Menu

Emanuelson en Aboraa zijn trots

Stanley Aboraa en Urby Emanuelson tekenden vrijdagochtend hun eerste contract bij Ajax. De één speelt zijn hele leven al bij Ajax, de ander is via allerlei omzwervingen in Amsterdam terecht gekomen. Eén ding hebben zij gemeen: het rood-witte shirt dragen zij met trots.

Stanley Aboraa wilde altijd voetballer worden en met de handtekening die hij vrijdagochtend onder zijn contract zette is zijn droom werkelijkheid geworden. Aboraa werd tweeënhalf jaar geleden 'ontdekt' tijdens een internationaal toernooi in Italië. De overgang van zijn toenmalige club GBA, waar Ajax een technisch samenwerkingsverband mee heeft, naar de Amsterdamse club liet vervolgens niet lang op zich wachten. Voor GBA speelde het 16-jarige talent ook al voor AA Gent, Anderlecht en Kapellen, waar hij zijn eerste stappen op de weg naar het profvoetballerschap zette.

Aboraa is naar eigen zeggen een aanvallende middenvelder. ,,Maar ik heb ook op 'nummer 3' gespeeld, in de verdediging dus, en ook voor de verdediging, als spits en als rechtsbuiten. Ik ben twee-benig, altijd al geweest, en dat is een van mijn sterke kanten. Ik ben snel op de eerste meters en kopsterk'', somt hij moeiteloos nog een aantal sterke kanten op. ,,Waar ik nog aan moet werken is mijn discipline'', weet hij. ,,Ik word soms meteen het veld uitgestuurd.''

Aboraa werd afgelopen seizoen kampioen met de A1 van Danny Blind, maar ook met zijn toekomstige team is hij al succesvol geweest. In de kampioenswedstrijd van Jong Ajax tegen PSV had hij namelijk een opvallende rol. ,,Ik zat op de bank, inmiddels waren we al wat verder in de tweede helft. Ik dacht dat ik nooit meer zou invallen'', herinnert Aboraa zich. ,,Ik viel in, passte op Urby en hij scoorde. Later scoorde ik zelf en won Ajax dus met 2-1. De tweede wedstrijd die ik inviel bij Jong Ajax was in de bekerfinale tegen Feyenoord. Mijn eerste balcontact was niet goed, het tweede was een assist op Krohn-Dehli, waaruit hij scoorde. Ik maakte later in de wedstrijd ook een doelpunt.'' Jong Ajax won uiteindelijk ook die prijs.

Eigenlijk wilde Aboraa vroeger keeper worden. ,,Ik speelde voreger veel op pleintjes met grote jongens. Zij zetten mij altijd op doel en ik vond het wel leuk. Maar mijn vader vond dat niet goed en op verzoek van hem ben ik toen op andere posities gaan spelen.'' Voetballen bij Ajax is altijd al een droom geweest van de jonge middenvelder. ,,Ik speelde op toernooien altijd tegen Ajax. Die jongens hadden toen allemaal dezelfde kicksen, dezelfde kleding, dat maakte indruk. Nu hoop ik dat ik een sterk seizoen ga spelen bij Jong Ajax en ik hoop dat ik volgend seizoen mijn debuut in het eerste kan maken. Dat zou mooi zijn.''

Met het tekenen van zijn contract sluit de Ajacied een bijzondere week af. Niet alleen de verbintenis met Ajax is reden tot feest, een dag eerder hoorde hij dat hij geslaagd is voor zijn HAVO-diploma. ,,Het was soms moeilijk te combineren, school en voetbal, maar het is me gelukt. In het weekend ga ik het allemaal maar vieren'', lacht de kersverse Ajacied.

Urby Emanuelson speelt bijna zijn hele leven al bij Ajax. Sinds hij in de E2 voor het eerst het Ajax-shirt mocht aantrekken, is hij in de jeugdopleiding te vinden geweest. ,,En nu dit contract, daar doe je het allemaal voor'', zegt hij met opluchting in zijn stem. Net zoals zijn teamgenootje Aboraa was ook Emanuelson succesvol met de A1 en Jong Ajax. In de laatste wedstrijd met de A1, het team van trainer Danny Blind was toen al kampioen, scoorde Emanuelson twee keer en gaf hij ook nog een assist. In de kampioenswedstrijd tegen Jong PSV was hij het die voor de ommekeer in de wedstrijd zorgde. Jong Ajax stond achter met 1-0 en de pass van Jason Culina op het hoofd van Emanuelson was precies goed, zodat de mee opgekomen verdediger Ajax langszij bracht.

In de week daarvoor namen de Amsterdammers al een voorschot op het kampioensschap door Heerenveen te verslaan. Ajax won het duel met 1-0, doelpuntenmaker: precies, Emanuelson. Omdat hij bij de A1 een sterk seizoen speelde en zijn laatste invulbeurten bij de beloften zo zuccesvol waren, dacht Emanuelson dat een contract wel tot de mogelijkheden behoorde. ,,Als je tegen het einde van het seizoen een par keer mag invallen, weet je dat je het vertrouwen geniet van de trainers. Het is ook wel prettig dat ik John van 't Schip en Marco van Basten al een beetje ken nu.''

Emanuelson speelt links in het centrum van de verdediging. ,,Soms speel ik ook linksachter, maar ik geloof dat ik bij Jong Ajax links in het centrum ga spelen. Mijn voetballende kwaliteiten in de opbouw is mijn sterke punt. In de duels moet ik wat brutaler worden. Ik denk soms te makkelijk en dan kan ik alsnog de bal verliezen'', antwoordt hij desgevraagd. En ook de Amsterdammer hoopt natuurlijk op een sterk en net zo 'n succesvol seizoen als vorig jaar. Alleen nu onder de hoede van Van 't Schip en Van Basten.