Menu
Erelid Schoevaart (94) overleden

Erelid Schoevaart (94) overleden

Ajax-erelid Wim Schoevaart is dinsdag 1 januari op 94-jarige leeftijd overleden. Schoevaart was al sinds 1930 lid van Ajax, in 1988 werd hij benoemd tot erelid van de club. Ter nagedachtenis aan de heer Schoevaart wordt er voorafgaand aan Ajax - Feyenoord (20 januari) een minuut stilte gehouden. Ook zullen de spelers van Ajax rouwbanden dragen.

Wim Schoevaart, 24 maart 1918 - 1 januari 2013

Wim Schoevaart was afkomstig uit een prominente Ajax-familie. Zijn vader Frans was voorzitter, zijn oom Jan commissaris en vice-voorzitter. Beiden hadden in Ajax 1 gespeeld en werden later tot erelid benoemd. Wim Schoevaart werd op 19 september 1930, twaalf jaar oud, lid van Ajax, waar hij ging voetballen en cricketen. Hij bracht het tot het beloftenelftal van Ajax. De cricketsport beoefende hij gedurende dertig jaar.

Na zijn actieve periode diende Schoevaart de club in tal van bestuurlijke functies. Hij vervulde jarenlang de veelomvattende functie van wedstrijdsecretaris seniorenvoetbal en had onder andere zitting in de elftallencommissie, de ledenraad, de enquêtecommissie en de commissie-Gianotten, die in 1988 de taak had een nieuw bestuur te formeren.

Wim Schoevaart: ,,Ik ben geen supporter, ik ben clubman, met brede belangstelling voor alle elftallen en alle leden." Wim Schoevaart: ,,Ik ben geen supporter, ik ben clubman, met brede belangstelling voor alle elftallen en alle leden."

Wim Schoevaart werd in 1975 benoemd tot lid van verdienste en in 1988 tot erelid. In dat jaar legde hij als zeventigjarige zijn functies neer, maar hij bleef op tal van gebieden actief binnen de club. Zelf zei hij: ,,Ik ben geen supporter, ik ben clubman, met brede belangstelling voor alle elftallen en alle leden. Ik loop al lang mee, maar ik ben geen meeloper. Die zijn er al genoeg.”

Na zijn ‘pensionering’ als functionaris behield Schoevaart - in zijn eigen omschrijving ‘als hobbyist’ - een halve weektaak aan zijn Ajax. Hij ontving, samen met zijn in 2012 overleden kameraad en mede-erelid André Kraan, de scheidsrechter en het bestuur van de tegenstander bij de wedstrijden van zowel Ajax 1 als Jong Ajax. Hij beheerde de prijzenkast en het archief, had zitting in de Erfgoedcommissie en het Bordjesclub-comité en beantwoordde, samen met zijn vrouw, de fanmail die bij Ajax in grote hoeveelheden binnenkwam.

Zijn ijzeren geheugen en grote betrokkenheid bij alle aspecten van de club maakten Schoevaart tot de cultuurbewaarder van Ajax. Zijn innemende persoonlijkheid, warme belangstelling voor anderen en droge humor maakten ‘meneer Schoevaart’ tot een buitengewoon geliefde en gerespecteerde clubgenoot voor vele generaties Ajacieden.

Ajax wenst de familie van Wim Schoevaart veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst