Menu

'Er wint tenminste altijd een Koeman'

Voor het eerst sinds Ronald en Erwin Koeman beiden hoofdcoach zijn, treffen ze elkaar. Vrijdagavond in Waalwijk ontvangt de oudste zijn jongere broer. ,,Dat is wel speciaal", vindt Ronald. ,,We speelden als voetballer al tegen elkaar en nu we trainers zijn zet zich dat door.''

Toen de gebroeders tegenover in het veld stonden, spaarden ze elkaar duidelijk niet. ,,Als je wilt winnen, is veel geoorloofd", grijnst Ronald Koeman bij de herinnering. ,,Maar nu staan we langs de lijn, kunnen we er niets meer aan doen."

Natuurlijk hebben ze het samen vaak over voetbal en komen ook RKC en Ajax in die gesprekken voor. ,,Maar het is niet zo dat we elkaar belasten met onze teams", stelt Ronald Koeman donderdag na de training. Natuurlijk weet de jongste Koeman wat er speelt bij RKC - "Je volgt elkaar toch meer" - en hij vindt ook dat zijn broer minder punten heeft dan RKC gezien het spel verdient. ,,Zoals ze tegen FC Utrecht de zege nog verspelen in de laatste fase, terwijl Rick Hoogendorp natuurlijk gewoon 3-1 had moeten maken. Hij miste, Utrecht komt langszij en wint met 3-2. Ik gun RKC en Erwin daarom wel een puntje, maar wij zijn niet in de situatie om dat aan hem cadeau te doen."

Ajax wil namelijk tot de winterstop alle drie resterende duels (RKC uit, Vitesse thuis en FC Groningen uit) winnen. Koeman: ,,Het gevaar van RKC schuilt in hun compacte spel. Zij zullen de ruimte die wij geven natuurlijk willen benutten. Wij willen het initiatief nemen en zij hopen op momenten."

Ruud Krol hoopt niet dat RKC zich zo gaat opstellen als RBC afgelopen zondag. ,,Dat verwacht ik ook niet, want RKC speelt thuis dus het zal niet zo verdedigend spelen." In tegenstelling tot de selectie van vorige week neemt Ryan Babel de plaats in van Stanley Aborah. ,,We moeten nog wel de reactie van deze training afwachten", vertelt Krol aan zijn toehoorders.

Bijzonder vindt Ronald Koeman vooral het moment na afloop van de wedstrijd, als beiden achter de microfoon plaats zullen nemen voor de persconferentie. ,,Gelukkig is het wel zo dat er altijd een Koeman wint." Dat geldt dan ook voor een gelijkspel, want gezien de doelstelling van de Ajax-trainer heeft zijn broer dan een punt gewonnen en hijzelf twee verloren...