Menu
Emanuelson wordt steeds volwassener

Emanuelson wordt steeds volwassener

Wie Marco van Basten geregeld volgt tijdens de trainingen van Ajax, ziet een coach die er onder meer op hamert zuinig om te springen met balbezit. Eén van zijn pupillen Urby Emanuelson lijkt zich die lessen ter harte te nemen.

,,Ik ben nog lang niet de topverdediger die ik moet zijn, maar het gaat steeds beter." ,,Ik ben nog lang niet de topverdediger die ik moet zijn, maar het gaat steeds beter."

Volgens de opgebloeide Ajacied is donderdag tegen MSK Zilina 'rust' het toverwoord. ,,We moeten heel rustig aan de bal zijn", loopt de verdediger/middenvelder vooruit op het tweede groepsduel in de UEFA Cup. ,,Ik denk dat zij ons zullen laten voetballen en zelf gaan loeren op de counter. Verder zal hun defensie dicht zijn met veel mensen achter de bal", vermoedt Emanuelson. ,,Ze hebben met 1-2 verloren van Hamburger SV, maar Martin Jol gaf aan dat het een beetje een onterechte overwinning was. Je kunt er daarom vanuit gaan dat Zilina een heel lastige ploeg is."

Emanuelson beseft dat Europees voetbal de ideale leerschool is voor de vele jonge spelers die de selectie van Ajax herbergt. ,,De Europese duels zijn heel belangrijk", zegt de elfvoudig international. ,,Die wedstrijden zijn vergeleken met de Nederlandse competitie fysiek van een ander niveau. Vooral ploegen uit Oost-Europese landen zijn fysiek wat sterker. Voor mij is het wel prettig om te zien waar ik sta en of ik daar in kan meegaan. Daarom zijn die wedstrijden ook voor mij heel belangrijk."

Emanuelson heeft zich na een teleurstellend seizoen aardig herpakt. De pas 22-jarige linkspoot is dit seizoen onomstreden in de ploeg van Van Basten. Zelf is de Ajacied ook tevreden met de progressie die hij boekt. ,,Het gaat de goede kant op", beaamt hij. ,,Ik heb verdedigend wel van mijn fouten geleerd. Natuurlijk zullen zich nog wel situaties gaan voordoen dat ik het voetballend wil oplossen. Ik ben nog lang niet de topverdediger die ik moet zijn, maar het gaat steeds beter. Het wordt allemaal wat volwassener", aldus de linkerverdediger die dit seizoen ook al op het middenveld en in de aanval speelde.

De Amsterdammer lijkt vooral baat te hebben bij de aanpak van Van Basten. ,,De trainer laat mij gewoon mijn ding doen en heeft vertrouwen in me. Als het moet word ik aangepakt, als het goed gaat krijg ik een compliment en dat geldt voor iedereen."

Dat die werkwijze momenteel hout snijdt, blijkt uit de koppositie die Ajax in de Eredivisie deelt met AZ en NAC Breda. Het is voor de Amsterdammers daarom zaak de winnende reeks van vier wedstrijden voort te zetten. Allereerst wacht zondag de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Voor Emanuelson is dat de ideale gelegenheid even bij te praten met zijn vrienden Donovan Slijngard en Rydell Poepon. ,,Donovan ken ik al jaren", zegt hij over de verdediger die door Ajax aan de Rotterdammers is verhuurd. ,,Rydell is twee seizoenen geleden bij de selectie gekomen. Het is jammer dat hij het bij Ajax niet heeft kunnen maken. Maar goed, thuis tegen Sparta mag je natuurlijk geen punten laten liggen. Als je ziet hoe dicht alles bij elkaar staat, moet je die gewoon winnen."