Menu
Emanuelson wil supporters trots maken

Emanuelson wil supporters trots maken

Zondag staat de eerste Klassieker van het seizoen 2010-2011 op het programma. In De Kuip neemt Ajax het op tegen Feyenoord. Voor Urby Emanuelson wordt het zijn twaalfde ontmoeting met Feyenoord. De nummer 11 van Ajax kan goede cijfers overleggen.

Hij heeft slechts een korte denkpauze nodig om met de juiste oplossing te komen. ,,Elf keer?”, luidt zijn antwoord op de vraag hoeveel Klassiekers hij inmiddels op zijn naam heeft staan. Emanuelson staat aan de vooravond van zijn twaalfde confrontatie tussen Ajax en Feyenoord. ,,Sinds ik bij de selectie zit ben ik er iedere wedstrijd bij geweest.”

Emanuelson kan klinkende cijfers overleggen als het om ontmoetingen met de Stadionclub gaat. Zeven keer was er winst, twee keer speelde hij gelijk en twee maal werd er verloren. ,,Ik heb één keer thuis en één keer in De Kuip verloren”, herinnert de twaalfvoudig international zich. ,,Als ik aan wedstrijden met Feyenoord denk, komen er eigenlijk vooral goede herinneringen naar boven. We spelen meestal goed voetbal en winnen vaak. Ook in De Kuip.”

Emanuelson in duel met Vlaar tijdens de bekerfinale van afgelopen seizoen. Emanuelson in duel met Vlaar tijdens de bekerfinale van afgelopen seizoen.

De linkeraanvaller van Ajax ziet het niet als een nadeel dat hij zondag met Ajax de steun van de eigen supporters in Rotterdam moet missen. ,,Ik denk dat een vijandig stadion ons juist inspireert. Het brengt vaak iets extra’s naar boven. Dat is in het verleden ook wel gebleken uit de resultaten. Natuurlijk is het jammer dat onze supporters er niet bij kunnen zijn, maar we zullen er alles aan doen om ze zondag trots te maken. Voor ons zijn wedstrijden met Feyenoord altijd speciaal en belangrijk. Dat geldt helemaal voor onze supporters. De Klassieker leeft enorm.”

Met Ajax treft Emanuelson zondag een ultrajong Feyenoord. ,,Het geeft aan in wat voor situatie ze daar zitten. Zelf ken ik weinig van die jonge spelers, omdat dat alweer een lichting ná mij is”, zegt de 24-jarige Ajacied. ,,Uit de jeugd ken ik vooral Royston Drenthe en Jonathan De Guzman. Verder hebben niet veel spelers het eerste van Feyenoord gehaald. Ron Vlaar ken ik goed, maar die komt dan weer van AZ. Het merendeel van de Feyenoorders die nu meedoen zijn van de generatie Vurnon Anita en Gregory van der Wiel. Zij zullen zondag veel meer bekenden uit de jeugd tegenkomen.”

Van de Klassiekers die hij als jeugdspeler van Ajax meemaakte herinnert hij vooral de goede sfeer die er altijd was. ,,Totaal niet te vergelijken met wedstrijden van Ajax 1 tegen Feyenoord 1. Natuurlijk was er in de jeugd ook rivaliteit, maar dat was anders. Alle spelers kenden elkaar en zelfs de families gingen met elkaar om. Doordat het bij het eerste elftal altijd zo’n beladen wedstrijd is, sijpelt dat ook door naar de jeugd. Maar jeugdwedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn niet te vergelijken met de ‘echte’ Klassieker.”

Emanuelson hoopt dat Ajax de kansloze nederlaag tegen Real Madrid zondag kan uitwissen. Zaterdag zal hij samen met zijn medespelers alvast worden opgewarmd voor de Klassieker tijdens de laatste training in aanloop naar Feyenoord. In de Amsterdam ArenA traint Ajax zaterdagmiddag vanaf 15.30 uur openbaar voor publiek. ,,Dat is inmiddels een mooie traditie”, zegt Emanuelson. ,,Bij de Ajax-supporters leven wedstrijden tegen Feyenoord altijd heel erg. Ze zullen zaterdag hun moment pakken om ons alvast succes te wensen. Het is aan ons om ze daar zondag iets voor terug te geven. Zoals ik al zei: we willen onze supporters trots maken.”

Feyenoord – Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst