Menu
Emanuelson: 'Nu nog een schepje er bovenop'

Emanuelson: 'Nu nog een schepje er bovenop'

Urby Emanuelson haalt opgelucht adem als hem wordt gevraagd naar zijn belevingen met Jong Oranje tijdens het EK in Portugal. De zege in de derde groepswedstrijd en daarmee de plaatsing voor de halve finales zorgde voor opluchting bij de linkerverdediger. ,,Het gaat beter met me, met iedereen hier na de slechte start van het toernooi."

,,De eerste wedstrijd speelden we zeker niet goed, veel te slap, en we gebruikten vaak de lange bal, waar we voorin niets mee konden. We hebben niet veel kansen gecreëerd en dus terecht verloren van Oekraïne. Met name in de eerste helft speelde ik zelf niet zo goed", vertelt Urby Emanuelson. In het tweede groepsduel, tegen Denemarken, werden de punten gedeeld: 1-1. Emanuelson: ,,De eerste helft was van onze kant redelijk, we hadden Denemarken aardig in de tang. We kwamen verdiend op een 1-0 voorsprong. De tweede helft was eigenlijk hetzelfde verhaal als tegen de Oekraïne. Ik denk dat de hitte ons in de eerste twee wedstrijden ook wel enigszins heeft beïnvloed. Ikzelf was vermoeid en speelde daarom wat minder. Na de goal van Denemarken waren wij een beetje van slag. Maar zij waren sterk dus ik denk dat we tevreden mogen zijn met het gelijkspel. En tegen Italië maandag speelden we gewoon goed. We lieten het balletje gaan en het was duidelijk dat we over de grond sterk waren. Italië speelde verdedigend en ze lieten ons komen tot het zestienmetergebied. Maar je weet dat Italië altijd gevaarlijk is, dus moesten we ervoor zorgen dat we niet teveel man voor de bal hadden. In spelhervattingen bleken zij gevaarlijk, verder hebben ze niet zoveel kansen gehad. De tweede helft was minder, maar gelukkig scoorde Daniël de Ridder. Ik denk dat het al met al een goede teamprestatie was. Ik speelde redelijk, deed een aantal goede dingen, maar ik leed ook een paar keer balverlies. Gelukkig had dat geen gevolgen. Ik geloof dat de trainer tevreden over me was en dat is belangrijk."

Emanuelson denkt, over drie wedstrijden gezien, dat Oranje terecht door is naar de halve finales. ,,Vooraf werd een heleboel van ons verwacht. Doordat we slecht begonnen aan het toernooi werden die verwachtingen bijgesteld. Tegen Italië merkten we dat het publiek achter ons ging staan, uit zulke dingen blijkt dat je dan terecht wint. Qua spel klopt het dat wij door zijn. Samen met Oekraïne, zij hebben in de poule gewoon de beste prestatie geleverd." In de halve finale, die donderdag wordt gespeeld, wacht Frankrijk, dat alle drie de poulewedstrijden won. ,,Ik heb een aantal wedstrijden van ze gezien, ze zaten met Portugal, Duitsland en Servië Montenegro in de sterkste poule, en ze hebben een van de sterkste ploegen. Voor ons wordt het een lastige tegenstander. We hebben nu een paar dagen om uit te rusten en te genieten. De jongens die maandag hebben gespeeld, hebben vanochtend eigenlijk niets gedaan, vanmiddag gaan we met zijn allen de stad in. Dat is prettig, om je gedachten even te verzetten, even niet aan voetbal denken en even tot rust komen. Vanaf woensdag zullen we al onze aandacht richten op Frankrijk."

Emanuelson acht Jong Oranje alles behalve kansloos tegen de Fransen. ,,We hebben een fantastisch elftal. We hebben allemaal verschillende specialiteiten en dat samen maakt dat het team compleet is. Dat is onze kracht. We zijn aan het groeien gedurende het toernooi en na de overwinning maandag barsten we van het zelfvertrouwen. We moeten van onze eigen kracht uitgaan. Tegen Frankrijk kunnen we een mooi kunstje flikken, dus moeten we nog even de koppen bij elkaar houden."

Met een goed seizoen bij Ajax achter de rug en zelfs wat ervaring bij het grote Oranje, wordt Emanuelson gezien als een van de belangrijke spelers van het team van Foppe de Haan. De linksback heeft daar geen enkele moeite mee. ,,Ik denk dat het wel logisch is als je kijkt naar wat ik afgelopen jaar heb gepresteerd. Ik wil mezelf niet teveel op de borst kloppen, het hele team is goed en daaraan wil graag mijn steentje bijdragen. Ik denk dat ik nog beter kan spelen dan ik tot nu toe heb gedaan. We moeten er nog een schepje bovenop doen met zijn allen en dan denk ik dat we tot heel veel in staat zijn", aldus de goedgemutste Ajacied.