Menu

Engeland (3): Maduro vermaakt zich prima bij het eerste

De training van woensdagochtend stond in het teken van de wedstrijd tegen Queens Park Rangers. In de wedstrijd, woensdagavond in Londen, zou wel eens een rol weggelegd kunnen zijn voor Hedwiges Maduro. In ieder geval heeft de verdediger die vorig seizoen werd uitgeroepen tot beste jeugdspeler van Ajax het goed naar zijn zin tijdens het trainingskamp in Engeland. Maduro blijft bescheiden, maar het meedoen met het eerste elftal smaakt duidelijk naar meer.

,,Het bevalt me hier prima´´, vertelt Maduro in het stadionnetje van Aylesbury United FC. ,,Het trainingskamp in De Lutte verliep ook erg goed en dit is ook weer mooi om mee te maken. Ik voel me goed en ik ben al aardig gewend aan deze groep. Als je bij Ajax in de jeugd hebt gespeeld, pak je het wat makkelijker op, dat is een voordeel. Of ik bij het eerste zou willen blijven? Ja natuurlijk, als ik die kans zou krijgen, graag. Maar voorlopig geniet ik gewoon van de tijd die ik nu met de selectie mag doorbrengen en ik hoop steeds meer te leren.´´

Voor Maduro en teamgenoten, van wie Tom Soetaers deze dag zijn verjaardag vierde, stond een relatief lichte training gepland, want vanavond speelt Ajax zijn eerste oefenwedstrijd tegen een profteam. Opnieuw deed de ploeg loopoefeningen met René Wormhoudt. Daarna was het tijd voor een pass- en trapoefening. Volgens teammanager David Endt een typische Ajax-oefenvorm. ,,De nadruk ligt op techniek, accuratesse en het aannemen en spelen met beide benen. Ook is de snelheid van handelen belangrijk in onze manier van spelen.´´

Wesley Sonck ging vervolgens apart van de groep trainen omdat hij van enkele lichamelijke ongemakken herstelt. Doelman Bogdan Lobont was achtergebleven in het hotel om in het krachthonk te werken. De Roemeen ging dinsdag met een pijnlijk been eerder van het veld af. Keeperstrainer Wil Coort nam overgebleven doelmannen Maarten Stekelenburg en Hans Vonk weer een flink onder handen terwijl de overige spelers verdeeld werden in twee groepen voor een fanatiek positiespel.

Zoals gewoonlijk op trainingen voor een wedstrijd werkte Ronald Koeman met een groepje aan de corners en vrije trappen, terwijl de overige spelers onder leiding van Ruud Krol een rondo deden. Normaal tijdens het seizoen is dat het laatste onderdeel van de training maar aangezien Ajax nog in de voorbereiding is, moest er nog even stevig gesprint worden, telkens gedurende acht seconden met twintig seconden ´actieve rust´. Na de eerste sprintsessie mochten de meesten aan het uitlopen beginnen, maar er waren nog wat spelers die een achterstand in dienden te halen. Natuurlijk ook EK-gangers Zlatan Ibrahimovic, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, die ook bij de tweede rondgang volg gas gaven om hun conditieachterstand in te halen.

Toen iedereen weer gestretcht was, en Maarten Stekelenburg onder bewonderende kreten van de toeschouwers de ene bal na de andere van grote afstand precies in de zak had geschoten, mocht het gezelschap naar de bus, die nu wel op de goede plaats klaarstond.