Menu
Eriksen kent kracht Sneijder

Eriksen kent kracht Sneijder

Christian Eriksen wees Ajax zaterdag de weg naar de 0-4-zege op Roda JC. Met een treffer, twee assists en een belangrijke bijdrage aan het derde doelpunt liet de 19-jarige middenvelder in Kerkrade weer een glimp zien van zijn klasse. Zondag treft Eriksen zijn oude teamgenoot Rodney Sneijder. Hij kent de aan FC Utrecht verhuurde middenvelder goed.

Amper drie dagen voor de competitiewedstrijd tegen Roda JC keek Eriksen nog vanaf de zijlijn toe hoe in hetzelfde Parkstad Limburg Stadion tegen dezelfde opponent de volgende ronde werd bereikt in het nationale bekertoernooi: 2-4 winst. Achteraf gezien is het Deense toptalent blij met de beslissing van de technische staf hem die eerste wedstrijd in Limburg uit de wind te houden. ,,Ze beseffen ook dat ik heel veel heb gespeeld”, verklaart de Ajacied. ,,Ik was de laatste weken best vermoeid. Het hoofd wilde wel, maar de benen niet. Ik heb ook nog nooit zoveel wedstrijden gespeeld als de laatste tijd met Ajax en Denemarken. Alhoewel ik altijd wil meedoen, kan het gewoon niet. Het is goed om daar af en toe over na te denken.”

Juist vanwege die vermoeidheid had Eriksen de laatste weken te maken met een dalende prestatiecurve. ,,Het was niet best”, klinkt de immer zelfkritische perfectionist duidelijk. ,,Vorig had ik ook zo’n periode. Het hoort erbij als je jong bent.”

Eriksen en Sneijder tijdens een duel met Ajax A1. Rechts Ricardo van Rhijn. Eriksen en Sneijder tijdens een duel met Ajax A1. Rechts Ricardo van Rhijn.

In vergelijking met zijn positie bij Ajax, waar hij tegenwoordig meer vanaf rechts speelt, is Eriksen in het Deense nationale team de onbetwiste nummer tien. ,,Daar hebben we ook twee echte verdedigende middenvelders en heb ik wat meer energie over voor de aanval. Terwijl bij Ajax iedereen creatief is.” Hoewel dat volgens de Scandinaviër niet de reden is van een paar mindere optredens, hetgeen zaterdag werd bevestigd in het duel met Roda.

Ook de Messi-rol, waarbij hij in de punt van de aanval zou moeten opereren, sluit Eriksen niet op voorhand uit. ,,Misschien is dat wel de vrije rol”, lacht hij tegelijkertijd de vergelijking weg met de Argentijnse wereldster van FC Barcelona. ,,Het elftal moet alleen heel goed draaien als je dat probeert of je moet heel veel tijd hebben om eraan te sleutelen. Maar nogmaals, ik kan mezelf natuurlijk niet vergelijken met Messi. Hij heeft ook iets meer individuele acties dan ik’, tovert de international opnieuw een lach tevoorschijn. En daaraan toevoegend. ‘Ik wil net als iedereen spelen en waar maakt me niet uit.”

Te beginnen met de wedstrijd van zondag in en tegen Utrecht. Een ontmoeting waaraan Eriksen slechte herinneringen heeft. ,,Vorig jaar werden we daar helemaal weggespeeld”, doelt hij op de kansloze 3-0-nederlaag. ,,We moeten daarom iets rechtzetten en winnen. Dat kan ook als we van onszelf uitgaan.”

Mogelijk stuit Eriksen in Stadion Nieuw Galgenwaard op zijn voormalige ploeggenoot Rodney Sneijder, die dit seizoen door Ajax is verhuurd aan FC Utrecht. De 20-jarige Utrechter kampt evenwel met een blessure waardoor het de vraag is of hij op tijd fit geraakt voor zondag.

,,Ik heb een halfjaar met Rodney gespeeld in de A1 van Ajax”, blikt Eriksen terug op de eerste helft van het seizoen 2009/2010. ,,Ik was toen een concurrent en nam zijn positie (nummer tien) over. Daardoor werd hij linkshalf. Maar voordat ik bij Ajax kwam had ik hem volgens mij al ooit zien spelen bij het EK onder 17, waar hij echt goed was.”

Gevraagd naar de kwaliteiten van zijn oude teammaatje hoeft Eriksen niet lang na te denken. ,,Zijn linkerbeen natuurlijk. Hij heeft gewoon echt een goed schot en ook al wat goals gemaakt met zijn linkerbeen. Maar daar werkt hij ook keihard voor. Verder wil hij net als ik heel vaak de bal in zijn voeten.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst