Menu
Eriksen heeft nog genoeg dromen

Eriksen heeft nog genoeg dromen

Christian Eriksen maakte in 2010 zo ongeveer alles mee wat je als voetballer kan meemaken. Sinds zijn debuut voor Ajax in januari volgde de hoogtepunten voor de 18-jarige Deen elkaar in rap tempo op. Hij kwam praktisch overal; van het WK tot in de Champions League. De jongeling blijft er zelf rustig, maar bovenal nuchter onder.

Als een Scandinaviër zegt dat het koud is, dan weet je dat je als Nederlander niet aan het zeuren bent. Handenwrijvend meldt Eriksen zich na afloop van de oefensessie aan de rand van het kunstgrasveld op sportcomplex de Toekomst. Op het veld waar hij een jaar geleden nog geregeld met de A1 in actie kwam, praat hij nu over zijn ervaringen op het WK en in de Champions League. Zo snel kan het in een voetballeven gaan.

Op verzoek zet hij de hoogtepunten van 2010 in zijn favoriete volgorde. ,,Het WK is natuurlijk het allerhoogste wat je als voetballer kunt bereiken. En mijn debuut voor het Deens elftal was ook heel speciaal”, zegt de blonde Ajacied. Die twee ultieme momenten bij de voetbalselectie van zijn geboorteland staan nog los van alle hoogtepunten die hij de afgelopen elf maanden met Ajax meemaakte. Sinds zijn debuut in januari heeft hij inmiddels 24 competitieduels op zijn naam staan. Daarnaast deed hij onvergetelijke ervaringen in de Champions League op. ,,Wat sommige spelers in hun hele leven meemaken, heb ik nu allemaal in één jaar beleefd”, zegt de jonge Deen zelfbewust. ,,Toch hoop ik dat er komend jaar nog veel meer mooie dingen gaan gebeuren. Kampioen worden met Ajax bijvoorbeeld. Dat zou echt fantastisch zijn.”

,,Ik speel meestal goed als het team ook goed speelt." ,,Ik speel meestal goed als het team ook goed speelt."

Na alle voorspoed en de geweldige tweede seizoenshelft van het afgelopen voetbaljaar zit Ajax momenteel in een dip. Ook Eriksen is dit seizoen nog niet top geweest. ,,Als we zoals nu wat sportieve tegenslagen hebben is het moeilijker om jezelf als jonge speler te ontwikkelen. Ik speel meestal goed als het team ook goed speelt. Nu het even slechter gaat merk ik zelf ook dat ik minder goed speel. Maar toch hebben we nog steeds bijna hetzelfde team en dezelfde trainers. Zoveel is er niet veranderd. We moeten gewoon weer een goede reeks gaan neerzetten. Dan gaat het vanzelf weer zoals we willen.”

Het Deens Talent van het Jaar koestert alle mooie momenten van 2010. ,,Zeker op het WK heb ik veel geleerd. Je zit toch vijf tot zes weken bij elkaar. Weg van alles. Het enige wat je doet is aan voetbal denken en met voetbal bezig zijn. En dat op het hoogste niveau ter wereld. Zeker omdat ik de jongste speler op het WK was heb ik er enorm veel geleerd. Geweldig om dat nu al meegemaakt te hebben op zo’n jonge leeftijd.”

In zijn hele reeks van vuurdopen wacht hem zondag een nieuw (bescheiden) debuut. Voor het eerst zal hij zich met Ajax in Venlo melden voor de wedstrijd tegen VVV. ,,Vorig seizoen speelde ik nog in de A1 toen Ajax tegen VVV speelde. Ik heb de wedstrijd toen op televisie bekeken. Het was de wedstrijd van Suarez met zijn vier doelpunten in De Koel. Maar ook zonder hem moeten we daar kunnen winnen.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl