Menu

Eredivisie NV beëindigt onderhandelingen met AIM

RIJSWIJK (ANP) - De Eredivisie NV (ENV) ziet af van verdere onderhandelingen met het Zwitserse marketingbureau AIM over de televisierechten van de wedstrijden in de hoogste afdeling van het betaald voetbal. ,,De clubs vinden de condities van AIM onvoldoende'', aldus ENV-commissaris Hans Herremans.

AIM bood de clubs het afgelopen najaar 150 miljoen gulden per jaar voor de beelden met een looptijd van vijf jaar. De door de clubs vereiste bankgarantie bleef echter uit. De ENV heeft AIM in een brief laten weten de onderhandelingen te beëindigen.

,,Het is jammer dat het zo is gelopen'', vond Herremans. ,,AIM zou voor ons fungeren als tussenpersoon. Nu zullen we weer zelf een koper moeten gaan zoeken. We zijn druk bezig om daarvoor een plan op te zetten. Binnen een paar weken zullen we de clubs een nieuw voorstel voorleggen.'' Herremans verwacht dat de clubs begin maart bijeen zullen komen.

De rechten van de samenvattingen van de eredivisieduels liggen tot de zomer van dit jaar bij de NOS. De overeenkomst met Canal Plus voor de rechtstreekse uitzendingen loopt na afloop van het volgend seizoen af. Het bod van AIM was twee keer zoveel als de achttien clubs nu aan televisiegelden verdelen. De formaties kwamen in december al tot een verdeling van de verwachte opbrengsten. 43 procent zou gelijk onder de clubs worden verdeeld, nog eens 43 procent via de eindstand van de ranglijst. Een 'reputatiecoëfficient' zou de overgebleven 14 procent toewijzen.