Menu
En toen kwam Ajax langs....

En toen kwam Ajax langs....

De feestdagen bieden een mooie gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ajax.nl sprak zes Ajacieden en nam met hen het jaar 2007 door. In aflevering 1: Adrie Koster.

FOTO: SANDER NIEUWENHUYS FOTO: SANDER NIEUWENHUYS

Adrie Koster beleeft dit jaar allesbehalve rustige feestdagen. Pak alleen maar het schema van Ajax erbij. Oké, vandaag, eerste kerstdag kan hij rustig met zijn familie genieten van een goede maaltijd, maar daarna is het drukte wat de klok slaat. Tweede kerstdag staat hij alweer op het trainingsveld. Dan zet hij de puntjes op de i voor de thuiswedstrijd tegen Twente, die een dag later wordt gespeeld. Vrijdag een mooie dag voor een winterse boswandeling en een spannend boek? Forget it!: om half elf trainen, ’s middags de pers te woord staan. Zaterdag dan? Nee, hoor… om 14.30 uur staat opnieuw een training op het programma. En twee uur later vertrekt hij met de selectie richting Limburg, waar Ajax zondag het jaar afsluit tegen VVV-Venlo. Pas na dat duel eindigt kan de 53-jarige trainer zeggen dat het arbeidsjaar 2007 erop zit. Misschien staat hij met zijn ploeg bovenaan in de Eredivisie. Erg lang bij dat eventuele succes stil te staan heeft hij niet, want vanaf vrijdag 4 januari begint in Dubai de Ajax-carrousel weer volop te draaien.

Een behoorlijk contrast met dezelfde periode vorig jaar. Koster was eind november de laan uitgestuurd bij RKC Waalwijk vanwege tegenvallende resultaten. De feestdagen hoefde hij niet te werken, al had hij dat misschien liever wel gedaan. ,,Als je weg moet bij een club, weet je dat er een rustige periode aanbreekt”, blikt Koster terug op de decembermaand van 2006. ,,Ik heb thuis kerst gevierd met de familie. Het was net zo gezellig als andere jaren. Ik ben niet iemand die in zulke situaties ineens heel anders gaat doen of zich heel anders voelt. Kijk, ik weet dat ik bij RKC er alles aan gedaan heb om het team te laten presteren. Mijn verhouding met de spelers was tot het laatste moment prima, alleen met de directie klikte het niet meer. Dan weet je in de voetballerij wat er kan gebeuren. Ik was het niet eens met het bestuur, maar ik kan dan wel heel makkelijk een knop omdraaien en genieten van de tijd die ineens vrijkomt.”

Zijn goede naam leed niet onder het gedwongen vertrek bij RKC Waalwijk. In januari meldden de eerste Nederlandse clubs zich alweer voor de Zeeuwse oefenmeester. ,,Maar daar ben ik niet op ingegaan”, zegt Koster. ,,Ik had eigenlijk mijn zinnen gezet op het buitenland. Een andere cultuur, een andere manier van denken over voetbal: dat wilde ik wel eens meemaken. Ik had zelf wat lijntjes uitgezet hier en daar. Er was belangstelling, maar toen kwam Ajax op mijn pad.”

Martin van Geel, die hij nog kende van zijn trainerstijd bij Willem II, vroeg hem trainer te worden van Jong Ajax. ,,Dat was afgelopen voorjaar. Ik heb toen alles rustig op een rijtje gezet en niet veel later toegezegd. De manier waarop ik over voetbal denk, komt overeen met de Ajax-manier van over voetbal denken. En wat me natuurlijk ook aansprak is dat ik bij een topclub, met topfaciliteiten kon gaan werken met de grootste talenten van Nederland.”

Half april werden de handtekeningen gezet en per 1 juli 2007 mocht Koster zich Ajacied noemen. Omdat de Beloften later aan hun voorbereiding begonnen, liep Koster op uitnodiging van Henk ten Cate tien dagen mee met de A-selectie. ,,Dat was om de spelers en ook de technische staf van de club te leren kennen. Als trainer van Jong Ajax krijg je natuurlijk veel te maken met jongens van de A-selectie.”

Na de ‘stage’ begon Koster met Aron Winter half juli de Beloften klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. ,,We gingen aan de slag met een vaste groep van zeventien spelers. Je ziet dat die jongens heel goed kunnen voetballen, maar voetbal is meer dan alleen met een bal om kunnen gaan. Je moet anticiperen, meedenken met je medespelers. Die eerste periode verliep met vallen en opstaan, maar toch was er een stijgende lijn te zien. De laatste keer dat ik voor de groep stond was tijdens Jong Ajax- Jong AZ. We verloren, maar het was wel onze beste wedstrijd tot dat moment.”

Net toen de Beloften een beetje begonnen te spelen zoals Koster in zijn hoofd had, vertrok Henk ten Cate naar Chelsea en was er heel snel iemand nodig die het eerste elftal onder zijn hoede kon nemen. ,,Zo snel kan het gaan, hè, in de voetballerij”, zegt Adrie Koster nu. ,,Toen bekend was dat Ten Cate naar Chelsea wilde, is Martin van Geel naar de Toekomst gekomen om te vertellen dat hij wilde dat ik het zou overnemen. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken.” Met Henk ten Cate had hij in die roerige periode nog wel een paar keer contact. Grinnikend: ,,Ja, we hebben elkaar per sms gefeliciteerd. Maar daar is het bij gebleven. Een overdracht is niet nodig. Ik vind dat je fris zo’n nieuwe uitdaging aan moet gaan.”

Tweeënhalve maand is Koster nu hoofdtrainer van Ajax. Na zijn debuutwedstrijd (Ajax - NEC: 0-0) braken er buiten het stadion ongeregeldheden uit en was de stemming rond de club allerminst positief te noemen. ,,Ik heb me daar zo min mogelijk van proberen aan te trekken”, legt de oud-international uit. ,,Het belangrijkste is het resultaat. Als dat goed is, verstomt de kritiek vanzelf.” En daar heeft de trainer een punt, want niet veel later stond Ajax weer bovenaan en was ‘Adrie we worden kampioen’ een van de meest gezongen liederen in de ArenA. Hij kan er wel om lachen. ,,Dat kan ook weer zo omslaan, natuurlijk. Werken bij een topclub brengt hectiek met zich mee. Hoe groter de club, hoe groter de hectiek. Er is hier ook veel meer belangstelling van de pers dan bij de clubs waar ik eerder trainer was. Alles wat je zegt wordt onder een vergrootglas gelegd.” Kan hij ook een beetje genieten van alle aandacht: de optredens in tv-programma’s, zijn naam dikgedrukt in de krant? ,,Ik vind het niet vervelend, het hoort er gewoon bij”, zegt hij. ,,Maar het mooiste van dit vak blijft toch het voetbal zelf. Al het andere is bijzaak.”