Menu
Emanuelson: 'Dit is de droom van iedere jongen'

Emanuelson: 'Dit is de droom van iedere jongen'

Urby Emanuelson zag zijn goede prestaties van de afgelopen weken vrijdagmiddag beloond met een uitverkiezing voor het 'grote' Oranje, dat volgende week zaterdag een oefenwedstrijd speelt tegen Italië. De Ajacied was ondanks de overtuiging die voor zijn selectie heerste in zijn omgeving, toch verrast. ,,Dit is een jongensdroom", reageert de verdediger trots.

Emanuelson werd vrijdagmiddag gebeld door een vriend. ,,Hij feliciteerde me met mijn selectie, ik wist zelf nog van niets", vertelt de Ajacied. Zijn vriend had het ergens gelezen op internet. ,,Ik wist wel dat vandaag de selectie bekend zou worden, maar ik wist niet precies hoe laat of zo. Maar sinds het telefoontje van die vriend gaat de telefoon aan een stuk. Alleen de bondscoach zelf heb ik nog niet gesproken. Ik weet niet of hij me ook nog gaat bellen hoor. Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe het nu allemaal in zijn werk gaat. Ik verwacht dat ik een brief krijg waarin zal staan waar en wanneer ik me moet melden", aldus Emanuelson.

De procedures had het jonge talent niet stiekem al met zijn meer ervaren teamgenoten doorgesproken. ,,Bij Ajax waren ze ervan overtuigd dat ik in de definitieve selectie zou komen, en ook andere mensen van buitenaf, maar ikzelf was daar helemaal niet zeker van. Ergens was het wel te verwachten want ik ben best goed bezig de laatste tijd. Maar het moet dan nog wel gebeuren; eerst zien dan geloven. Nu is het zover, dit is de droom van iedere jongen", vertelt Emanuelson met hoorbare blijdschap in zijn stem.

Nu zijn uitverkiezing een feit is hoopt hij stiekem ook op een paar speelminuten. ,,Ik verwacht niet zoveel eigenlijk, maar je weet het nooit. De druk is van de ketel, er staat weining op het spel, dus misschien mag ik nog een paar minuutjes meedoen. Maar ik ga er vooral van genieten dat ik erbij mag zijn." Veel gezichten bij Oranje zijn bekend voor Emanuelson. Met Marco van Basten en John van 't Schip werkte hij al samen bij Jong Ajax. ,,Toen bekend werd dat hij bondscoach zou worden, grapte Van Basten dat 'ie me in de gaten zou houden. En nu ben ik nog geselecteerd ook." Emanuelson verheugt zich echter ook op de kennismaking met voor hem persoonlijk minder bekende jongens. ,,Dan denk ik bijvoorbeeld aan Ruud van Nistelrooy. Hij speelt bij een van de grootste clubs ter wereld, dat zijn de echt grote jongens. Het is toch wel iets aparts dat ik daar tussen mag lopen. Het leuke is wel dat het allemaal jonge spelers zijn."

Pas in april van dit jaar maakte de 19-jarige Ajacied zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. In de zomer speelde hij een succesvol en goed jeugd-WK en dit seizoen is hij eigenlijk niet meer weg te denken uit de basiself van Danny Blind. In alle competitiewedstrijden stond hij binnen de lijnen, net als in alle Europese wedstrijden van deze voetbaljaargang. ,,Het gaat zeker allemaal boven verwachting. Aan het begin van dit seizoen had ik hier niet van kunnen dromen. Ik ben echt heel blij, het kan eigenlijk allemaal niet meer stuk."