Menu
Eriksen hoopt op 'goede Goede Vrijdag'

Eriksen hoopt op 'goede Goede Vrijdag'

Ajax kan zondag tegen Excelsior de honderdste officiële goal van het seizoen maken. Christian Eriksen verwacht dat de teller na dit weekend boven de honderd komt. De Deen zou de eretreffer best willen maken, maar heeft andere prioriteiten: ,,Winnen en voor het kampioenschap gaan. Dat is het enige dat telt.”

Eriksen is leergierig. Zowel op als buiten het veld leert de 19-jarige middenvelder graag bij. Zo volgt hij een Spaanse taalcursus en laat hij zich ook graag over ‘Nederlandse’ feestdagen bijpraten. ,,Goede Vrijdag? Dat zegt me niets. Zoiets hebben we volgens mij niet in Denemarken. We doen wel aan Eerste en Tweede Paasdag met hazen en eitjes, maar daar houdt het geloof ik wel mee op.”

Iets waar de Deen geen lessen in hoeft te volgen is het maken van doelpunten. Tenminste, werken aan het verhogen van zijn productiviteit doet hij het liefst zelf. ,,Als je een goede goal maakt, moet je gewoon onthouden wat je allemaal deed. Dan heb je daar later vaak weer succes mee. Het is gewoon een kwestie van aanvoelen hoe je moet scoren. En goede goals onthouden dus. Zoals die in de uitwedstrijd tegen Willem II laatst. Toen benutte ik mijn snelheid optimaal.”

Eriksen over Fischer: ,,Hij scoort veel in Denemarken. Bij U-17 heeft hij 21 goals in 30 duels gemaakt." Eriksen over Fischer: ,,Hij scoort veel in Denemarken. Bij U-17 heeft hij 21 goals in 30 duels gemaakt."

Vanaf volgend seizoen is Ajax opnieuw een Deen rijker. Deze week tekende het 16-jarige toptalent Viktor Fischer een contract in Amsterdam. Eriksen: ,,In Denemarken is iedereen enthousiast over hem. Hij maakt onderdeel uit van het Deense Onder 17-team. Dat is een heel talentvolle lichting. Ze hebben zich voor het eerst voor het EK geplaatst. Alle goede talenten van U-17 spelen bij clubs die bovenin de Deense competitie meedraaien.” Ajax’ nieuwste aanwinst is bijzonder trefzeker, zo weet Eriksen. ,,Fischer scoort veel in Denemarken. Bij het nationale jeugdteam heeft hij geloof ik 21 goals in 30 wedstrijden gemaakt. Dat zegt natuurlijk wel iets.”

Op de vraag of hij op zijn negentiende inmiddels een beetje de mentor van de Deense Ajacieden is, volgt een glimlach. ,,Ik was nu eenmaal van deze generatie de eerste hier. Dus het is logisch dat ik het beste weet hoe het er bij Ajax aan toe gaat. Daarom help ik mijn landgenoten graag. De beste route voor jonge Deense spelers is om eerst een jaar in de jeugd te spelen en daarna naar het eerste door te stromen. Dat heeft voor Nicolai en mij in ieder geval goed gewerkt. Hopelijk geldt dat straks ook voor Fischer.”

Net als veel Ajax-supporters zal ook Eriksen vrijdagavond de verrichtingen bij ADO Den Haag - FC Twente volgen. Puntenverlies van de concurrentie is uiteraard welkom. ,,Ik weet nog niet of ik ga kijken, maar ik zal het in ieder geval in de gaten houden. Het zou mooi zijn als Twente daar punten verspeelt. Dan wordt het voor Ajax een goed weekend. Of, hoe noemen ze dat ook alweer in Nederland? Goede Vrijdag? In dat geval is het dan voor Ajax een ‘goede Goede Vrijdag’.” Ook buiten de lijnen blijkt Eriksen een snelle leerling.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst