Menu
Eriksen de jongste op WK

Eriksen de jongste op WK

Over zeven dagen trappen Zuid-Afrika en Mexico af voor het eerste WK-duel van 2010. Negen Ajacieden komen tijdens deze eindronde in actie en daarbij nog vele oud-Ajacieden. Met zijn achttien jaar is Ajacied Christian Eriksen de jongste WK-deelnemer in Zuid-Afrika.

De Deen, geboren op 14 februari 1992, laat Kameroen-speler Vincent Aboubakar net achter zich. Aboubakar is op 22 januari 1992 geboren. Ter vergelijking: Gregory van der Wiel is de jongste bij het Nederlands elftal en hij is ruim vier jaar ouder dan Eriksen.

De Ajacieden kunnen een gooi doen naar de trofee voor de beste jonge speler op hun eerste WK. De winnaar van die ereprijs wordt de opvolger van de Duitser Lucas Podolski op het WK 2006 in Duitsland. De wereldvoetbalorganisatie FIFA geeft op de eigen website een lijstje "aanbevelingen". Daarbij staat niet de naam van Eriksen, maar wel die van zijn teamgenoot bij Ajax, Nicolas Lodeiro. De in de winterstop overgekomen Uruguayaan wordt geroemd omdat hij zijn voormalige club Nacional aan succes hielp, een transfer verdiende naar Ajax en naar het WK mocht van bondscoach Oscar Tabarez. Volgens de FIFA reden genoeg om hem in de gaten te houden.

Mocht een Ajacied die prijs winnen, dan is dat niet voor eerst in de historie. In 1994 was Marc Overmars tijdens het WK in Amerika de meest opvallende jonge speler. Andere winnaars van deze trofee: Pelé in 1958, Franz Beckenbauer in 1966, Enzo Scifo in 1986 en Michael Owen in 1998.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst