Menu
Engelkes: 'Ik wil doorbouwen'

Engelkes: 'Ik wil doorbouwen'

Een derde plaats in de BeNe League én winnaar van de KNVB Beker. De Ajax Vrouwen kunnen terugkijken op een zeer geslaagd seizoen. Toch wil trainer Ed Engelkes de lat volgend jaar nog iets hoger leggen: ,,Er zit nog heel veel rek in dit team.”

Het zijn de feestelijke momenten na de bekerfinale. Ed Engelkes heeft het niet drooggehouden. Nee, hij heeft op Tweede Pinksterdag geen traantje weggepinkt na de zwaarbevochten zege op PSV, maar zijn speelsters en staf hebben hem na een lange achtervolging getrakteerd op een douche van champagne en ijsblokjes. ,,Een teamprestatie”, noemt hij de bekerzege. ,,Dit geeft heel veel voldoening. Want we hebben ook onze tegenslagen gehad dit seizoen.”

Terwijl zijn speelsters feest vieren op het veld, neemt Engelkes al weer rustig de tijd om terug te blikken op het afgelopen seizoen en vooruit te kijken naar de komende voetbaljaargang. ,,Bij ons vielen gedurende het seizoen een aantal bepalende gezichten weg om diverse redenen (Anouk Hoogendijk vertrok naar Arsenal en Daphne Koster werd zwanger, red.). Dat moet je dan opvangen met het team dat overblijft. Ik moet zeggen: dat is ontzettend goed gegaan. En dan kan ik ook echt alleen maar trots zijn op ons seizoen. Natuurlijk, je wilt altijd voor de titel spelen, maar als je derde wordt en de beker pakt, dan heb je het gewoon goed gedaan.”

Toch wil Engelkes de lat voor komend seizoen weer iets hoger leggen. ,,Als ik nu zeg dat de titel onze doelstelling is, krijgt dat meteen zo’n lading. Maar het is wel zo dat we het in ieder geval weer beter willen doen dan dit seizoen. Dat betekent dat je in de BeNe League eerste of tweede moet worden. Het beleid is erop gericht om stappen te maken: qua spel, maar ook qua faciliteiten. Dat is dit seizoen gebeurd en ik hoop dat we die lijn komend seizoen kunnen doortrekken.”

De staf van de Ajax Vrouwen: trots op de eerste prijs die is binnengehaald. Vlnr: Benno Nihom, Ed Engelkes, Marleen Molenaar, Sjoerd Woudenberg. De staf van de Ajax Vrouwen: trots op de eerste prijs die is binnengehaald. Vlnr: Benno Nihom, Ed Engelkes, Marleen Molenaar, Sjoerd Woudenberg.

Komend seizoen ziet zijn selectie er weer iets anders uit. Sommige speelsters vertrekken, anderen twijfelen over hun toekomst en er komen ook nieuwe speelsters bij. Engelkes: ,,We hebben gesprekken met diverse speelsters uit binnen- en buitenland. Maar ze moeten wel echt iets toevoegen aan de selectie willen we uiteindelijk tot een overeenkomst komen. De speelsters die twijfelen, weten dat ik ze ontzettend graag bij het team houd. Maar als ze echt het avontuur op willen zoeken, kan ik ze niet tegenhouden.”

Engelkes gaat er vanuit dat er een sterke kern overblijft, waarmee hij verder kan. ,,Er was vanuit FC Twente interesse voor Eshly Bakker, maar zij heeft er bewust gekozen om bij Ajax te blijven. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ik wil doorbouwen met deze groep. Er zit nog zo ontzettend veel rek in.”

Voor de 50-jarige Engelkes verandert er komend seizoen ook persoonlijk iets. Naast de Ajax Vrouwen gaat hij aan de slag als trainer van hoofdklasser VVOG. ,,Vorig jaar heb ik mijn diploma coach betaald voetbal behaald. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Het is allemaal in goed overleg gebeurd. Ook voor Ajax is het goed als ik me blijf ontwikkelen. Met de Ajax Vrouwen gaan we vaker ’s ochtends trainen. Dat geeft mij de ruimte om ook bij VVOG aan de slag te gaan. Het wordt druk, maar daar kies ik bewust voor. Ik ben ook liefhebber van het voetbal, dus het is alleen maar prettig om er zo mee bezig te zijn. Het wordt een tegenstelling natuurlijk: met mannen en vrouwen werken. Maar het grootste verschil zit 'm denk ik in het proces. Bij Ajax ben ik al twee jaar bezig, mijn hand wordt steeds beter zichtbaar. Bij VVOG moet ik dat allemaal gaan opbouwen.”

Voordat zijn duobaan begint, is het tijd voor vakantie. De Ajax-coach vertrekt richting de zon. ,,Ik ga samen met mijn vrouw naar Spanje. We gaan daar lekker heel rustig aan doen en gewoon genieten van de tijd die we samen hebben.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ed Engelkes ontkomt niet aan een nat pak na afloop van de bekerfinale. Ed Engelkes ontkomt niet aan een nat pak na afloop van de bekerfinale.