Menu
Engelkes blijft rustig na aderlating

Engelkes blijft rustig na aderlating

Ed Engelkes was de afgelopen weken niet te benijden. De trainer van Ajax Vrouwen zag eerst zijn reserve-aanvoerster Anouk Hoogendijk ingaan op een aanbieding van Arsenal en enkele dagen later aanvoerster Daphne Koster binnenstappen met de heuglijke mededeling dat ze zwanger is. Des te knapper was de 1-4-zege die zijn gekortwiekte elftal afgelopen vrijdag boekte op OH Leuven.

,,Vlak voor Kerst hoorde ik dat Arsenal zich bij Marc Overmars had gemeld om over Anouk te praten”, zet Engelkes alles nog eens op een rijtje. ,,Vervolgens heeft Anouk manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar en mij geïnformeerd en is het balletje gaan rollen. Uiteraard hebben we aanvankelijk nog wel geprobeerd om haar te behouden voor de club. Maar toen ze eenmaal een bezoek had gebracht aan Arsenal stond haar besluit om te vertrekken vast.”

Arsenal liet daarbij niets aan het toeval over en gooide alles in de strijd Hoogendijk te verleiden tot een Londens avontuur. ,,Maar als wij iemand graag willen hebben, doen we precies hetzelfde. Dan nodigen we zo’n potentiële nieuweling ook uit en geven we een rondleiding op het complex.” Dat de rollen ditmaal omgedraaid zijn, neemt de geboren Haarlemmer voor lief. ,,Arsenal is een grote club met uitstekende faciliteiten. Ook in sportief opzicht is Arsenal - mede door de deelname aan de UEFA Women's Champions League - het hoogst haalbare op clubniveau. Dat neemt echter niet weg dat het vertrek van Anouk zowel in persoonlijk als sportief opzicht een aderlating is. Ze had bij Ajax echt een voortrekkersrol.”

De zwangere Daphne Koster komt voorlopig niet in actie voor de Ajax Vrouwen. De zwangere Daphne Koster komt voorlopig niet in actie voor de Ajax Vrouwen.

Juist op het moment dat Engelkes het vertrek van Hoogendijk enigszins had verwerkt, kreeg de Ajax-coach te horen dat ook Koster voorlopig uit de roulatie is. Alleen vanwege een heel andere reden; de aanvoerster en steunpilaar van Ajax Vrouwen is namelijk zwanger. ,,Ze vertelde dat vol blijdschap en straalde helemaal. Iets wat natuurlijk ook fantastisch is voor haar, haar vriend en familie. Daarentegen zag ik als trainer/coach in een week tijd twee uithangborden vertrekken.”

Het vertrek van Hoogendijk en de absentie van Koster biedt andere speelsters bij Ajax wellicht mogelijkheden. Al houdt Engelkes zijn ogen en oren open voor een mogelijke buitenkans. ,,Het is op korte termijn altijd lastig vervangsters te vinden. Vooral omdat we in het buitenland nog geen professioneel scoutingsapparaat hebben, maar als we iemand zien, zullen we niet schromen toe te slaan.”

De Ajax Vrouwen zijn, in navolging van hun mannelijke collega’s, bezig aan een ijzersterke serie en bezetten momenteel de derde plaats in de BeNe League. ,,En we stellen nog niks bij”, doelt de voormalige trainer van onder meer AZ Vrouwen op de nieuw ontstane situatie. ,,Nu moeten anderen proberen op te staan en laten zien dat ze het kunnen. Wij als technische staf moeten daarnaast mensen beter maken en blijven winnen. Op die manier gaan mensen groeien.”
Engelkes’ blik op het resterende seizoen blijft in elk geval onverminderd positief. ,,Ik heb veel vertrouwen in de groep. Nu vallen er twee speelsters weg, maar voor hetzelfde geld waren er een paar geblesseerd geraakt. Bovendien heb ik nog de beschikking over internationals als Desiree van Lunteren, Claudia van den Heiligenberg, Mandy Versteegt en Tessel Middag.”

Of een van hen in aanmerking komt voor het aanvoerderschap, daarop wil Engelkes niet vooruitlopen. ,,We zijn ermee bezig en sommige speelsters hebben het in beraad.” Ook routinier Petra Hogewoning lijkt gezien haar staat van dienst een van de kandidaten. ,,Petra weet in elk geval hoe het voelt om niet te spelen”, doelt de coach op twee zware knieblessures van de 88-voudig international. ,,Juist omdat ze twee keer heeft moeten terugvechten zal ze nooit verzaken en dat verwacht ze ook van haar ploeggenoten.”

Engelkes, die eerder bij de AZ Vrouwen driemaal op rij de landstitel veroverde, is in Amsterdam bezig aan zijn tweede seizoen. Na een ietwat grillige start leidde hij zijn team de afgelopen maanden naar de hogere regionen van de ranglijst. Alleen het Belgische Standard Luik en FC Twente staan met respectievelijk 38 punten uit vijftien en 38 punten uit zestien duels boven de Amsterdamse formatie, die tot nu toe 35 punten verzamelde uit zestien wedstrijden. ,,Ik heb het dan ook prima naar mijn zin”, besluit de coach die nog een contract heeft tot medio 2015. ,,En ondanks het gemis van Anouk en Daphne komt het goed.”

De Ajax Vrouwen nemen het vrijdagavond op sportcomplex de Toekomst op tegen Lierse SK. De wedstrijd in de BeNe League begint om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees