Menu
Emanuelson en Huntelaar houden Jong Duitsland op gelijkspel

Emanuelson en Huntelaar houden Jong Duitsland op gelijkspel

Meer dan een 2-2 gelijkspel zat er uiteindelijk niet in voor Jong Oranje, tijdens de generale repetitie voor het jeugd-EK in Portugal. Op de Doetinchemse Vijverberg gunde trainer Foppe de Haan de Ajacieden Klaas Jan Huntelaar en Urby Emanuelson een basisplek tegen de leeftijdgenoten van Jong Duitsland. Na afloop spraken oud-Ajacieden Nando Rafael en Daniël de Ridder over de wedstrijd én Ajax.

De laatste wedstrijd voorafgaand aan de reis naar Portugal verliep verre van vlekkeloos voor Jong Oranje. Doelman Kenneth Vermeer keek negentig minuten toe vanaf de bank. Zaterdag reizen de beloften af naar Portugal.

,,We konden de Duitsers de eerste helft aardig bijbenen’’, blikte Jong Oranje-linkshalf Urby Emanuelson na afloop terug op de traditionele burenruzie met de Duitsers. ,,Al vielen we de tweede helft wel wat terug. Uiteindelijk kunnen we hierover niet tevreden zijn.’’

Echt pittige (lees: verhitte) taferelen leverde het treffen overigens niet op. De Nederlandse en de Duitse beloften hielden het onderling netjes. Van een ruzie was al helemaal geen sprake. Scherpe kantjes werden niet getoond. Jong Oranje - Jong Duitsland was bij vlagen wel leuk, maar niet bepaald goed. Misschien wilden de twee EK-deelnemers hun kruit niet al te snel verschieten. Heel blijven en daadwerkelijk af kunnen reizen naar Portugal is ook wat waard. De echt scherpe kantjes werden wellicht bewaard voor de Europese eindstrijd.

Uitgerekend linkshalf Emanuelson bezorgde de oranjehemden na 37 speelminuten de voorsprong: 1-0. De Ajacied pikte de afvallende bal uit een corner op, waarna de Duitse doelman Michael Rensing van afstand op de proef werd gesteld. De keeper van Bayern München kreeg de inzet van de middenvelder niet onder controle. Via het lichaam van de doelman caramboleerde de bal uiteindelijk in het doel.

,,Dit was niet echt de wedstrijd van de keepers’’, sprak Emanuelson glimlachend. De linkspoot doelde wellicht nog nadrukkelijker op de manier waarop zijn eigen doelman Remko Pasveer in de fout ging. De sluitpost van FC Twente (eerste keuze boven Vermeer) kreeg een curieuze terugspeelbal van Ramon Zomer niet onder controle, waarna de bal uiteindelijk in het doel verdween. De voorsprong van de thuisploeg was daarmee omgebogen naar een achterstand: 1-2. Roberto Hilber had de Duitsers, gecoacht door oud-international Dieter Eilts, een klein kwartier eerder al op gelijke hoogte gebracht. AZ-middenvelder Demy de Zeeuw hielp de ploeg van De Haan in de slotfase alsnog aan een gelijkspel: 2-2.

Ondanks de matte tweede helft die Jong Oranje speelde, blijft Emanuelson optimistisch vooruitkijken naar jeugd-EK. De Amsterdammer, zondag nog actief als Suriprof, gelooft in succes voor Jong Oranje. ,,De poule moeten we zeker doorkomen. Daarna is het een kwestie van groeien in het toernooi. Uiteindelijk moeten we gewoon voor de eerste plaats gaan.’’

Jong Oranje – Jong Duitsland 2-2 (1-0).

37. Emanuelson 1-0. 61, Hilbert 1-1, 79. Zomer 1-2 (e.d.), 89. De Zeeuw 2-2.

Scheidsrechter: Verbist. Gele kaart: Hofs (Jong Oranje), Ochs (Jong Duitsland). Rode kaart: 81. Platins (Jong Duitsland).

Jong Oranje: Pasveer; Verhaegh (46. Tiendalli), Luirink, Vlaar (46. Zomer), Braafheid; Schaars (65. De Zeeuw), Hofs, Emanuelson (46. Medunjanin); De Ridder (76. Benson), Huntelaar (61. John) en Castelen (46. Gerritsen).

Twee oud-Ajacieden ontmoetten elkaar en tal van andere oude bekenden woensdagavond op het veld van de Vijverberg in Doetinchem. Nando Rafael, nummer elf van Jong Duitsland, en Daniël de Ridder, getooid met hetzelfde nummer op het shirt van Jong Oranje. Beide aanvallers keerden kort terug in Nederland, het land waar de twee jeugdinternationals hun voetbalopleiding genoten. ,,Leuk om oude vrienden weer terug te zien'', keek De Ridder - speler van het Spaanse Celta de Vigo - tevreden terug.

De twee ex-Ajacieden zochten hun voetbalheil in het buitenland. De een gedwongen (Angolees Rafael kreeg geen Nederlands paspoort), de ander met de hoop op sportief betere tijden (De Ridder, hopend op meer speelminuten). Ajax wordt blijvend gevolgd. ,,De helft van de jongens die nu in Jong Oranje spelen, ken ik nog wel. Leuk om die gasten weer terug te zien'', toonde ook Rafael zich in vlekkeloos Nederlands content bij zijn kortstondige terugkeer in Nederland. Via Hertha BSC en zijn huidige club Borussia Mönchengladbach speelde de aanvaller zich in de Duitse beloftenploeg.
,,Mijn oude ploeggenoten uit de Ajax-jeugdopleiding zie of spreek ik niet meer zo vaak; ik bel eigenlijk vooral met Collins John'', zei Rafael. ,,Maar de club volg ik, voor zo ver mogelijk, wel op de voet. Ik houd alles in het vizier. Jammer dat het afgelopen seizoen grotendeels zo teleurstellend is verlopen. Wat het spel van Jong Duitsland betreft; vooral de tweede helft verliep goed. Dat geeft een positief gevoel naar de toekomst toe.’’

De Ridder heeft niets aan populariteit ingeboet bij vrouwelijke voetbalfans, zo bleek na de oefeninterland. De Ridder ontkwam niet aan tientallen keren poseren voor de fotocamera. ,,Ajax zie ik op Talpa, als we tenminste zelf niet spelen als de Eredivisie-beelden worden uitgezonden. Afgelopen jaar was moeizaam. Maar Ajax kennende komt de club er heel snel weer helemaal bovenop.''

Foto's: Proshots/Broer van den Boom