Menu
Erfgoedcomité volop in ontwikkeling

Erfgoedcomité volop in ontwikkeling

Het Erfgoedcomité van Ajax neemt steeds serieuzere vormen aan. Onder aanvoering van Carel Berenschot en de oudgedienden Thijs Lindeman en Hennie Schuurman wordt koortsachtig gewerkt aan het digitaliseren van allerhande materialen zoals foto’s, vaantjes, prijzen en alles waaraan een historisch tintje kleeft. Een klus die naar verwachting medio 2015 zal zijn geklaard.

Berenschot werd nog niet zo lang geleden door Ajax aangesteld als erfgoedcoördinator. Terwijl Lindeman in het verleden directeur was van het voormalige Ajax Museum en Schuurman zich sinds jaar en dag ontfermt over het fotoarchief van de Amsterdamse club. Met behulp van stagiaires en overige betrokkenen als Jack Spijkerman en Menno Pot heeft dit trio de handen ineen geslagen.

,,We gaan de goede kant op met het erfgoed", zegt Schuurman over de laatste ontwikkelingen. ,,Ik ben ook blij dat het professioneler wordt." Een belangrijke hulpmiddel daarbij is Adlib, een museaal programma waarin alle objecten worden beschreven en opgenomen. Aan alles hangt een barcode. Tevens zorgt de standplaats ervoor wat het is en van wie het is, want sommige spullen zijn in bruikleen. ,,Het is gewoon een slim registratieprogramma zodat je altijd alles kunt terugvinden. Studenten van de Reinwardt Academie zetten alles handmatig in de computer", licht Berenschot toe.

Hennie Schuurman (links) en Thijs Lindeman zijn al jaren bij Ajax actief. Lindeman: ,,Als iemand een doos met Ajax-spullen op zolder heeft staan, wordt hij hier met open armen ontvangen." Hennie Schuurman (links) en Thijs Lindeman zijn al jaren bij Ajax actief. Lindeman: ,,Als iemand een doos met Ajax-spullen op zolder heeft staan, wordt hij hier met open armen ontvangen."

Ook de clubbladen van Ajax zijn ingescand. Daarnaast is het project ‘Vele Ajacieden’ in het leven geroepen. ,,Dat is een wisselwerking tussen het erfgoedcomité en de fans", aldus Lindeman. Aangezien er naar schatting een paar miljoen foto’s moeten worden ingescand is er dringend behoefte aan fans die deze foto’s gaan beschrijven. Het gaat daarbij om onder meer de naam van de desbetreffende speler en in welk stadion de situatie zich afspeelt. Schuurman doet vervolgens de laatste controle.

Bovendien heeft ook de Supportersvereniging van Ajax mensen geworven mee te helpen bij de beschrijving van foto’s. Zij krijgen een inlogcode en vullen zes kenmerken in: sfeerbeeld, competitie, speler, niet-spelers, stadion, tegenstander. Verder is de database een uitvinding voor alle overige objecten die zich elders bevinden. Zo pronken enkele prijzen achter de vitrines op trainingscomplex de Toekomst, maar ook in de ArenA zijn talloze relikwieën zichtbaar. Daarnaast is Adlib een uitkomst voor eventuele restauraties. ,,De oudste brieven van Ajax dateren uit 1894 en 1900", legt Berenschot uit. ,,Die zijn meer dan honderd jaar oud en moeten we daarom conserveren, want anders treedt inktvraat op en raak je de letters kwijt."

Niet alles wordt echter in ere hersteld. De bekende kampioensschaal uit 2011 – die een deuk opliep nadat oud-Ajacied Maarten Stekelenburg het zilverwerk vanaf het dak van de bus uit zijn handen liet glippen - is een reliek geworden. Met name omdat het verhaal bij velen bekend is. Evenals het shirt dat Antonis Antoniadis (Panathinaikos) in 1971 droeg tijdens de Europa Cup 1-finale tegen Ajax en wat de club in bruikleen heeft van Barry Hulshoff. ,,Daar zat een scheur in", licht Berenschot toe. ,,Toen ik aan Hulshoff voorstelde het shirt te restaureren zei hij: ben je belazerd? Die scheur heb ik er zelf ingetrokken."

Juist door de professionele omslag van het Erfgoedcomité is bijna niet meer voor te stellen hoe het er vroeger aan toeging. ,,Terwijl heel Ajax nog lag te slapen qua erfgoed en dat soort dingen was Hennie degene die in zijn kleine donkere kamertje foto’s aan het verzamelen was voor allerlei doeleinden", vertelt Lindeman op karakteristieke wijze. ,,Ook het vorig jaar overleden erelid Wim Schoevaart hadden we in een donkere kast gezet met twee lampen daarboven. Die verzamelde ook nog historische momenten van oud-spelers. Daarnaast was er een hele groep mensen die relikwieën en andere dingen op voetbalgebied bewaarden. Bij het ontstaan van het Ajax Museum kwam de bewustwording dat we onze spullen heel mager hadden bewaard."

Uiteindelijk besloot de directie op voorspraak van de bestuursraad budget beschikbaar te stellen voor de archivering en digitalisering van alle materialen. ,,Onze opvolgers komen dan ook in een gespreid bedje terecht", aldus Schuurman, die er op hamert dat de klus met zijn allen wordt gedaan. Desondanks blijft alle hulp van buitenaf welkom. ,,We missen nog zoveel puzzelstukken uit de historie van Ajax", doet Lindeman een oproep aan de fans. ,,Zelfs de kleinste dingen kunnen onderdeel zijn van onze historie. Dus als iemand een doos met spullen op zolder heeft staan, wordt hij hier met open armen ontvangen."

Heb je iets voor het Ajax Erfgoedcomité? Mail naar erfgoed@ajax.nl

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De link naar het platform Vele Ajacieden:

Een aantal bijzondere items uit het archief van Ajax. Een aantal bijzondere items uit het archief van Ajax.