Menu
Eriksen hoopt bij EK-loting op Oranje

Eriksen hoopt bij EK-loting op Oranje

Christian Eriksen (19) staat zaterdagavond met Ajax tegenover Excelsior. Op weg naar het duel met de nummer voorlaatst gaat zijn vizier vrijdagavond eerst nog even op de EK-loting. Met Denemarken zit Eriksen in pot 4. De kans dat hij Nederland treft is 25 procent. Als het aan hem ligt wordt hij met de Denen opnieuw aan Oranje gekoppeld. Al was het maar om revanche te nemen voor het WK.

Even gingen de gedachten van Christian Eriksen afgelopen zondag tijdens NEC - Ajax terug naar 17 januari 2010. Op die middag maakte de man uit Middelfart zijn debuut in Ajax 1. Tegen NEC zag hij Davy Klaassen tien minuten voor tijd dezelfde weg bewandelen. Vier dagen na zijn debuut in de Champions League maakte Klaassen voor het eerst in de competitie zijn opwachting. En hoe: op aangeven van Eriksen bekroonde hij zijn invalbeurt met een goal. ,,Hij heeft het goed gedaan”, zegt de een jaar oudere Deen over Klaassen. ,,Ik weet hoe het is om ineens de stap van de A1 naar Ajax 1 te maken, maar Davy heeft het goed gedaan. Zeker ook in de Champions League.”

Bijna twee jaar na zijn eigen debuut is Eriksen zelf inmiddels al tijden een vaste waarde op Ajax’ middenveld. Ook in de Deense nationale ploeg is hij niet meer weg te denken. Om die reden gaat hij vrijdagavond met interesse de EK-loting volgen. Vanaf 18:00 uur gaat Denemarken in Kiev in de koker. Eriksen weet in ieder geval wie hij niet wil treffen. ,,Laat Spanje, Duitsland en Portugal maar zitten”, zegt de Deen na afloop van de training. Het tekent zijn ambities om er komende zomer iets van te maken met zijn land. ,,Na het teleurstellend verlopen WK willen we ons met Denemarken graag revancheren. Bijvoorbeeld voor de 2-0 nederlaag tegen Nederland. Dat zou, zeker voor mij, fantastisch zijn.”

,,Tijdens het EK moet ik komende zomer een bepalende speler zijn." ,,Tijdens het EK moet ik komende zomer een bepalende speler zijn."

Over zijn eigen rol in de nationale ploeg is Eriksen duidelijk. Hoewel hij 14 februari pas zijn 20e verjaardag viert, ziet hij voor zichzelf een leidende rol weggelegd in Polen en Oekraïne. ,,Tijdens het EK moet ik komende zomer een bepalende speler zijn. Bij het WK kwam ik vorig jaar zomer net kijken, maar op weg naar dit EK heb ik de hele kwalificatie meegemaakt. Daarom mag ik best iets van mezelf eisen.”

Stiekem hoopt de Deen op een helpende hand van Peter Schmeichel. Net als Marco van Basten heeft de voormalig keeper van Denemarken een rol tijdens de EK-loting. Een helpende hand zou in dat geval een loting met perspectief op de volgende ronde zijn. ,,Het laatste succes van Denemarken stamt uit 1992 toen we Europees kampioen werden. Dat is volgend jaar alweer 20 jaar geleden. Ik denk dat het daarom hoog tijd is om weer iets neer te zetten met het Deens elftal. We hebben een goede lichting en ook in Denemarken leeft het komende EK. Zelfs bij oefeninterlands zaten de stadions de afgelopen tijd vol. Dat zegt iets over de beleving en de verwachtingen die men in Denemarken van het nationale team heeft.”

Ajax - Excelsior begint zaterdag om 20:45 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (4 op 1).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst