Menu

Enerverende kennismaking met Israël

Ajax vertrok maandagochtend al naar Israël waar over twee dagen de return tegen Maccabi Tel-Aviv op het programma staat. Voor veel spelers was het een eerste kennismaking met het 'Beloofde Land'. En het is altijd fijn als die prettig verloopt. Maar het team was nog niet opgestegen of in het centrum van het reisdoel blies iemand zich op. Maar de veiligheid werd ijlings van alle kanten gegarandeerd en de plannen blijven zoals ze waren. Dus liepen de Ajacieden maandagavond gewoon de reis uit de benen.

Voordat de spelers om kwart over tien in Amsterdam het vliegtuig in mochten, moesten ze al een aantal vragen beantwoorden die veiligheidsbeambten hen stelden. Wie heeft je tas gepakt? Hoe ben je naar Schiphol gekomen en hoeveel bagage heb je in het vliegtuig zitten?

Nadat de eerste interviewtjes waren afgenomen kon iedereen aan boord. Net voor het vliegtuig van Dutchbird wegtaxiede naar de startbaan, kwam er achterin het vliegtuig nog een telefoontje binnen dat in Tel-Aviv een zelfmoordaanslag was gepleegd. Daar moest uiteraard op letterlijk en figuurlijk hoog niveau over worden gesproken. Dus togen de veiligheidsmensen en algemeen directeur Arie van Eijden richting cockpit waar getelefoneerd kon worden. ,,En we hebben de garantie gekregen van de UEFA en van de overheidsinstanties dat het veilig is en dat we kunnen spelen'', aldus Van Eijden.

Fotografen die 's avonds langs het trainingsveld stonden van Ajax hadden eerder op de dag de zelfmoordterrorist gefotografeerd. Geen beeld voor de gevoelige maag. Maar in Israël zelf wordt er redelijk nuchter over gesproken. ,,Na zo'n lange periode is het toch weer raak", sprak Daniël de Ridder na de training. ,,Dat is een slechte zaak en het is jammer dat het na al die tijd net moet gebeuren als Ajax hier landt. De mensen hier leren er mee leven. Ikzelf denk er elke keer als ik hier op vakantie ga de eerste dagen ook aan, maar daarna niet meer. Dan ga je door met je eigen leven. En merk je dat het hier niet zo veel anders is dan in Europa."

De Ridder heeft een Israëlische moeder en heeft derhalve veel familie in het land wonen. Hij komt er met regelmaat, waardoor Israël voor hem geen onbekend gebied is. Zelf is hij ook geen onbekende, want als de spelers opeens over straat naar het trainingsveld komen lopen, vliegt de gillende voetbaljeugd van de nabijgelegen club hem bijna om de nek. ,,Dat is leuk", lacht de populaire Ajacied. ,,Ze geven me complimentjes, roepen dat ze van mij houden en dat ik de koning ben."

Maar niet alleen De Ridder is groots in de ogen van de plaatselijke bevolking, weet hij zelf. ,,Ajax wordt hier als een van de grootste clubs ter wereld beschouwd. Ajax is een hype en dat is niet omdat het team nu hier speelt, dat is altijd zo geweest."

De uitlooptraining, die op steenworp afstand van het Ramat Gan Stadion werd gehouden, was even nodig voor de Ajacieden die bijna vierenhalf uur vliegreis uit de benen moest lopen. Met een partijtje vangballen dolden de Ajacieden wat met elkaar en gierden sommige spelers het uit. Onder hen ook Tom Soetaers, die samen met De Ridder na het duel tegen NEC aan de selectie was toegevoegd. Voor Stanley Aborah was het allemaal nieuw. Dat zag je op Schiphol vooral aan zijn pak, waarvan de broek net nog even te groot was.De training was een welkome afsluiting van de reis. Zelfs trainer Ronald Koeman holde een paar rondjes mee en Ruud Krol stond de bal olijk hoog te houden.

Tonny Bruins Slot liep ook parmantig in het rond en dat was misschien wel het beste nieuws. De assistent-trainer was zaterdagavond betrokken bij een auto-ongeluk. ,,Wij kwamen er nog goed af", wist de chauffeur en vriend van Bruins Slot. ,,Want vorige week knalde er op deze zelfde weg ook een auto tegen de vangrails en daar kwam niemand levend uit. Ik werd van achteren geraakt en tolde rond, raakte de vangrail en draaide weer een aantal keren om mijn as." Maar gelukkig stond Tonny weer op het veld en mankeert vriend de chauffeur ook nagenoeg niets. Het schrammetje dat hij op zijn vinger had, viel in het niet bij de rampscenario's die ongetwijfeld in hun beider hoofden ronddoolde op het moment zelf.

In de trainer zijn hoofd zal de opstelling voor woensdag al dolen. Dinsdagavond geeft hij een persconferentie maar de Israëlische journalisten weten het zeker. Maccabi Tel-Aviv is kansloos. Maccabi speelt de laatste maand verschrikkelijk slecht. Verdedigend gaat het nog wel, maar aanvallend is er een groot probleem. Dat is de heersende mening. Een voorspelling wil men ook nog wel geven. 0-2 is een vaak gehoorde uitslag.