Menu
Emanuelson verheugt zich op Ajax' eenheid

Emanuelson verheugt zich op Ajax' eenheid

Met de verloren wedstrijd tegen Willem II is ook dit seizoen niet direct lekker begonnen. Maar zo slecht als vorig jaar zal het toch onmogelijk kunnen worden, is de hoop van Urby Emanuelson.

Emanuelson: ,,Als één het laat afweten, heeft de rest daar pijn van." Emanuelson: ,,Als één het laat afweten, heeft de rest daar pijn van."

,,Ik laat het afgelopen seizoen het liefste zo snel mogelijk achter me", zegt Emanuelson bedeesd. ,,Ik presteerde veel minder. Daar moet ik eerlijk over zijn. Ik heb eigenlijk nog steeds geen idee waardoor. Naarmate het rommeliger werd bij Ajax, werd het rommeliger bij mij. Ik weet niet of er een verband tussen die twee zaken zat. Ik vind dat je als voetballer je voor de omgeving moet kunnen afsluiten. Maar om wat voor reden dan ook, kwam ik maar niet uit die dip. Ik zag mezelf worstelen. Hoe is het toch mogelijk, vroeg ik mezelf af. Alles mislukte. En hoe meer je probeerde je best te doen om er weer bovenop te komen, hoe slechter het ging. Ik ben nu nog niet helemaal waar ik wil zijn. Ik moet de lijn doortrekken die ik bij de Olympische Spelen heb ingezet. Want daar ging het gelukkig wel goed. Met mij dan, en met nog een paar, maar met de ploeg als geheel niet."

,,Van de Olympische Spelen hebben we helemaal niets meegekregen. Dat was jammer. Wij wilden allemaal heel erg graag andere olympiërs ontmoeten, en naar andere wedstrijden gaan. Maar dat was voor ons onmogelijk. We zaten te ver uit de buurt. Dat was behoorlijk teleurstellend. Net als ons spel. We hadden een goed elftal, maar het kwam er niet uit. Te veel spelers haalden hun niveau niet. Het weer, de smog, ik weet het niet. Iets weerhield ons van ons eigen niveau. Over mijn eigen spel ben ik min of meer tevreden. Ook in de voorbereiding naar de Spelen toe, heb ik lekker gespeeld. Voor mij was het prettig om te merken dat het weer ging, na een zeer teleurstellend seizoen. Ik beschouw de Spelen als het begin van dit seizoen. Een nieuwe start."

Tegen Willem II vocht Emanuelson duels uit met Kargbo. Foto PRO SHOTS Tegen Willem II vocht Emanuelson duels uit met Kargbo. Foto PRO SHOTS

Teamprestatie
Emanuelson is ondanks de valse start tegen Willem II optimistisch gestemd. ,,We zijn tot veel in staat. Maar als het niet loopt, kan je van iedereen verliezen. Dat bleek ook in de eerste wedstrijd tegen Willem II. Bij Ajax zitten genoeg goede spelers om goed te kunnen spelen. Maar alleen als iedereen zijn stinkende best doet. Anders word het niks. Dat hebben we de laatste jaren wel kunnen zien. Dat is dus ook waar Van Basten heel hard aan werkt. Hij is vooral bezig om de teamprestatie beter te krijgen. Daar trainen we ook op. Op de training zorgt hij ervoor dat niemand kan verzaken. We zijn daar heel vaak afhankelijk van elkaar. Als één het laat afweten, heeft de rest daar pijn van. We moeten leren voor elkaar te werken. Van Basten wist al lang dat hij trainer van Ajax zou worden. Hij heeft ons vaak genoeg zien spelen om te weten dat het waarschijnlijk vooral daar fout ging. Te veel spelers waren uit op eigen succes. In grote en belangrijke wedstrijden ging het nog wel redelijk, maar in wedstrijden tegen op papier mindere tegenstanders zag je dat we te weinig een eenheid waren. Iedereen speelde voor zichzelf. En dat kan niet, als je nog een keer wat wilt winnen. Het moet groeien. Maar het moet wel redelijk snel gaan, want we hebben te lang niks gewonnen. En dus wordt iedereen er nu op aangesproken. In de groep, individueel en met videobesprekingen. Een goede start was dus heel belangrijk. Je weet dat je de eerste wedstrijden gewoon de punten moet pakken. Dat het tegen Willem II niet lukte, toont aan dat we nog wel een weg moeten afleggen voor we ons niveau hebben gehaald. Het is nu zaak om bij te blijven. Dat het spel moet groeien is logisch, maar inmiddels mag je niet te veel punten kwijtraken. Anders ben je vooral daarmee bezig. Ik ben wel erg benieuwd waar we kunnen komen als we inderdaad een eenheid worden."

