Menu
Emotioneel geladen voetbalavond brengt Ajax zege op FC Groningen

Emotioneel geladen voetbalavond brengt Ajax zege op FC Groningen

Ajax heeft zichzelf in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen een uitstekende uitgangspositie verworven voor de tweede en beslissende wedstrijd in de finale van de play-offs, volgende week woensdag in en tegen Groningen. Na een duel boordevol emoties en een ereronde langs de supporters, verlieten de Ajacieden op de late woensdagavond voor de laatste maal dit seizoen het ArenA-gras. Een 2-0 overwinning op de Groningse FC rijker.

In de Euroborg moeten de Ajacieden het allerlaatste competitiekarwei over een week klaren. Woensdag wacht de return tegen de van strijdvaardigheid overlopende ploeg van trainer Ron Jans. De zondag daarop staat de bekerfinale tegen PSV op het menu. Ajacieden hebben in de slotfase van het seizoen over spanning in elk geval niets te klagen.

,,Met de 2-0 hebben we een goede uitgangspositie voor het duel in Groningen'', vertelde Blind tijdens de persconferentie na Ajax - FC Groningen. ,,Al kan het met deze stand nu nog alle kanten op. We hebben vooral een prima tweede helft gespeeld. Ik ben trots op mijn ploeg. Vooral als je ziet waar we vandaan komen. Al ben ik wel teleurgesteld dat we de 3-0 en 4-0 niet hebben gemaakt. Dat had de definitieve nekslag moeten zijn.''

De trainer, die hartstochtelijk werd toegejuicht door de supporters en nadrukkelijk werd betrokken in het feestgedruis na de twee Ajax-treffers, moest de avond meermaals terugdenken aan ervaringen als speler. Eigenlijk net zoals eerder al, afgelopen zondag in de Kuip, genoot Blind van alle steunbetuigingen. Ondanks de sportieve voorspoed van de laatste weken beleeft de Ajacied deze dagen niet bepaald zijn gelukkigste periode als trainer. De ongewisse toekomst maakt het werken er niet makkelijker op.
,,Er zitten allemaal Ajacieden in de trainersstaf en ook de groep pakt het allemaal goed op’’, focuste Blind desgevraagd liever op het collectief. ,,Maar dat is wel duidelijk. Wat ik mijn spelers voor de wedstrijd heb meegegeven? Ik heb ze letterlijk gevraagd om de wedstrijd van hun leven te spelen. Voor Ajax, zichzelf en de fans.''

Het belang van de relatief ruime zege op de Groningers valt nauwelijks te betwisten. Markus Rosenberg zette de thuisploeg al na acht minuten spelen op het juiste spoor. De door Nourdin Boukhari opgezette aanval eindigde via Klaas Jan Huntelaar en Groningen-doelman Bas Roorda uiteindelijk bij de Zweed. Een harde, gortdroge uithaal van Rosenberg volstond voor de 1-0.

Boukhari ontpopte zich tot een van de steunpilaren en uitblinkers in de ploeg van Blind. De dynamische en schijnbaar onvermoeibare middenvelder dook vrijwel overal op het veld op. Tussen alle geleverde arbeid door liet de Marokkaan een aantal fraaie en flitsende voetbalstaaltjes zien. Neem bijvoorbeeld de manier waarop de linkspoot de uiterst nuttige en al even werklustige Angelos Charisteas in stelling bracht. Bij afwezigheid van de geblesseerde Mauro Rosales stond de Griek als rechteraanvaller geposteerd. Olaf Lindenbergh nam in de middenlinie de honneurs waar voor de ook al geblesseerde Hedwiges Maduro. Na een fluwelen aanname vond Boukhari met een ogenschijnlijk simpele voetbeweging Charisteas. De aanvaller rondde snoeihard en uiterst doeltreffend af. Na bijna zeventig minuten spelen hadden de Amsterdammers eindelijk hun tweede treffer gescoord.

Zoals Blind terecht al stelde, had aan de productie eigenlijk een derde en wellicht zelfs ook een vierde treffer moeten worden toegevoegd. Ondanks alle werklust en fraaie staaltjes moesten de Ajacieden helaas genoegen nemen met ‘slechts’ twee goals. Dat de Amsterdammers geen tegengoal incasseerden, kan wellicht worden beschouwd als extra positief punt.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - FC Groningen.