Menu
Enoh zit niet bij de pakken neer

Enoh zit niet bij de pakken neer

Hoewel Eyong Enoh momenteel weinig aan spelen toekomt en in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-1) een blessure opliep, zit de immer goedlachse Ajacied niet bij de pakken neer. Sterker nog, de 25-jarige middenvelder houdt zich naast zijn eigen besognes nadrukkelijk bezig met de opvang van Ajax’ nieuweling Thulani Serero, die evenals hijzelf afkomstig is van Ajax Cape Town.

,,Ondanks dat ik niet veel speel voel ik me goed”, zegt Enoh. De Kameroener doet zijn verhaal nog voordat blijkt dat hij een hamstringblessure heeft overgehouden aan zijn invalbeurt in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Enoh moet naar verwachting twee tot vier weken toekijken. ,,Sinds ik bij Ajax zit heb ik altijd mijn best gedaan voor het team. Dat blijf ik doen. Ik train zoals gewoonlijk en probeer iets extra’s te doen.”

Dat trainer Frank de Boer hem vooralsnog gebruikt als invaller verleidt de Kameroener niet tot ferme taal. ,,Hij maakt zijn keuzes zoals iedere trainer. Dat moet je respecteren. Hij is de baas”, klinkt het volwassen uit de mond van de Afrikaan, die nog een contract heeft tot medio 2015. ,,Dat contract zal ik als een professional respecteren, want zolang ik nog waardevol ben voor het team en af en toe kan spelen blijf ik en zal ik mijn uiterste best doen. Ik moet me gewoon aanpassen aan de situatie, er het beste van maken en blijven kijken naar de positieve kanten. Sommige situaties kun je niet op het moment zelf veranderen, maar moet je tijd geven. We zien naar verloop van tijd wel hoe het gaat.”

Eyong Enoh houdt zich nadrukkelijk met Ajax' nieuwe aanwinst Serero bezig. Eyong Enoh houdt zich nadrukkelijk met Ajax' nieuwe aanwinst Serero bezig.

Enoh heeft sinds deze zomer bij Ajax gezelschap van oud-clubgenoot Serero. Desgevraagd twijfelt hij of beiden ooit samenspeelden in Kaapstad. ,,Volgens mij wel. Toen ik vertrok begon hij bij het eerste elftal”, memoreert hij de wisseling van de wacht in 2008. ,,Ik herinner me mijn laatste seizoen, waarin hij af en toe bij het eerste team zat en mocht invallen. Bij Ajax Cape Town trainden geregeld jongens van het tweede met het eerste mee. Ik zag zijn potentieel meteen en wist dat hij het in de toekomst zou gaan maken. Hij is een groot talent.”

Enoh roemt behalve het talent van Serero ook diens tactisch inzicht. ,,Hij heeft zich heel snel aangepast aan het systeem van Ajax. Dat is heel knap. Hij zal alleen wat tijd nodig hebben voor de aanpassing aan het leven en de competitie hier.” Wat dat eerste betreft vervult de international een soort mentorrol. ,,We praten veel samen en ik geef hem advies waar nodig. Ik herken zijn situatie ook heel goed. Ik ben in elk geval blij voor hem dat hij dit niveau al heeft bereikt. En ik hoop dat hij dit continueert.”

Te beginnen met de wedstrijd van zondag in en tegen VVV-Venlo. Een ontmoeting waaraan Enoh goede herinneringen heeft. ,,Vorig seizoen wonnen we beide wedstrijden. Uit de uitwedstrijd (0-2) putten we bovendien veel moraal doordat we vlak daarvoor veel punten hadden verspeeld.” Het affiche in Noord-Limburg is de tweede uitwedstrijd dit seizoen na de 1-4-zege bij De Graafschap. Enoh weet wat Ajax te doen staat. ,,In uitwedstrijden moet je karakter tonen en laten zien dat je de beste bent. Het is ook een boodschap naar de andere teams toe dat we klaar zijn voor het seizoen.”

Desalniettemin is bij Enoh geen sprake van onderschatting. ,,VVV heeft een paar heel goede spelers, onder wie Michael Uchebo.” Maar, sluit hij af: ,,Ajax is voor geen enkel team bang. Wij hebben de juiste mentaliteit of beter gezegd: de mentaliteit van een kampioen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots (boven)