Menu
Engelkes bouwt door met de Ajax Vrouwen

Engelkes bouwt door met de Ajax Vrouwen

ABN AMRO is als partner van de Toekomst nauw betrokken bij de Ajax-jeugdteams, de Ajax Vrouwen en de amateurtak van Ajax. Iedere maand bieden betrokkenen uit deze teams een blik achter de schermen. In aflevering vijf blikt trainer Ed Engelkes terug op de eerste seizoenshelft van de Ajax Vrouwen. ,,Dit smaakt naar meer.”

Halverwege het vierde seizoen in de historie van de Ajax Vrouwen staan de Ajacieden bovenaan. Al moet daarbij aangetekend worden dat FC Twente minder verliespunten (twee) heeft. ,,Er overheerst tevredenheid, al zien we ook nog veel ruimte voor verbetering”, steekt Engelkes van wal. ,,We staan waar we horen te staan: bovenin. Het wordt waarschijnlijk een strijd tussen Twente en Ajax, al heb ik PSV nog niet helemaal afgeschreven.” De Eindhovense club heeft na dertien wedstrijden zeven punten minder dan Ajax.

De eerste seizoenshelft biedt zeker niet alleen maar ruimte voor euforie. Er waren ook dompers. ,,Er is een gevoel van boosheid over de blessure van Lauren Delleman”, stelt de Ajax-coach. Delleman scheurde half december in een oefenduel haar voorste kruisband af. ,,Lauren is heel gedreven en heeft er alles aan gedaan om fit te worden en fit te zijn. Nu overkomt haar dit. Ontzettend vervelend. Natuurlijk hebben we naar de situatie gekeken en ons afgevraagd of we niet teveel risico hebben genomen. Maar soms heb je ook iets van botte pech.”

De Ajax Vrouwen voetbalden het eerste competitiedeel regelmatig uitstekend, maar hadden vaak moeite om het overwicht in doelpunten te vertalen. Er werden regelmatig de nodige kansen onbenut gelaten. ,,Het gaat vaak pas lopen als de eerste goal erin zit”, weet Engelkes. ,,In onze voorlaatste wedstrijd tegen Heerenveen maakten we er opeens vier, dan lukt het wel. We trainen veel op afwerken en proberen ervoor te zorgen dat de speelsters net iets vrijer aan de bal worden en rust in het ‘koppie’ krijgen. Al zijn de factoren en de weerstanden op trainingen natuurlijk heel anders dan in wedstrijden.”

Rode draad
Een inmiddels vertrouwd gezicht op het trainingsveld is Simon Tahamata. De voormalig vleugelflitser van Ajax 1 geeft eenmaal per week techniektraining. Engelkes is er zeer over te spreken. ,,Geweldig. We hebben hem gevraagd omdat we wisten dat hij een aantal uurtjes over had. De meiden lopen met hem weg.”

Engelkes schakelt over naar een groter geheel, los van Ajax. ,,We moeten proberen om voor het meisjes- en vrouwenvoetbal een kader te ontwikkelen. Bij de jongens is het duidelijk, dat is allemaal uitgeschreven. Papa’s gaan met hun zoontjes mee, worden trainer en doen cursussen. Bij de meisjes ontbreekt vaak een rode draad. Dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn.”

Zijn eigen speelsters ziet Engelkes als echte ambassadeurs van het vrouwenvoetbal. Ze geven regelmatig trainingen en clinics voor de jeugd. Over het arbeidsethos van zijn groep heeft de coach geenszins te klagen. ,,Echte liefhebbers zijn het. Ze willen altijd trainen en beter worden. Neem iemand als Daphne Koster. Die heeft door haar zwangerschap een lastige periode achter de rug. Ze is haar plek bij het Nederlands elftal kwijtgeraakt en moest ook bij ons aan de bak. Als ik zie hoe ze terug heeft geknokt en zich ook blijft inzetten voor het meisjesvoetbal, dan vind ik dat grote klasse. Voor een aantal speelsters is er nu financieel gewin. Maar mag het een keer na al die jaren?”

,,Het is een uitdaging om altijd het beste uit jezelf te halen"
,,Het is een uitdaging om altijd het beste uit jezelf te halen"

Zonder de andere duels tekort te doen, droeg een duel in de eerste seizoenshelft extra cachet. Het thuisduel tegen PSV was de honderdste uit de historie. Een ijkpunt voor Engelkes en de zijnen. ,,Heel bijzonder”, noemt de coach het. ,,Als je kijkt waar we in 2012 zijn begonnen en nu staan, hebben we grote stappen gemaakt. Dat we een volwaardige plek in een mannenbolwerk en beursgenoteerd bedrijf hebben ingenomen is mooi. Ik zeg wel eens gekscherend dat vrouwenvoetbal alleen maar geld kost.”

In de Ajax-cultuur is het winnen van prijzen verweven. Juist daarom hoopt Engelkes dit seizoen de landstitel te pakken om aan attentiewaarde en aanzien te winnen. ,,Uiteindelijk draait het om prestaties en zichtbaar zijn. Wij krijgen goede aandacht, maar het kan nog veel meer. Als je het goed doet, hoor je opeens veel meer mensen. Dat heb je recentelijk met de handbalvrouwen kunnen zien en hebben wij zelf met het EK in 2009 meegemaakt, waar we de halve finale haalden.”

De kans op succes is groter nu de Bene League is opgeheven. België en Nederland vormen ieder een eigen (kleine) competitie. Engelkes toont zich realistisch. ,,We wisten op welke problemen we zouden stuiten. Die zijn niet nieuw. Ik had geen problemen met België, en de duels tegen Standard Luik waren altijd leuk. Maar bij teveel wedstrijden was het alleen de vraag met hoeveel we zouden winnen. Het liefste wil je met deze Nederlandse competitie doorpakken en het aantal clubs in de competitie groter laten worden. Maar het mag niet ten koste van de kwaliteit gaan. Zomaar twee of drie teams toevoegen, is geen optie.”

Park the bus
Niet van alle teams in de competitie hoeft Ajax serieuze tegenstand te verwachten. Engelkes ziet daarin juist een uitdaging. ,,Met alle respect voor de andere clubs, maar op voorhand wist je welke ploegen bovenin mee zouden doen. Twente, Ajax en PSV. Een club als ADO kan incidenteel voor een verrassing zorgen. We weten ook wat voor speelsters bijvoorbeeld Heerenveen heeft. Als je die vergelijkt met die van ons, moeten we die wedstrijden gewoon altijd winnen. Maar het moet niet uitmaken of je tegen een ploeg speelt die de bus parkeert of tegen FC Twente. Het is een uitdaging om altijd het beste uit jezelf te halen en dezelfde instelling en concentratie te tonen.”

Engelkes is dus te spreken over de eerste seizoenshelft. ,,Maar we zijn pas halverwege en hebben nog niets”, nuanceert hij. ,,De competitie wordt pas aan het einde van het seizoen beslist. We hebben bewezen een goed team te zijn, ook in de topwedstrijden. Al gaven we uit tegen Twente (3-2 verlies) op drie momenten niet thuis. Details geven de doorslag in topwedstrijden. Toch zal het niet alleen aankomen op de duels tegen Twente. Om kampioen te worden moeten we ook in de andere wedstrijden resultaten boeken.”

Engelkes sluit af met een lofuiting voor één van zijn (wissel)speelsters. ,,Ik ben geen trainer die er snel individuen uitlicht, want ik denk vooral in teamverband. We maken als team afspraken. De beste ploeg moet spelen. Dat betekent dat sommige meiden wissel zitten of zelfs op de tribune moeten plaatsnemen. Ik wil een compliment maken aan Kelly Zeeman. Het is niet makkelijk met twee internationals voor je: Tessel en Desiree. Maar Kelly is blijven knokken en werd daarvoor beloond met een plek in het Nederlands elftal tegen Japan. Dat getuigt van karakter.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Gerard van Hees