Menu
Eriksen: 'Amsterdam voelt als thuis'

Eriksen: 'Amsterdam voelt als thuis'

Een paar maanden geleden was het haast ondenkbaar dat Ajax zes speelrondes voor het einde de koploper in de Eredivisie zou zijn. De kampioen worstelde, zoals ook Christian Eriksen zoekende was naar oplossingen, naar zelfvertrouwen en naar de grootse vorm van weleer. Die lijkt inmiddels terug. De 20-jarige Deen over zichzelf, Ajax en Viktor Fischer.

Grote kans dat er straks tijdens de laatste thuiswedstrijden van het seizoen ook een flinke Deense delegatie op de tribune zit, uitgedost in rood en wit zoals zovelen. Er gaat vrijwel geen thuiswedstrijd van Ajax voorbij of Christian Eriksen laat familie en vrienden overkomen uit Middelfart, een vijftienduizend zielen tellend provinciestadje aan de westkust van het eiland Fyn. ,,Zo ver is het niet naar Denemarken, een uurtje vliegen, je zit er zo”, relativeert de middenvelder. ,,Het is fijn dat ik mijn familie en vrienden zo nog vrij vaak kan zien.”

Middelfart is zijn geboortegrond. De stad ook waar Eriksen opgroeide, waar hij leerde voetballen bovendien, bij het plaatselijke clubje Middelfart Sanderum. Op zijn dertiende vertrok hij naar Odense, vijftig kilometer verderop, waar zijn vader een baan kon krijgen en de jonge Christian zich bij Odense Boldklup aansloot. ,,Ik kom uit een sportieve familie”, vertelt hij. ,,Mijn opa en oma van mijn vaders kant voetbalden al en mijn vader en moeder hebben ook allebei gevoetbald, mijn vader zelfs nog op een redelijk hoog niveau. Ik weet het niet precies, maar ik denk zo’n beetje in de Jupiler League van Denemarken.”

Eriksen over Fischer: ,,Viktor beleeft nu zo’n beetje wat ik ook heb meegemaakt voordat ik door Martin Jol bij de selectie werd gehaald." Eriksen over Fischer: ,,Viktor beleeft nu zo’n beetje wat ik ook heb meegemaakt voordat ik door Martin Jol bij de selectie werd gehaald."

Dat hij het zelf heel wat verder zou schoppen, was al vrij snel duidelijk. Eind 2008 kwam het grote talent naar Ajax, waar hij begon in de B1, om zich vervolgens in een razend tempo op te werken tot de onomstreden basisspeler die hij nu is in het eerste elftal. Ook buiten het voetbalveld ontwikkelde hij zich. De eerste anderhalve maand na zijn transfer woonde Eriksen met zijn moeder in een appartement in Buitenveldert, daarna volgde een periode van anderhalf jaar in een gastgezin en inmiddels woont hij al weer een heel poosje op zichzelf. ,,Amsterdam voelt nu echt als thuis, het is de plek waar ik volkomen op mijn gemak ben.”

Aanpassingsproblemen heeft hij nauwelijks gekend, ook al omdat Denemarken en Nederland veel overeenkomsten vertonen. ,,Het zijn soortgelijke landen, in allerlei opzichten. Neem alleen de talen al, die lijken veel op elkaar. Het is niet voor niets dat Deense voetballers in Nederland altijd zo snel de taal machtig zijn. Ik denk wel dat de gemiddelde Nederlander opener en spontaner is dan de gemiddelde Deen. Als je hier je hond uitlaat en je komt iemand anders tegen die zijn hond uitlaat, dan zeg je hallo tegen elkaar. In Denemarken gebeurt dat beslist niet, als je die ander niet persoonlijk kent. Dat ligt ook wel een beetje in mijn karakter besloten. Bescheiden is niet het goede woord, maar je zult mij niet zo snel op de voorgrond zien treden.”

Zijn ontwikkeling, die spectaculair begon, als een duizelingwekkende achtbaan waaraan maar geen einde leek te komen, verliep de afgelopen maanden met ups en downs, constateert hij zelf. Toen Ajax zijn moeizaamste periode van dit seizoen doormaakte, met de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-2) wellicht als dieptepunt, worstelde ook het Deense supertalent met zijn vorm en zijn zelfvertrouwen. Parallel aan het herstel dat zijn ploeg de voorbije weken vertoont, heeft Eriksen de opgaande lijn inmiddels weer te pakken. ,,Dat hangt natuurlijk voor een groot deel samen. Als het team niet goed draait, zit je daardoor als speler ook niet lekker in je vel. En andersom werkt het net zo. Voor een jonge speler zoals ik is het eigenlijk vrij uitzonderlijk dat het zo lang alleen maar goed is gegaan. Ik ben niet in paniek geraakt toen het eventjes minder ging. Ook al was het compleet nieuw voor mij om slechte dingen over mezelf te lezen in de media.”

De juichverhalen van nu gaan over een andere Deen in Amsterdamse dienst. Viktor Fischer maakt de laatste maanden furore in de A1, niet in de laatste plaats tijdens de Europese campagne in de NextGen Series. Eriksen herkent veel uit zijn eigen begindagen bij Ajax. ,,Het is een aardige gozer. We gaan geregeld samen naar de bioscoop. Hij weet dat hij me altijd kan sms’en of bellen als hij zich verveelt. Viktor beleeft nu zo’n beetje wat ik ook heb meegemaakt voordat ik door Martin Jol bij de selectie werd gehaald. Hij is nu de man die in de media komt en waar iedereen iets van wil. Zeker in Denemarken wordt er heel veel over hem geschreven. Ze discussiëren nu zelfs over de vraag of Viktor al mee moet naar het EK van komende zomer, al is het maar als een soort joker, als 23ste man. Dat lijkt me nog niet aan de orde, maar wie weet.”

Volgende week is er nog veel meer aandacht voor Eriksen en de andere Denen van Ajax. Het Ajax iMagazine staat volledig in het teken van Ajax & Denemarken.

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Dit verhaal is eerder verschenen in Ajax Kick Off.