Menu
Erelid André Kraan (85) overleden

Erelid André Kraan (85) overleden

Erelid André Kraan is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Kraan was tijdens zijn leven in verschillende functies bij Ajax betrokken. Twee jaar geleden werd hij gehuldigd vanwege het zeventigjarig lidmaatschap van Ajax.

André Kraan (22 augustus 1927 - 23 november 2012)

André Kraan werd in 1940 op dertienjarige leeftijd lid van Ajax. Hij had het in zich een goede voetballer te worden en speelde in 1946 in het eerste juniorenelftal samen met onder anderen Rinus Michels en Cor van der Hart. De militaire dienst verstoorde zijn droom om Ajax 1 te halen. De pakketten die hij tijdens zijn diensttijd in het toenmalige Nederlands-Indië ontving van Ajax, verankerden voor altijd zijn liefde voor de club. ‘De één houdt van postduiven, de ander van mooie auto’s of vrouwen. Ik houd van Ajax; het is mijn lust en mijn leven,’ zei hij ooit. Na zijn diensttijd bracht hij het tot Ajax 2. Eén keer was hij reserve bij Ajax 1, maar bij de komst van het betaald voetbal in 1954 was hij te oud.

Behalve voetballen honkbalde Kraan ook bij Ajax. Vijftien jaar lang kwam hij uit voor het eerste honkbalteam, waarmee hij in 1948 kampioen van Nederland werd.
Na zijn actieve periode trad hij toe tot de commissie seniorenvoetbal. Als hij leider was bij lagere elftallen had hij altijd zijn koffer bij zich, om mee te kunnen doen als er te weinig spelers waren. In 1961 begon hij, nog maar 34 jaar oud, aan zijn lange bestuurscarrière; eerste twee jaar als commissaris betaald voetbal, daarna als commissaris amateurvoetbal onder achtereenvolgens de voorzitters Jan Melchers en Jaap van Praag.

Kraan (links) naast Schoevaart tijdens een feest van Lucky Ajax in 2006. Kraan (links) naast Schoevaart tijdens een feest van Lucky Ajax in 2006.

In 1977 moest Kraan, die op 12 februari 1975 was benoemd tot erelid, vanwege zijn maatschappelijke carrière stoppen als bestuurder. Hij werd begeleider van Ajax 2 en trad toe tot de Ledenraad. In 1986 werd hij opnieuw gevraagd als bestuurder. Tot 1989 was hij commissaris algemene zaken onder voorzitter Ton Harmsen en even waarnemend voorzitter. Van 1989 tot 1997 was hij bestuurslid technische zaken in het bestuur-Michael van Praag, waarin hij samen met Hennie Henrichs vooral het verenigingsbelang diende.

Na zijn afscheid als bestuurder bleef André Kraan een trouwe en actieve verenigingsman. Samen met mede-erelid Wim Schoevaart ontving hij bij iedere wedstrijd van het eerste elftal in de Amsterdam ArenA de arbitrage. Hetzelfde deden zij op de Toekomst bij de wedstrijden van Jong Ajax, dat zij ook bij uitduels trouw volgden. Daarnaast was Andé Kraan actief in het Bordjesclub-comité en de Erfgoedcommissie. In 2010 werd Kraan gehuldigd vanwege het zeventigjarig lidmaatschap van de club die ‘zijn lust en zijn leven’ was.

Het eerste elftal en alle jeugd- en amateurteams van Ajax spelen dit weekend met rouwbanden ter nagedachtenis aan de overleden André Kraan. Tevens wordt er voorafgaand aan alle thuiswedstrijden op de Toekomst een minuut stilte gehouden. Bij Ajax hangen de vlaggen halfstok.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst