Menu
Enthousiasme in de modder

Enthousiasme in de modder

De keepers stapten maandagochtend lachend van het veld. Modder, gestaag vallende regen en veel duik- en zweefwerk. Erg veel meer hebben de Ajacieden niet nodig voor onvervalst keepersgeluk.

Maarten Stekelenburg lacht. Ook Kenneth Vermeer tovert een brede grijns op zijn gezicht. Modderspetters omringen ogen, neus en mond. Op de zwartblauwe keepersplunje kleeft een dikke laag modder. Hoe viezer je van het veld stapt hoe beter, lijkt het keepersmotto. Keeperstrainer Fred Grim maakt optimaal gebruik van de omstandigheden. De drie doelwachters worden vakkundig alle kanten op gestuurd. Favoriet zijn hoge ballen, die uit de kruising moeten worden weggeplukt. Balletjes laag in de hoek blijken ook populair bij de trainer.

Keeperstrainer Fred Grim probeert Kenneth Vermeer te passeren. De doelman loopt een extra nat en modderig pak op. Keeperstrainer Fred Grim probeert Kenneth Vermeer te passeren. De doelman loopt een extra nat en modderig pak op.

De Ajacieden zijn in de meeste gevallen veroordeeld tot buikschuivers dan wel zweefduiken. ,,De omstandigheden zijn prima vandaag’’, vertelt trainer Fred Grim tijdens het verzamelen van de ballen. ,,Er zit veel zuurstof in de lucht. Dan kan je veel doen.’’ De modderige training zit er op. Stekelenburg, Vermeer en de niet minder enthousiaste Dennis Gentenaar lopen een ronde uit. De overige Ajacieden werken zich trouwens elders in het zweet. In het Amsterdamse Bos om precies te zijn. De ochtend na het gelijkspel tegen FC Twente staat voor de veldspelers in het teken van een bosloop. Buiten het duik- en zweefwerk om vocht Grim regelmatig persoonlijke duels uit met zijn pupillen. De trainer speelde dan even een tegenstander die met de bal aan zijn voet loert op een goaltje. Met de nodige schijnbewegingen probeerde Grim de keepers het bos in te sturen. Stekelenburg, Vermeer en Gentenaar slaagden er in de meeste gevallen in de bal van de kicksen van de trainer weg te plukken.

Maarten Stekelenburg wacht een nieuwe doelpoging van Grim af. Maarten Stekelenburg wacht een nieuwe doelpoging van Grim af.

,,De jongens waren enthousiast en hebben goed gewerkt’’, zegt Grim na de training. ,,Dat was volgens mij ook goed te zien. Dit weer is natuurlijk super. Als je deze oefeningen in de zomer, op een droog veld doet, lig je helemaal open. Als je dan een dag later wakker wordt, kleven de lakens aan je lichaam. Dat is geen prettige manier om de dag te beginnen, kan ik je vertellen.’’
Aan een opdracht hebben de keepers zich deze morgen duidelijk niet gehouden. De opdracht van Grim om het veld een betje te sparen, bleek simpelweg niet uitvoerbaar. Het ooit zo groene doelgebied is veranderd in een bruine brei. Geen grassprietje meer te bekennen in de modderpoel. Na de keepers kunnen de grasmeesters aan het werk.