Menu
'Er valt nog veel te winnen'

'Er valt nog veel te winnen'

Frank de Boer is aan zijn tweede voorbereiding als hoofdtrainer van Ajax begonnen. Met een selectie vol jongelingen werkt hij deze week in De Lutte naar de start van het nieuwe seizoen. De 42-jarige De Boer aast met Ajax op het derde kampioenschap op rij. Aan het begin van die lange weg spreekt hij zijn verwachtingen uit.

Als ergens de tijd lijkt stil te staan, is het wel in De Lutte. Het Overijsselse dorp ademt in alles rust en regelmaat uit. Toch is er in de afgelopen 39 jaar wel aardig wat veranderd. Landhuishotel De Bloemenbeek is steeds groter geworden, terwijl het aantal trainingen sterk is afgenomen. De Boer zag het allemaal van dichtbij gebeuren, of heeft de verhalen uit de overlevering meegekregen. ,,Ik had het er gister met fysio Pim van Dord en Sjaak Swart nog over. Die gingen in hun tijd gewoon drie keer op een dag trainen. En niet zomaar een beetje ballen, maar echt flink aan de bak. ’s Avonds speelden ze dan ook nog een oefenwedstrijd. Die regelden de spelers gewoon zelf. De tegenstander moest ze dan vooraf cash betalen. En als het niet genoeg was, kwamen ze de tweede helft niet meer terug.”

Het zijn verhalen die het ’s avonds laat altijd goed doen op het terras voor het hotel. Ook deze woensdagavond heeft De Boer ze paraat. Enkele uren na afloop van het gewonnen duel met VV Oldenzaal (0-11) kan hij nog altijd lachen om de talloze anekdotes die er aan De Lutte kleven. Bovendien is het exact veertien jaar geleden dat hij de pass der passes aan zijn huidige collega Dennis Bergkamp gaf tijdens het WK ’98. Ook dat is de hoofdcoach van Ajax niet ontgaan. Het stuurt er prompt een tweet uit via zijn eigen kanaal.

Frank de Boer ziet voor Davy Klaassen wellicht een rol als jonge reservespits achter Kolbeinn Sigthórsson weggelegd. ,,Hij heeft de kwaliteiten om dat in te vullen." Frank de Boer ziet voor Davy Klaassen wellicht een rol als jonge reservespits achter Kolbeinn Sigthórsson weggelegd. ,,Hij heeft de kwaliteiten om dat in te vullen."

Even daarvoor maakte de 112-voudig international de balans op van de eerste dagen in De Lutte. De 27-koppige selectie heeft een behoorlijk jeugdig karakter. ,,Dat is deels gedwongen, doordat er nog wat jongens met vakantie zijn. Aan de andere kant hoort het ook bij Ajax. Dit is een van de mooie dingen van de jeugdopleiding van Ajax. Je weet als jonge speler dat je zomaar eens de kans krijgen om je tijdens zo’n week te bewijzen.” Dat geldt onder meer voor Stefano Denswil, Joël Veltman, Davy Klaassen en Mickey van der Hart die inmiddels vast bij de A-selectie horen. ,,Maar voor Sven Nieuwpoort, Lesley de Sa, Mitchell Dijks en Viktor Fischer was het een verrassing dat ze deze week met het eerste mee mochten. Ze zijn razend enthousiast en willen zich laten zien. Als staf moeten we soms zelfs wel eens temperen.”

Ruim een maand voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal kan er nog veel gebeuren. Welke jongelingen mogen blijven? Wie gaan er weg? En komen er nog spelers bij? Het zijn vragen die de hoofdcoach van Ajax dagelijks bezighouden. En dat zijn er ook nog de vaste patronen en de ideale samenstelling van het elftal waar dagelijks aan gewerkt wordt. Voor het vraagstuk over de beoogde jonge reservespits achter Kolbeinn Sigthórsson heeft De Boer wellicht al een oplossing gevonden. ,,Davy Klaassen heeft de kwaliteiten om dat in te vullen. Hoewel hij in de A1 veelal op het middenveld speelde, kan hij ook in de spits uit de voeten. We zullen er de komende weken zorgvuldig naar kijken.”

Dan verschijnt er een felicitatie van broer Ronald via hun gezamenlijke twitteraccount. Volgens een lijst van IFFHS (een internationaal statistiekenbureau) is De Boer met stip in de top-10 van beste trainers ter wereld terechtgekomen. ,,Dat is leuk voor je trots, maar wat doe je er verder mee? Je bent pas een goede trainer als je langere tijd op een hoog niveau hebt gepresteerd. Twee keer landskampioen worden is leuk, maar er valt nog veel te winnen. Het ligt in mijn aard om nooit tevreden te zijn. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we dit jaar een paar rondes voor het einde kampioen worden. Dat betekent dat we een goed seizoen hebben gehad. In 2011 werden we het op de laatste speeldag, vorig seizoen een ronde voor het einde. Het zou mooi zijn als we dat elk jaar iets verder kunnen opschuiven.”

Frank de Boer schuift vrijdagochtend om 9:00 uur aan bij Ajax TV voor een rechtstreeks interview vanuit het spelershotel in De Lutte. Abonnees met een Exclusive-account kunnen het interview later ook in zijn geheel terugzien.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst