maken. Daar hebben wij bij deze spelersgroep vertrouwen in.

Heel veel plezier bij onze eerste thuiswedstrijd in de UEFA Champions League!

Frank de Boer
Trainer/Coach