Menu
Eriksen is 'chef Scandinavië' bij Ajax

Eriksen is 'chef Scandinavië' bij Ajax

Christian Eriksen (19) staat aan de vooravond van zijn tweede volledige seizoen bij Ajax. Tweeënhalf jaar geleden maakte hij zijn entree bij de selectie in Portugal. Ruim 40 competitieduels, een beker en een kampioenschap verder wil Eriksen meer. De Deens international wil belangrijker en dwingender worden voor Ajax. Tijdens het trainingskamp in Duitsland spreekt hij zijn ambities uit.

Na de training neemt Christian Eriksen even de tijd voor een kleine aardrijkskundeles. Na het vertrek van Rasmus Lindgren (Zweden) en de komst van Kolbeinn Sigthórsson is het Scandinavische blok bij Ajax op peil gebleven. Of toch niet? ,,IJslanders Scandinaviërs? Nee hoor, geen echte Scandinaviërs. Ze spreken immers geen Deens. En wij geen IJslands trouwens. Gelukkig spreken Kolbeinn en ik allebei Nederlands en Engels.”

Het is duidelijk te merken dat de Denen bij Ajax in de meerderheid zijn. Ook hebben ze - Eriksen voorop - de oudste rechten. Kolbeinn Sigthórsson zal er als eerste IJslander in de historie van Ajax genoegen mee moeten nemen. De nieuwe spits van Ajax ondergaat de Scandinavische pesterijtjes met plezier. Geholpen door, jawel, zijn Deense ploeggenoten. ,,Kolbeinn is een goede jongen.”

De Scandinaviërs van Ajax 1 op een rij. De Scandinaviërs van Ajax 1 op een rij.

Eriksen neemt de twee jaar oudere Sigthórsson tijdens zijn eerste werkdagen bij Ajax op sleeptouw. Ze kennen elkaar van de interlands tussen Denemarken en IJsland van de afgelopen maand. Zowel met het nationale team als tijdens het EK U-21 kwamen ze elkaar tegen. ,,Met het Deense team heb ik van hem gewonnen, maar met Jong Denemarken juist verloren. Een dure nederlaag, want daardoor werden we uitgeschakeld op het EK.”

Al een week lang stond Eriksen te popelen om weer bij Ajax te beginnen. ,,Drie weken vakantie is meer dan genoeg voor mij. Vanaf vorige week heb ik echt een week lang gewacht tot het maandag zou worden. Ik had echt zin om weer te beginnen.” De vroege uitschakeling op het EK U-21 heeft de vakantie van Eriksen niet verpest. Integendeel, de Deen heeft juist een uitstekende tijd achter de rug. ,,De uitschakeling op het EK heb ik niet echt als een grote teleurstelling ervaren. Natuurlijk had ik op meer gehoopt, zeker in eigen land. Maar door ons thuisvoordeel waren de verwachtingen ook extra hooggespannen in Denemarken. Bovendien overheerste toch ook het goede gevoel van mijn eerste kampioenschap met Ajax. We gaan dit jaar de titel verdedigen, dat is een prachtige uitdaging.”

Naast het verdedigen van de titel wil Eriksen ook zijn eigen plek veiligstellen. Hoewel de regisseur op het middenveld een vaste waarde onder trainer Frank de Boer is, weet de Deen maar al te goed dat de concurrentie is toegenomen. Met de komst van Mats Rits en Thulani Serero is het aantal middenvelders toegenomen. Ook Derk Boerrigter, Theo Janssen, Sigthórsson en de teruggekeerde huurling Jan-Arie van der Heijden vergroten de concurrentiestrijd bij de landskampioen. Eriksen: ,,Natuurlijk is er bij ons veel concurrentie op het middenveld. Die moet ik aangaan. Ik mag er niet zomaar van uitgaan dat ik sowieso speel. Het is me te makkelijk om te zeggen dat ik vorig seizoen een voorsprong heb opgebouwd. We zijn opnieuw begonnen. In de voorbereiding op een nieuw seizoen is iedereen nog gelijk aan elkaar.”

Eriksen heeft dromen genoeg voor de nieuwe voetbaljaargang. ,,Op alle gebieden wil ik dit jaar stappen maken. Meer doelpunten, meer assists en nog belangrijker worden voor het team. Ik wil op alle vlakken een constant seizoen gaan spelen. Die stap in mijn ontwikkeling moet ik nu gaan maken.” De Scandinaviër wil zijn assists graag kwijt aan Sigthórsson. ,,Na die wedstrijden tussen onze nationale teams staan we nu een beetje gelijk. Vanaf dit seizoen moeten we samen bij Ajax alles gaan winnen.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Eriksen: ,,Ik wil op alle vlakken een constant seizoen bij Ajax gaan spelen." Eriksen: ,,Ik wil op alle vlakken een constant seizoen bij Ajax gaan spelen."