,,Ik loop hier nu al vier jaar rond. Er wordt nu meer van me verwacht." ,,Ik loop hier nu al vier jaar rond. Er wordt nu meer van me verwacht."

Vaste waarden
,,Er wordt nu meer van me verwacht", zegt de 22-jarige 'routinier'. ,,Ik loop hier nu al vier jaar rond. Dan word je wat belangrijker voor het team. Ook al ben je nog jong, je moet er mee leren omgaan. Bij Ajax moet je jong al veel kunnen brengen. Op zich is het ook niet vreemd om een terugval mee te maken. Alle jonge spelers hebben dat gehad. Van der Vaart, Sneijder, De Jong, Babel, Heitinga, noem maar op. Je weet dat je er doorheen moet. Je moet er vertrouwen in hebben dat je nog steeds een goede voetballer bent. Ik moet nu een stabiel seizoen draaien. Niet de ene keer een acht en de volgende keer een vier. Johnny was vorig jaar weer heel constant. Maar hij kwam daarvoor ook van ver. Nu zijn veel mensen dat alweer vergeten, maar hij heeft heel wat naar zijn hoofd gehad omdat hij een dip doormaakte. Dat vreet aan je. Je raakt een deel van je zelfvertrouwen kwijt. Dan moet je sterk zijn, en je er weer bovenuit knokken. Je valt in zo’n periode terug op de vaste waarden in je leven. Bij mij was dat vooral mijn moeder. Soms zag ik het echt niet meer zitten."

,,Als je als jonge speler in het eerste van Ajax komt, en je doet het aardig, gaan mensen er gelijk van alles van maken. Ze komen met vergelijkingen. Je bent de nieuwe die-en-die; en dan komen ze met een grootheid uit de Ajax-geschiedenis. Ik was de nieuwe Maxwell, Johnny was de nieuwe Chivu, Ryan de nieuwe Kluivert, Hedwiges de nieuwe Rijkaard. Maar wij waren of zijn dat natuurlijk geen van allen. Wij moeten nog alles laten zien. Als het niet loopt, vergeet men vaak hoe jong je nog maar bent. En dan word je genadeloos neergesabeld. Door bijna iedereen. Het valt niet mee om daarover je schouders op te halen. Ik ben een bescheiden speler, denk ik. Ik heb zelf nooit het idee gehad dat mensen gelijk hadden als ze me de nieuwe Maxwell noemden. Maar je wordt steeds geïnterviewd, en dan kan je toch moeilijk elke keer gaan uitleggen dat je zo goed nog niet bent. Dan ben je blij en trots dat men je goed vindt, en dan ga je daar te veel in mee. Dat krijg je op je bord als het minder gaat. Ik denk dat het daarom goed is als clubs veelbelovende jonge spelers een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen. Zoals men het vorig jaar heeft gedaan met Amrabat. Ik denk dat dat een heel wijze aanpak is geweest. Gewoon een beetje rust. Neem de tijd om aan te tonen dat je echt een goede voetballer kunt worden. Eerst maar eens je werk doen. En pas daarna weer praten over hoe het gaat. Dat geldt voor mij als individuele speler, maar misschien ook wel voor de hele groep. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het hier leuker wordt, en rustiger. Maar dan moeten we geen wedstrijden spelen zoals tegen Willem II, want dat is voor niemand leuk die van Ajax houdt. Iedereen snakt naar een fijn seizoen. Daarom moet het tegen Borac ook goed gaan."