Menu
Eriksen geniet van koppositie

Eriksen geniet van koppositie

Ajax hervat woensdagavond als kersverse koploper de competitie tegen sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion kan de ploeg van trainer Frank de Boer een grote stap zetten naar de 31ste landstitel uit de clubgeschiedenis. Tevens zijn de Ajacieden bij een zege Heerenveen zo goed als zeker kwijt in de titelstrijd. Iets wat de 20-jarige Christian Eriksen terdege beseft.

,,Als we winnen staat Heerenveen al zeven punten achter”, is de 20-jarige Deen goed op de hoogte. ,,We hebben alles in eigen hand en dat geeft een lekker gevoel, zeker als je naar de stand kijkt. We hebben het moeilijk gehad, maar staan toch weer bovenaan.”

Hoewel Ajax enkele maanden geleden nog vijf ploegen boven zich wist, heeft de middenvelder naar eigen zeggen nooit gewanhoopt. ,,We hebben wel steeds het gevoel gehad dat ons spel beter zou worden, maar dat proces verliep wat traag. Nu loopt het lekker en laten we zien dat we gewoon heel goed kunnen voetballen.”

Vooral de 2-0-overwinning op PSV kwam als geroepen. ,,Ik denk dat die wedstrijd heel belangrijk is geweest voor het vertrouwen”, beaamt de jonge Scandinaviër. ,,Vervolgens stonden we een week later bovenaan. Daar hadden we vlak voor de kerstvakantie niet van durven dromen.”

,,Tegen PSV heeft Heerenveen amper de bal gehad. Zo moeten wij dat woensdagavond ook doen." ,,Tegen PSV heeft Heerenveen amper de bal gehad. Zo moeten wij dat woensdagavond ook doen."

Het is voor Eriksen alweer het derde seizoen op rij dat hij met Ajax tot het einde van de rit meestrijdt om het landskampioenschap. ,,En ieder jaar was het een inhaalrace”, haast hij zich te zeggen. ,,De eerste keer was het net niet en vorig jaar net wel. Nu hebben we alles in eigen hand om het weer te doen.” Dat de Ajacieden van huis uit gewend zijn aan de druk van het ‘moeten winnen’, is volgens de Deens international een pre. ,,Als je bij deze club speelt, weet je hoeveel druk erop zit, en als je niet presteert word je daarop afgerekend.”

Ofschoon het ‘Friese Haagje’ Ajax doorgaans goed gezind is, rekent Eriksen zich absoluut niet rijk. ,,Heerenveen doet het heel goed. Ze hebben een voorhoede die alles wat ze doen in goud veranderen”, doelt hij op het trio Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi. ,,Wij moeten ervoor zorgen dat dat nu niet lukt. Tegen PSV hebben hun aanvallers amper een bal gehad en zo moeten wij het ook doen. We weten in elk geval wat we kunnen en hebben dat de laatste twee wedstrijden ook laten zien. We willen heel graag die titel.”

Ook vorig seizoen troffen beide teams elkaar in de slotfase van de competitie. Toen zegevierden de Amsterdammers met 1-2 en was het aandeel van Eriksen groot. ,,Een assist en een goal”, schudt hij uit zijn mouw. ,,Dat was heel lekker. Ik scoorde toen tegen de Deense keeper Kevin Stuhr-Ellegaard. Nu hij weg is hebben ze geen Denen meer.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst