Menu
Engelkes eerste trainer Ajax vrouwenteam

Engelkes eerste trainer Ajax vrouwenteam

Een plek in de geschiedenisboekjes van het Nederlandse vrouwenvoetbal had Ed Engelkes al, als trainer van de eerste landskampioen (AZ in 2008) in de dan gloednieuwe Eredivisie voor vrouwen. In 2012, bij de start van de BeNe-League, schrijft de geboren Haarlemmer opnieuw historie. Engelkes is komend seizoen de eerste Ajax-trainer van een vrouwenteam.

Met Daphne Koster en Anouk Hoogendijk legde Ajax de afgelopen dagen twee gezichtsbepalende speelsters vast voor het seizoen 2012-2013. Engelkes is de eerste trainer die de kersverse en nog grotendeels in te vullen vrouwenselectie van Ajax gaat leiden. De 48-jarige Zeewoldenaar verruilt zijn baan bij de KNVB, als assistent-bondscoach onder Roger Reijners, voor een trainersbaan op de Toekomst.

,,De kans om bij Ajax te werken, komt misschien maar een keer voorbij,’’ reageert Engelkes, kort nadat hij een definitief akkoord heeft bereikt met de clubleiding van Ajax. ,,Ik heb die kans aangepakt, ben er trots op dat ik dit mag doen. De impact die de club heeft is groot, dat merkte je direct toen het nieuws dat Ajax gaat deelnemen aan de BeNe-League voor vrouwen naar buiten kwam.’’

De keuze van Ajax voor Engelkes is geen vreemde. Marleen Molenaar is namens Ajax al enige tijd actief op zoek naar versterkingen voor de gloednieuwe vrouwentak. Engelkes en Molenaar werkten eerder drie jaar uiterst succesvol samen bij AZ. Het duo richt zich nu op een eerste elftal en het opzetten van een jeugdopleiding. Om het vlaggenschip, Ajax vrouwen 1, te voorzien van nieuw talent moet de doorstroming in de toekomst naar het eerste vooral vanaf de Toekomst komen.

Als trainer heeft Engelkes zijn sporen ruimschoots verdiend, ook in het vrouwenvoetbal. Engelkes kwam in 1990 in dienst bij de KNVB, waar hij in 2004 assistent-bondscoach werd onder Vera Pauw. Het was zijn eerste echte kennismaking met het vrouwenvoetbal. Na het afscheid van Pauw in 2010 nam hij een klein half jaar de honneurs waar als interim-bondscoach. Met het aantreden van de nieuwe bondscoach Reijners keerde Engelkes terug in zijn vertrouwde rol als assistent.

,,Ik heb geen moment spijt gehad van mijn stap naar het vrouwenvoetbal,’’ keert Engelkes terug naar 2004. ,,Vrouwenvoetbal stond toen echt nog in de kinderschoenen. Dat juist oud-international Pauw me vroeg was doorslaggevend in mijn keuze om het te doen. Ik heb veel van haar opgestoken.’’ In 2009 bereikten de Oranjevrouwen onder Pauw en Engelkes een hoogtepunt op het EK. De halve finale die in Finland werd bereikt geldt nog altijd als een historische mijlpaal in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Oranje werd in de verlenging van de halve finale geklopt door Engeland.

Als voetballer reikte Engelkes in zijn geboortestad zelf tot het tweede elftal van de toenmalige profclub HFC Haarlem. Via het CIOS in Overveen belandde de oefenmeester bij de voetbalbond. De Zeewoldenaar kent de beperkingen waarmee het vrouwenvoetbal, in Nederland én wereldwijd de snelst groeiende vrouwensport, nog altijd moet omgaan. ,,Wij kunnen nieuwe speelsters geen vette contracten aanbieden,’’ stipt hij een verschil aan met de mannentak in het voetbal. ,,Maar uiteraard willen we daar wel graag naar toe. Het gaat erom voorwaarden creëren zodat speelsters in de toekomst puur kunnen kiezen voor het voetbal. Nu draait het nog vooral om de intrinsieke motivatie om het allerhoogste in je sport te bereiken. Op dit moment hebben veel speelsters naast het voetbal gewoon een baan.’’

In de komende weken hoopt Ajax nog meer talentvolle speelsters aan zich te binden voor het nieuwe seizoen. Engelkes hoopt dat na Koster en Hoogendijk meer Nederlandse topspeelsters naar Amsterdam zullen komen. ,,Of dat lukt zal de komende weken blijken, als de selectie gestalte krijgt. Ajax is een topclub en heeft de faciliteiten van een topclub. Dat is aantrekkelijk voor speelsters die zich willen ontwikkelen. Nu wacht een grote uitdaging.’’ Het niveau van de BeNe-League laat zich vooralsnog lastig inschatten. Vooral de kracht van de Belgische ploegen laat zich nog raden. ,,Wij gaan voor het allerhoogste,’’ besluit de trainer. ,,Ajax moet altijd meestrijden om de prijzen. Voor sommige mensen zal het misschien vreemd zijn, een vrouwenteam bij Ajax. Er is maar een manier om die scepsis te ondervangen: met goede prestaties.’’

Als fysiotherapeute is Eva Blewanus inmiddels aangetrokken. De 32-jarige Amsterdamse was al eerder actief bij Ajax. Na die stageperiode, waarin ze onder andere fysiotherapeute was bij de E2, was ze betrokken bij het Nederlands vrouwenelftal Onder 19 en het Sport medisch centrum van de KNVB. In 2007 kwam Blewanus terecht in de Eredivisie voor vrouwen als fysiotherapeute van AZ. Het afgelopen seizoen was zij werkzaam in de jeugdopleiding van AZ. ,,Het is hartstikke leuk dat ik bij Ajax ga werken. Dat is weer een stap dichter bij mijn ambitie om een eerste elftal te doen. Vooral de professionele manier waarop Ajax het vrouwenteam opzet, spreekt mij zeer aan."

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: PRO SHOTS/Stanley Gontha