Menu
Emanuelson: 'Onvergetelijke ervaring'

Emanuelson: 'Onvergetelijke ervaring'

Urby Emanuelson is trots. En met recht, want de jonge Ajacied behoort tot het Nederlands jeugdelftal dat voor het eerst in de geschiedenis een kampioenschap behaalde. In de finale van het EK onder 21 in Portugal was Emanuelson met zijn teamgenoten veel te sterk voor Oekraïne. ,,Het is geweldig om dit te mogen meemaken", blikt de in het sterrenelftal van het toernooi verkozen Ajacied terug.

Dat het 's avonds na de gewonnen finale nog lang onrustig was in Porto, moge duidelijk zijn. ,,We hebben nog een klein feestje gevierd", bekent Emanuelson, die ook toegeeft slechts een uurtje geslapen te hebben. ,,We moesten om zes uur ´s ochtends al weer op en om tien uur Portugese tijd vlogen we terug naar Amsterdam."

Op Schiphol wachtte het gouden Jong Oranje een warm onthaal van honderden supporters. Emanuelson: ,,Dat het zo druk was, had ik niet verwacht. Ik had het gevoel dat het 'toch maar' Jong Oranje was. Natuurlijk hoorden we in Portugal wel dat het toernooi behoorlijk leefde in Nederland en dat er veel mensen op de televisie keken naar onze wedstrijden, maar het was heel leuk al die mensen daar te zien staan. Dat ze de moeite hebben genomen om naar het vliegveld te komen om ons te verwelkomen, vond ik bijzonder."

Vanuit huis blikt de Ajacied kort terug op het toernooi. ,,Er waren een paar jongens, onder wie ik, die afvielen voor de selectie voor het WK en die al veel wedstrijden hadden gespeeld met Jong Oranje. Vooral onder hen leefde een sterk gevoel dat we iets moois wilden laten zien. Onze eerste wedstrijd was niet best. Dat we verloren van Oekraïne lag vooral aan onszelf. Daarna ging het beter, we groeiden als groep in het toernooi. Toen we in de halve finales Frankrijk uitschakelden was ons vertrouwen zó groot dat we ons geen zorgen maakten over de finale. Dat we zo ver zouden komen had toch niemand verwacht. En na de finale, weer tegen Oekraïne, stapten we met 3-0 van het veld. Die uitslag was misschien wel wat geflatteerd. Oekraïne had behoorlijk wat kansen, maar Kenneth heeft een paar keer heel goed gered. En dat vind ik erg knap, want hij heeft het hele seizoen misschien maar een wedstrijd of tien gespeeld. De spits van Oekraïne zei na afloop dat hij gefrustreerd was dat het bij hun niet lukte. Hij speelde goed en toen hij zag dat zijn teamgenoten niet in de wedstrijd zaten ging hij alles alleen doen. Dat was beter voor ons natuurlijk."

Net als het team, groeide Emanuelson in het toernooi. Zijn eerste wedstrijd was niet zijn beste, maar in de finale speelde de linksback uitstekend. Zo goed zelfs dat hij werd verkozen door een jury in het 'sterrenteam' van het toernooi. Emnuelson vindt het niet erg belangrijk, maar een eer is het natuurlijk wel. ,,Zo geweldig heb ik nu ook weer niet gespeeld, maar in de finale was ik wel goed ja. Ik denk dat ik mede aan die wedstrijd de uitverkiezing in het sterrenelftal heb te danken. Ik denk dat ik al met al naar behoren heb gespeeld. Ik begon aardig vermoeid aan het EK en kon niet zoveel langs de zijlijn denderen als ik had gewild. Maar ik heb geleerd, ook tijdens het toernooi, dat ik mijn momenten moet kiezen. Dat heb ik gedaan, waardoor ik merkte dat ik in de finale toch nog wat krachten over had. Ik ben erg tevreden over het resultaat."

Nu Emanuelson weer thuis is, kan voor hem de welverdiende vakantie beginnen. ,,Ik verwacht niet dat ik alsnog opgeroepen wordt voor het WK", vertelt hij in alle eerlijkheid. ,,De trainer van Jong Oranje weet hoe ik er nu aan toe ben en ik neem aan dat de bondscoaches ook met hem zullen overleggen. Maar mocht het toch gebeuren, dan heb ik ineens weer nieuwe energie hoor, dat weet ik zeker!", haast de kampioen toe te voegen. ,,Misschien wordt er hier nog iets georganiseerd voor het hele team om het kampioenschap te vieren, want dat is nog niet gebeurd. Nadat we op Schiphol aankwamen is iedereen naar huis gegaan. We hebben het, behalve de avond na de finale, nog niet met zijn allen gevierd en dat is ergens toch wel jammer. Ik ga nu eerst achterhalen wanneer ik me weer bij Ajax moet melden. Dan ga ik misschien even op vakantie, naar het buitenland, even niks meer aan mijn hoofd, zodat ik ook weer fris kan beginnen aan het nieuwe seizoen."

De verrichtingen van zijn collega's in Duitsland zal hij zeker volgen. ,,Niet alles misschien, maar wel de leuke wedstrijden. Nederland krijgt het denk ik moeilijk in de poule maar als ze die doorkomen, kan het nog een heel leuk toernooi worden." De kersverse Europees kampioen heeft nog wel een tip voor Oranje: ,,De omgang met elkaar moet zijn als die van een grote familie. Dan wil je voor elkaar door het vuur en komt de rest vanzelf. Zo hebben wij een heel leuk toernooi gehad en een ervaring die ik zeker niet had willen missen. Het was geweldig om dit mee te mogen maken."

PRO SHOTS / Broer van den Boom