Menu

Engeland (5): Koeman is trots op zijn jonge talenten

In de eerste oefenwedstrijd tegen profvoetballers kon trainer Ronald Koeman om uiteenlopende redenen niet beschikken over tien van zijn spelers, allen internationals. Toch won Ajax woensdagavond in het Loftus Road Stadium met 1-0 van Queens Park Rangers, door een doelpunt van Rasmus Lindgren in de tweede helft. Maar belangrijker dan de uitslag was het spel dat de Amsterdamse ploeg op de fraaie grasmat legde tegen de Engelse eerstedivisionist. ,,Ze hebben het fantastisch gedaan´´, complimenteerde Koeman zijn piepjonge team.

Nieuwelingen Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson mochten van Ronald Koeman in de eerste serieuze oefenwedstrijd meteen in de basis beginnen. Zij zagen om zich heen een ploeg waarvan Maxwell met zijn 23 jaar de op een na oudste speler was. Even, in het begin van het duel, toonden Maduro en Emanuelson zich een beetje nerveus maar gaandeweg speelden ze alsof ze al jaren in Ajax 1 actief zijn. Het voordeel van al jaren op de Ajax-manier voetballen was duidelijk; de beide verdedigers opereerden met flair en bleven ook knap overeind tegen de fysiek maar fair spelende thuisploeg.

Niet alleen het optreden van de drie nieuwelingen – Rasmus Lindgren viel na rust op uitstekende wijze in – was reden voor tevredenheid, vrijwel alle Ajacieden haalden een (soms zelfs ruime) voldoende. Nigel de Jong leidde zijn verdediging prima, Daniël de Ridder speelde met flair op de rechtshalfpositie en Steven Pienaar was een rustpunt op 10. Het enige wat de Amsterdammers voor rust (0-0) verweten kon worden, was dat de gecreëerde mogelijkheden niet beter werden benut. ,,In de laatste fase van de aanval lieten we het in de eerste helft nog liggen´´, vond Koeman. Het gevaarlijkst was Ajax bij een inzet van Yannis Anastasiou die nog net door doelman Day tot corner getikt kon worden en bij een poging van Maxwell, die na een ééntwee met Anastasiou voorlangs schoot.

Maar waar de toeschouwers en de tegenstanders in de eerste helft al onder de indruk waren van het spel van de Ajacieden, daar vielen in de tweede helft helemaal de monden open. Dat kwam niet in de laatste plaats doordat Rasmus Lindgren zijn opwachting maakte als vervanger van Emanuelson (Maxwell ging naar de linksbackpositie). Lindgren was met zijn uitgekiende positiespel een plaag voor de Engelse verdedigers, die niet doorhadden wie van hen moest doorschuiven op de slim tussen de linies spelende Zweed. ,,Rasmus heeft een goed oog voor diepte´´, sprak Koeman na afloop. ,,En hij maakte een goede goal.´´ De enige treffer van de wedstrijd kwam nadat Anastasiou vanuit de drukte Tom de Mul aanspeelde. Die liet een afgemeten voorzet los die door Lindgren mooi werd binnengekopt.

Beide teams sloegen aan het wisselen na de goal. Een maal kreeg QPR een goede mogelijkheid maar die werd teniet gedaan door de goed keepende Maarten Stekelenburg. Daarna was het alleen maar Ajax die de dienst uitmaakte in het veld. ,,Het spel van de tegenstander was reclame voor het een keer raken en voor de club Ajax´´, vond Rangers-manager Ian Holloway. ,,De spelers keken er naar uit om tegen Ajax te spelen en ze vonden het best jammer dat de EK-gangers er niet bij waren´´, zei Holloway. ,,Maar die jonge spelers zijn ook ongelooflijk goed. Er zaten spelers op de bank te tellen hoe vaak een Ajax-speler de bal twee keer raakte. Ze kwamen op nul keer.´´

Ajax kreeg nog twee goede mogelijkheden; beide kwamen van spits Anastasiou. Eerst kopte de Griek fraai in maar hij zag dat zijn inzet via beide palen het veld weer terug in stuiterde. En vlak voor het einde liet de aanvaller een lob los die via de keeper en de lat over ging. ,,Vooral omdat de jonge jongens het zo goed deden, ben ik blij met deze wedstrijd´´, zei Koeman. ,,Ik ben eigenlijk niet eens verbaasd maar je moet alleen kijken of ze het ook kunnen tegen wat sterkere teams. We speelden goed positiespel en vonden vaak de vrije man. Een heleboel spelers hebben aangetoond dat ze goed in de ploeg passen. Natuurlijk is het niet zo dat de internationals die vandaag niet speelden, achteraan in de rij moeten aansluiten. Normaal gesproken zullen zij spelen. Maar ze weten wel dat er goede spelers achter ze staan. Iedereen zal dus scherp moeten blijven en dat is goed.´´