Menu
Erelid Schoevaart heeft nieuwe hobby

Erelid Schoevaart heeft nieuwe hobby

De 94-jarige Wim Schoevaart is het oudste nog in leven zijnde lid van Ajax. Volgende week woensdag is het liefst 82 jaar geleden dat de huidige archivaris lid werd van de regerend landskampioen. Hoewel de agenda van de oer-Ajacied al uitpuilde heeft hij er sinds deze zomer een hobby bij: De Ajax Vrouwen. Op voorspraak van manager Marleen Molenaar sierde het erelid onlangs nog de eerste elftalfoto op van het vrouwenelftal.

,,Ik heb Molenaar vroeger zien voetballen”, graaft Schoevaart in zijn grote geheugen. ,,Ze speelde in de voorhoede en had een mooie trap met de wreef, zoals een kerel ook trapt. Ze is een heel aardige meid en kan goed praten over voetbal. Voor de eerste wedstrijd van de Ajax Vrouwen wilde ze een foto hebben met het oudste lid van Ajax erbij. Iedereen vindt het ook een leuke foto”, wijst Schoevaart trots naar het kiekje op zijn bureau.

Verder is de Ajacied zeer te spreken over aanvoerder Daphne Koster. ,,Maar er zijn er meer. Desiree van Lunteren bijvoorbeeld heeft een goed schot en maakte laatst een poeier. Al met al spelen ze leuk voetbal. Ze schuiven elkaar de bal toe en spelen zelfs ‘over de hele’. Ik vond een vrouwenelftal bij Ajax ook gelijk een leuk idee, maar anderen niet. Nu zie je dat er een heleboel al bijdraaien. Dat er laatst 3.200 toeschouwers waren is leuk voor ze. En dat er grote clubs als PSV en FC Twente meedoen maakt het ook alleen maar leuker.”

Afgelopen zomer was de heer Schoevaart bij de contractondertekening van A-junior Danzell Gravenberch aanwezig. Afgelopen zomer was de heer Schoevaart bij de contractondertekening van A-junior Danzell Gravenberch aanwezig.

Behalve de Ajax Vrouwen volgt Schoevaart naar eigen zeggen ook het eerste elftal van Ajax , Jong Ajax, Ajax A1 en Ajax Zaterdag op de voet. Daarnaast heeft het erelid een vaste zetel op de burelen van het erfgoedcomité. Daar behandelt hij iedere maandag- en donderdagmiddag, samen met Hennie Schuurman, brieven met vragen over het heden en verleden. ,,En soms komt Thijs Lindeman (lid erfgoedcomité, red.) ook even langs. Voorheen kwam ook erelid en voormalig bestuurslid André Kraan geregeld op bezoek, maar die sukkelt met zijn gezondheid. En er komen hier ook graag aardige dames langs”, zegt de archivaris alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ,,Als Jong Ajax op maandag thuis speelt gaan we na afloop naar ‘de overkant’, zoals we de Toekomst noemen.”

Schoevaart dankt overigens een deel van het archief aan meneer Holst, die aan het begin van de vorige eeuw aanvoerder was van Ajax. ,,En die heeft in die tijd al prachtige plaatjes gemaakt. Ik heb dat vervolgens gekregen van het nalatenschap Holst. Toevallig speelde mijn vader vanaf 1904 in het eerste elftal. Daarna werd hij voorzitter.” Het is duidelijk, de Ajacied is op allerlei manieren in de clubhistorie verweven.

Schoevaart waagt zich niet aan een voorspelling van de prestaties van het eerste elftal. ,,Ik zeg namelijk nooit aan het begin van het seizoen dat we kampioen worden, want FC Twente heeft ook een goed elftal en onze vrienden uit Eindhoven ook. We hebben in elk geval een jong elftal dat goed speelt. Met een paar aardige nieuwelingen en veel eigen kweek, waarvoor ik pleit.” Ook de huidige hoofdcoach Frank de Boer valt precies in het pulletje van Schoevaart. ,,Hij is een echte Ajax-jongen, die op een manier voetbalt zoals wij willen: technisch en leuk om naar te kijken.”

Dat de innemende archivaris op 94-jarige leeftijd eigenlijk tijd te kort komt bewijzen de woorden van het thuisfront. ,,Mijn vrouw zegt altijd: je bent meer met Ajax getrouwd dan met mij.’”

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees