Menu
'Er is perspectief, dat merkt iedereen'

'Er is perspectief, dat merkt iedereen'

Gery Vink behaalde afgelopen maandag zijn eerste overwinning met Jong Ajax. De voormalig coach van Ajax A2 heeft een duidelijke visie over welke kant hij met de beloften op wil gaan. Bovendien is er de geoliede samenwerking met hoofdcoach Frank de Boer. Een samenwerking die de afgelopen jaren al zijn vruchten afwierp als coaches van de A1 en A2.

,,Eigenlijk is er helemaal niets veranderd”, zegt Vink als hij zijn eerste maand als coach van Jong Ajax door zijn hoofd laat gaan. ,,Natuurlijk, ik heb een nieuwe staf en spelersgroep waar ik samen met Yannis Anastasiou mee werk. Maar verder is de werkwijze dezelfde gebleven. Ook nu werk ik weer samen met Frank de Boer. In plaats van de A1 en A2 zijn we nu verantwoordelijk voor het eerste elftal en Jong Ajax. En dat geeft veel voordelen. We weten precies hoe we allebei willen werken en wie er in onze jeugdopleiding zitten. Veel spelers die we eerder in de A1 of A2 hebben gehad, zitten nu weer bij een van ons in het team.”

De afgelopen maand heeft Vink vooral gebruikt om duidelijkheid te creëren. ,,Tot 31 januari was er voor een aantal spelers de onzekerheid of ze wel of geen contract zouden krijgen. Wie mag er blijven, wie moet weg? Die tijd hebben we nu gelukkig gehad. Bovendien is de situatie van Jong Ajax ook behoorlijk veranderd sinds Frank de Boer de taken van Martin Jol heeft overgenomen. De filosofie vanuit de jeugd naar het eerste elftal is de afgelopen periode ten goede gewijzigd. De speelwijze, manier van denken en opleiden sluiten weer beter op elkaar aan.”

,,Het is nu soms nog repareren. Straks kunnen we alles naar eigen inzicht gaan invullen." ,,Het is nu soms nog repareren. Straks kunnen we alles naar eigen inzicht gaan invullen."

Vink vervolgt: ,,Er is nu een makkelijker doorstromingsmodel omdat het eerste elftal weer in de Ajax-filosofie speelt. Dat heeft zijn weerslag op de hele opleiding en dus ook op Jong Ajax. Het gat is kleiner geworden. Bij de hoogste jeugdteams leeft nu het besef dat je een plaatsje in Jong Ajax of Ajax 1 kan verdienen. Een soort bonussysteem. Dat Frank de afgelopen weken bijvoorbeeld Rodney Sneijder, Tom Overtoom en Jody Lukoki even aan het eerste elftal heeft laten ruiken zorgt voor een enorme succesbeleving bij die jongens. Er is perspectief, dat merken ze nu allemaal.”

De 45-jarige coach is sinds 2006 als trainer aan Ajax verbonden. ,,Toen ik hier vijf jaar geleden binnenkwam had ik al een brok aan ervaring door mijn verleden als jeugdtrainer bij Vitesse en PSV. Toch had ik destijds geen Ajax-achtergrond. Dan kom je toch wel een beetje als vreemde eend in de bijt binnen. Toenmalig hoofd jeugdopleiding John van den Brom was een goede bekende van me, maar verder was ik hier compleet nieuw. Ik heb de afgelopen jaren dan ook heel veel gehad aan teammanager Herman Arendse. Hij heeft me geweldig opgevangen en wegwijs gemaakt binnen Ajax. Bovendien was de A2 een leerzaam team. Als speler, maar zeker ook als trainer kan je daar enorme stappen maken. Je hebt met teleurstellingen te maken omdat spelers afvallen, maar aan de andere kant hebben de afgelopen vierenhalf jaar 22 spelers van de A2 het betaald voetbal gehaald. Er is in de loop der jaren een spraakmakend elftal van gemaakt dat heel veel goodwill heeft. ”

Samen met Anastasiou gaat Vink tijdens de tweede seizoenshelft de opgelopen schade van voor de winsterstop proberen goed te maken. ,,Toch zullen de komende maanden ook nog in het teken van overbruggen staan. Als je ergens als trainer bij een nieuw elftal begint heb je altijd met de nasleep van de voorgaande periode te maken. Dat heeft Frank met zijn staf bij het eerste elftal en hebben wij bij Jong Ajax. Het is nu nog af en toe repareren op weg naar een nieuwe start. Straks tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen kunnen we alles naar eigen keuze gaan invullen. Dat is een prachtige basis voor de komende jaren.”


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees