Menu

Engeland (2): Trainen op een biljartlaken

Ajax trainde laat op de dinsdagmiddag voor het eerst op Engelse bodem. Dat deden de Amsterdammers op het veld van amateurclub Aylesbury United FC en dat veld lag er zo strak bij als een biljartlaken.

De spelers die het mooie gras betraden wilden dan ook niets liever dan het balletje even lekker laten rondgaan. Trainer Ronald Koeman beteugelde het enthousiasme echter. Eerst diende er loopvormen afgewerkt worden. Het gezelschap had immers in de ochtend al getraind en daarna volgde de reis naar Engeland. Losmaken was dan ook het devies.

Toen René Wormhoudt gezorgd had dat de benen weer warm waren, mochten de Ajacieden de bal weer beroeren op een circuitje. Lang mochten ze de bal echter niet met de voet spelen; Koeman had een oefening bedacht waarbij de bal alleen met de handen gevangen mocht worden en het overspelen en scoren dienden te gebeuren door middel van koppen. Helaas hadden de meeste spelers de uitleg van de oefening maar half begrepen, waardoor het spel enkele minuten lang ontaarde in een lichte chaos. Pas toen de trainer nogmaals duidelijk had gemaakt wat de bedoeling was, kwamen de teams goed op gang. De kopkracht van toch niet al te grote spelers als Urby Emanuelson en Nigel de Jong was opvallend.

Wesley Sonck had toen al afgehaakt. De Belg ondervindt hinder van wat kleine blessures en mocht afwerken op keepers Maarten Stekelenburg en Hans Vonk. Niet op Bogdan Lobont want de Roemeen voelde ook wat pijntjes en ging uit voorzorg van het veld. Sonck moest van Wormhoudt telkens wat sprinten, alvorens hij zijn schoten op het doel kon afvuren. Het mini-stadionnetje van Aylesbury was inmiddels redelijk volgelopen met plaatselijke voetballiefhebbers en die beloonden de spits met een beleefd applaus als hij de bal onhoudbaar voor de doelmannen tegen de touwen schoot.

Inmiddels was de groep overgegaan tot het spelen van een positiespel en daarna de rondo´s. Het was te merken dat vier EK-gangers zich weer bij de groep hadden gevolgd, want het geluidsniveau tijdens de rondo lag alweer een stuk hoger. Dat werd helemaal erg toen nieuweling Hedwiges Maduro, van wie verder niet valt af te zien dat hij maar net bij de selectie van het eerste elftal zit, als inwijdingsritueel op een onvervalste ´panna´ werd getrakteerd. Bulderend van het lachen vielen de overige spelers op het gras.

Op veel meer moois werden de toeschouwers niet meer getrakteerd. De trainers voelden goed aan dat de vermoeidheid inmiddels bij de meesten had toegeslagen en na een uitloopronde en wat stretchoefeningen met René Wormhoudt mocht de groep weer naar de bus. Die overigens nog niet klaarstond voor de uitgang; de Ajacieden vroegen zich dan ook hardop af of de Engelse buschauffeur niet in slaap gesukkeld was. Voor de aanwezige Ajax-fans een mooie gelegenheid om beleefd aan de wachtende spelers te vragen of ze op de foto wilden en een handtekening wilden zetten. En zelfs als ze moe zijn, zijn Ajax-spelers nooit te beroerd om even aandacht aan de fans te besteden. Dus kreeg iedereen waar hij of zij om vroeg, vaak tot grote verbazing van de Engelse voetbalfans die blijkbaar niet gewend zijn dat beroemde voetballers gewoon ergens op een parkeerplaats bij een amateurclub voor iedereen de tijd nemen. ,,Ik kan het niet geloven´´, riep een fan uit toen de Ajacieden eenmaal in de bus plaats hadden genomen. ,,Ik heb Van der Vaart en Ibrahimovic op de foto, en dat allemaal op een dag.´´