Menu
'Er zal gewonnen moeten worden'

'Er zal gewonnen moeten worden'

Marco van Basten beleeft zondag zijn officiële debuut als Ajax-trainer voor eigen publiek. Na de nederlaag tegen Willem II moet er volgens de trainer gewonnen worden van Roda JC. Anders raakt Ajax wel erg ver achterop.

Marco van Basten staat voor zijn trainersdebuut voor eigen publiek. Marco van Basten staat voor zijn trainersdebuut voor eigen publiek.

Van een echte voorbereiding met de hele groep op het eerste thuisduel was nauwelijks sprake. De Ajacieden waren de afgelopen dagen veelal met hun nationale ploeg op reis. ,,Maar met de spelers die hier wel waren, hebben we goed gewerkt”, sprak Van Basten tijdens het vrijdagse persmoment. Donderdagmiddag kwamen de meeste spelers terug en bijna iedereen stond vrijdag weer op het veld. Alleen vanuit Uruguay verloopt de terugreis uiterst moeizaam voor Bruno Silva en Luis Suarez. ,,Hun afwezigheid schopt niet de hele voorbereiding door de war, maar het is jammer dat ze er niet zijn. Ik wil iedereen zo snel mogelijk bij elkaar hebben en nu is het zelfs nog de vraag of ze de training van zaterdagochtend halen. Dat ze nog niet met de groep hebben getraind zou een reden kunnen zijn om ze zondag niet in de basis op te stellen, maar dat weten we morgen pas.”

Na de nederlaag tegen Willem II zei Van Basten dat er nog veel werk aan de winkel was, maar dat werk heeft hij de afgelopen weken nog niet kunnen verrichten. ,,We hebben vanmiddag pas de nabespreking van de wedstrijd tegen Willem II. Het overige werk moet in de komende weken gebeuren. We hebben aan het begin van het seizoen uitgesproken dat we kampioen willen worden. Zo’n begin als in Tilburg, maakt dat er niet makkelijker op. Er zal zondag gewonnen moeten worden.”

Dat zal geen eenvoudige klus zijn. Tegenstander aanstaande zondag is immers Roda JC dat in zijn eerste wedstrijd met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Twente. De ploeg van trainer Raymond Atteveld wordt door Van Basten hoger aangeslagen dan Willem II, waarvan Ajax de eerste wedstrijd verloor. ,,Het kan een moeilijke middag worden”, verwacht de trainer dan ook. ,,Roda JC zit niet stil, die prepareren zich natuurlijk ook voor dit duel.”

Die conclusie wordt door assistent-trainer Martin Koopman van Roda JC op hun site bevestigd. ,,De individuele kwaliteiten van de Ajax-spelers zijn bekend en daar zullen we onze maatregelen tegen nemen. Angst is een slechte raadgever en zo zitten wij (Raymond en ik) niet in elkaar. De sportieve verwachting is dan ook met een punt terug te komen uit Amsterdam of zelfs stiekem met drie.”