Menu
Enorme support Ajacieden in ArenA

Enorme support Ajacieden in ArenA

De laatste competitiewedstrijd tegen NEC werd met grote belangstelling gevolgd in de Amsterdam ArenA. Ruim zestienduizend toeschouwers juichten het Ajax-team – van grote afstand – naar de overwinning. Want hoewel Ajax geen landskampioen is geworden in Nijmegen, is zondag één ding nogmaals duidelijk geworden in de ArenA: de onvoorwaardelijke steun en toewijding van de Ajax-supporters is enorm.

Zondag 2 mei 2010. De dag waarop Ajax zijn dertigste landstitel kon behalen, mits koploper FC Twente verloor of gelijkspeelde tegen NAC Breda en Ajax de wedstrijd tegen NEC winnend afsloot. Om in de mood te komen en voor de goede saamhorigheid, opende de Amsterdam ArenA de deuren voor alle Ajacieden om samen de wedstrijd in Nijmegen te bekijken.

Terwijl het eerste elftal van Ajax naar Nijmegen afreisde, stonden rondom de ArenA al vroeg in de ochtend groepen supporters klaar om het stadion te betreden en hun club vanuit Amsterdam bij te staan. Gehuld in het rood en wit druppelden de eerste Ajacieden vanaf 13.30 uur de thuishaven van Ajax binnen. De ArenA heeft speciaal voor dit evenement het veld opengesteld voor de supporters. Ook zijn er twee extra grote schermen opgehangen aan de zijde van de hoofdtribune, zodat iedereen de verrichtingen in Nijmegen kon volgen én natuurlijk bij FC Twente, dat speelde tegen NAC Breda.

Van het druilerige weer was in het stadion niets te merken. Het dichte dak, gezellige en sfeervolle muziek en supporters van jong en oud, waren dé juiste ingrediënten om een heerlijk middagje Ajax te bezorgen.

Onder luid applaus werd de aftrap 120 kilometer verderop verricht. Het team van trainer Martin Jol kreeg dezelfde toejuichingen en enthousiasme van het publiek als tijdens een wedstrijd in de ArenA. Naast het competitieduel was er meer te beleven voor het publiek. De supporters werden getrakteerd op een live optreden van Dries Roelvink. De geboren Amsterdammer swingde in de rust met onder andere het nummer Maria Magdalena. De kinderen hadden in de ArenA hun eigen entertainment: twee rood-witte springkussens.

Op grote schermen volgden de supporters de wedstrijd in Nijmegen. Op grote schermen volgden de supporters de wedstrijd in Nijmegen.

De eerste treffer van Ajax – Luis Suarez scoorde in de vijftiende minuut – werd met veel gejuich gevierd. Kort daarna klonk er weer luid gejuich van de zestienduizend mensen in het publiek. Even kreeg iedereen de indruk dat NAC had gescoord tegen Twente. Integendeel. Twente kwam op voorsprong door een doelpunt van Bryan Ruiz. Toch bleef hoop leven.

De overige drie doelpunten van Ajax – waaronder een treffer van Demy de Zeeuw die een prachtige voorzet kreeg van Urby Emanuelson, die perfect slalomde door de NEC-verdediging – werden uitgebreid gevierd. Toch bleven de gedachten bij Twente. Wat gaan zij in Breda doen?

Ajax-fan Darko, die zich een week lang had opgesloten in een glazen huis, verscheen in de tweede helft in de ArenA om de rest van de wedstrijd met het Ajax-publiek te bekijken. Wat high-fives en cameraflitsen later, kreeg iedereen slecht nieuws te horen vanuit Breda. De 2-0 van Twente was gevallen. Op dat moment drong het tot iedereen door: de landstitel is ver verwijderd met nog maar een kwartier speeltijd te gaan. Er viel een doodse stilte van enkele seconden. Maar toen barste een luid gejuich los. Het hele publiek zong, zwaaide met sjaaltjes, vlaggen en alle armen gingen de lucht in. Dit is mijn club, mijn ideaal. Dit is de mooiste club van allemaal. Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet.

En op zo'n moment wordt het nogmaals duidelijk. Want hoewel Ajax de landstitel van seizoen 2009-2010 niet heeft gewonnen, is de onvoorwaardelijke steun en toewijding van de supporters enorm. De grote liefde voor de club, voor de rood-witten, is voelbaar. Zestienduizend mensen die hun club met hart en ziel toejuichen. Dat is iets ongelofelijks. Dat is saamhorigheid en solidariteit. Dat is Ajax.

Ajacieden bedankt!

Foto's en tekst: Ajax.nl

Voor de kleintjes waren er Ajax-springkussens. Voor de kleintjes waren er Ajax-springkussens.
Een Veronica-dj nam de presentatie in handen. Een Veronica-dj nam de presentatie in handen.
Dries Roelvink trad in de rust op. Dries Roelvink trad in de rust op.
De supporters pakten groot uit met onder andere vlaggen en sjaals. De supporters pakten groot uit met onder andere vlaggen en sjaals.
Ajax-fan Darko kwam ook kijken. Ajax-fan Darko kwam ook kijken.
Ruim 16.000 mensen waren zondagmiddag in de ArenA. Ruim 16.000 mensen waren zondagmiddag in de ArenA.